Saxofonista Luboš Soukup a pianista Christian Pabst vydávají první společné album

Saxofonista Luboš Soukup a pianista Christian Pabst vydávají první společné album

Tisk

Levitas 200Saxofonista a skladatel, jeden z klíčových představitelů současné české jazzové scény Luboš Soukup připravil spolu s německým pianistou Christianem Pabstem zbrusu nový repertoár, který vychází jako album Levitas. Po více než 10 letech úzké hudební spolupráce a přátelství zrealizovali svůj dlouholetý sen – nahrát komorní album pouze v duu, založené na plnohodnotném hudebním dialogu a improvizaci. V bohatých rytmických i melodických postupech čerpají inspiraci nejen z jazzu a klasiky, ale i folklórní hudby.

Hudebníci se seznámili v roce 2011 na Rhythmic Music Conservatory v Kodani, kde se Luboš Soukup záhy aktivně zapojil do tamní jazzové scény. Od té doby žije v Kodani a České republice, kam se stále vrací koncertovat už i se svým skandinávským kvartetem. Christian Pabst je jeho neodmyslitelnou součástí a společně podnikli několik turné nejen v Dánsku a Čechách, ale i v Německu, Nizozemí a na Slovensku. Za sebou mají také nahrávání alba Through the Mirror (2013, Animal Music) s bohatou bigbandovou instrumentací a alba Země (2017, Animal Music) v obsazení kvarteta s hostujícím mezinárodně proslulým kytaristou Lionelem Louekem. Christian Pabst je světoběžník s bohatou hudební kariérou a koncerty napříč světadíly. Dlouhodobě žil v Nizozemí, momentálně se nachází v italské Perugii, sídle Umbria jazz festivalu. Je absolventem prestižního evropského jazzového programu EUjam, během kterého každý ze studentů studuje na třech z pěti předních evropských hudebních konzervatoří. Christian vydal řadu alb pod vlastním jménem i jako sideman.

Levitas1

Na novém albu Levitas Soukup s Pabstem společně prozkoumávají možnosti minimální instrumentace a díky svému dokonalému napojení dokazují, že i z tak komorního formátu dokáží vytěžit bohaté hudební textury. Album Levitas přináší posluchačům hudební zážitek plný překvapení, dynamických zvratů i konejšivých melodií a meditativních ploch.

Album bylo nahráno v dubnu 2022 v Sound Studio HAMU ve spolupráci se zvukovým mistrem Ondřejem Urbanem, mix provedli Milan Cimfe a Luboš Soukup v Sono Records Doupě a mastering tamtéž provedli Adam a Pavel Karlíkovi.

Autorem grafického designu obalu je Tuan Vuong ze Studia Najbrt, autorem fotografií je Dušan Tománek. Album vyšlo 2. září 2022 na CD a ve formě digitálního downloadu i streamu na běžných streamovacích platformách. Album je distribuováno společností Supraphon a v prodeji je také ve vlastním e-shopu Animal Music na www.animalmusic.cz.

Album vychází s podporou Ministerstva kultury, Nadace OSA, SoundCzech a grantu hlavního města Prahy v rámci „Edice Animal Music 2022“.

Levitas obalka
Zdroj foto: Obal © Tuan Vuong (Studio Najbrt), 2022 / Foto © Dušan Tománek, 2022

Více informací:

www.animalmusic.cz
www.lubossoukup.com
www.christianpabst.com


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dulux Let´s colour: „K zapojení jsou třeba oči, ruce a úsměv!”

lets colour 200Při brouzdání internetem jsme v redakci narazili na velmi zajímavý projekt Dulux Let´s colour, který rozhodně stojí za zmínku. O co přesně se v něm jedná, jste se mohli dočíst v tiskové zprávě na našem

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Technothriller Rabbits mě úplně vtáhl

Rabbits200Obálku knihy Rabbits kromě hlavy králíka zdobí věta Hraj, pokud si troufáš… a také popis Smrtící undergroundová hra, která by mohla přepsat realitu, jak ji známe. Co si pro čtenáře Terry Miles připravil?

 

...

Divadlo

Lordi v Českých Budějovicích byli famózní, skvělí a vysloužili si aplaus - fotoreportáž

Lordi perexNáš fotoreportér Rudolf Hojdar nafotil sérii snímků z českobudějovckého vystoupení souboru Lord of The Dance, které se konalo 27. února 2014 v Budvar Aréně. Ačkoliv časový prostor k pořízení fotografií byl, dle pokynů pořadatelů, velmi krátký, můžeme se díky...

Film

Zanedlouho začne Febiofest

Febiofes tperexSpolu s festivalem v Karlových Varech a letní školou v Uherském Hradišti patří FEBIOFEST ke největším filmovým akcím, jaké se u nás pořádají. Jako obvykle ani letos nezůstane omezen jen na Prahu, kde se pořádá mezi 17. až 24. zářím: někt...