Špičky české i zahraniční klasické hudby míří do Kroměříže na Letní hudební akademii

Špičky české i zahraniční klasické hudby míří do Kroměříže na Letní hudební akademii

Tisk

kromeriz 200Šestý ročník hudební akademie pro mladé talenty začne v Kroměříži už ve čtvrtek 17. srpna. Přivítá na šest desítek studentů ze šesti zemí světa, kteří se budou zdokonalovat v deseti různých oborech. Veřejnost se pak může těšit na nabitý program festivalu Hudební Kroměříž, zazní barokní hudba, Mozart, Beethoven, Dvořák i skladba Jiřího Pavlici.

 

Hudební projekt kroměřížského rodáka Tomáše Netopila, který si získal uznání a prestiž ve světě, se letos otevírá už po šesté. Mezinárodní akademie je určena mladým hudebníkům, kteří se chtějí učit od těch nejlepších ve svých oborech. Letos jich dorazí kolem šedesáti a své zkušenosti i cenné rady jim předají kromě Tomáše Netopila i další esa mezinárodní hudební scény, jako například houslista Fedor Rudin, cemballistka Barbara Maria Willi, violoncellistka Michaela Fukačová, klavírní virtuos Ivo Kahánek, houslisté Jan Mráček a Dalibor Karvay, violista Pavel Nikl nebo Zdeněk Klauda při výuce korepetitorů.

Kromě hry na hudební nástroje se vyučuje také zpěv, studium pro hudební manažery pod vedením Davida Marečka, komorní hra a orchestrální hra. „Lektorem zpěvu je přední český operní pěvec, barytonista Adam Plachetka, který tak letos zastoupí Kateřinu Kněžíkovou,“ upozornila Jana Kubáčová.

kromeriz 1 Nikl vyuka

Přestože je mezinárodní Letní hudební akademie poměrně mladým projektem, už nyní je možné se doma i ve světě setkat s jejími úspěšnými absolventy. „Řada z nich skutečně míří až mezi hudební špičku další nastupující hudební generace,“ uvedl umělecký ředitel akademie Tomáš Netopil. „Pomáhat talentům najít směr a naplno využít svůj potenciál je ten hlavní smysl akademie. Můžeme se dnes ohlédnout a být šťastní, že naše práce má smysl,“ dodal.

kromeriz 3 Rudin vyuka

Na své si přijdou i milovníci klasické hudby z řad široké veřejnosti, pro které jsou připraveny zajímavé koncerty. Dva z nich se uskuteční v atraktivních prostorách Arcibiskupského zámku, konkrétně Barocco frizzante, kde se 17. srpna představí barokní orchestr Collegium Colloredo & hosté, a 20. srpna slavnostní symfonický koncert Svěcení domu sestavený ze skladeb W. A. Mozarta, L. van Beethovena a P. I. Čajkovského.

„Pro změnu secesní kulisy nabídne sál v kroměřížské Psychiatrické nemocnici posluchačům koncertu, kde virtuózní umělci Jiří Vodička a David Mareček představí dílo českého hudebního génia,“ doplnila Jana Kubáčová a připomněla, že si právě zde mohou návštěvníci 19. srpna poslechnout koncert Návrat Antonína Dvořáka.

Také studentky a studenti Letní hudební akademie předvedou své umění v sérii koncertů Budoucí mistři a Operní gala, ty se uskuteční v kině Nadsklepí. Vrcholem celého ročníku bude 24. srpna závěrečný koncert Budoucí mistři III. & Akademický komorní orchestr s vyhlášením laureátů letošní akademie. Soubor, který vytvoří studenti smyčcových oborů LHAK a také někteří lektoři, povede dirigent a umělecký ředitel LHAK, Tomáš Netopil. „Letos chceme vzdát hold k blížícímu se životnímu jubileu našemu blízkému kolegovi a příteli. Proto uvedeme dílo tohoto houslisty a skladatele, Jiřího Pavlici, který sám hudebníky doprovodí svým komentářem,“ nastínil Tomáš Netopil.

kromeriz 2

Vstupenky na koncerty se dají pořídit on-line prostřednictvím webu www.hudebnikromeriz.cz, kde je také kompletní program koncertů, besed a dalších akcí. Osobně je lze zakoupit v kanceláři ZUŠ Kroměříž.

6. ročník Letní hudební akademie a festival klasické hudby Hudební Kroměříž se konají od 17. do 25. srpna 2023.

 kromeriz 4

PROGRAM pro veřejnost

  • 17. 8. Barocco frizzante /účinkuje barokní orchestr Collegium Colloredo & hosté/
  • 19. 8. Návrat Antonína Dvořáka – J. Vodička /housle/ a D. Mareček /klavír/
  • 20. 8. Svěcení domu /slavnostní symfonický koncert/
  • FBM Zlín, laureáti LHAK, Tomáš Netopil – dirigent, Fedor Rudin – dirigent
  • L. van Beethoven, W. A. Mozart, P. I. Čajkovský
  • 21. 8. Přednáška prof. Cyrila Höschla
  • Budoucí mistři I. /koncert mladých umělců LHAK/
  • 22. 8. Budoucí mistři II. /koncert mladých umělců LHAK/
  • 23. 8. Operní gala /pěvecká třída A. Plachetky a Z. Klaudy/
  • 24. 8. Budoucí mistři III. & Akademický komorní orchestr

O Letní hudební akademii Kroměříž

Dirigent Tomáš Netopil v Kroměříži vystudoval základní uměleckou školu i konzervatoř. První ročník mezinárodní Letní hudební akademie Kroměříž inicioval v roce 2018. Ke spolupráci přizval vrcholné interprety klasické hudby, kteří coby lektoři předávají své zkušenosti nadějným mladým hudebníkům. Akademie je určena studentům konzervatoří, vysokých škol a mladým umělcům.

Letní hudební akademie Kroměříž kromě výjimečného uměleckého vedení studentům nabízí možnost setkávání a sdílení zkušeností vzájemně i s dalšími hosty, veřejné koncerty a laureátům pak účinkování s orchestrem filharmonie. Letní hudební akademie Kroměříž nabídne pestrý doprovodný program pro širokou veřejnost pod názvem Hudební Kroměříž, festival klasické hudby.

Více informací na www.academykromeriz.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj cíl je originalita, pokrok a design bez hranic

S ocenením Zlatá hokejkaAchillea Sdoukose zná Slovensko, Česko i Balkán. Jeho máma je slovenská akademická malířka Ingrid Zámečníková, otec Řek. Rovněž dobře zná sklo, materiál, který mu umožňuje zhmotňovat...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pavlína Brzáková a její Kryštof ADéHáDě

Krystof ADHD 200Pavlína Brzáková je obdivuhodná spisovatelka, která umí vytáhnout z lidské duše ryzí zlato i se vší bolestí a upřímností, kterou takové lidské poznání obnáší. Netušila jsem, jak úžasnou a svatou musí být také matkou. Netušila jsem, obd...

Divadlo

Děvky od Arbesa, herecký nářez v podzemí

arb 200Pokud máte pro strach uděláno, jděte se podívat do podzemí Švandova divadla na pražském Smíchově. Petra Hřebíčková a Zuzana Onufráková se v prostorách alternativního Studia proměňují v dračice, které maj...

Film

Křečovitá taškařice Život je život/ dvojrecenze

zivot je zivot perexJak moc se liší pohled našich dvou redaktorů na komedii Život je život? Jan Jaroš uvádí: Milan Cieslar - po diváckém úspěchu "nekorektní" komedie Láska je láska - zjevně již opustil někdejší u...