Vyšlo album nahrávek skupiny Etc… a Vladimíra Mišíka z let 1976 až 1978

Vyšlo album nahrávek skupiny Etc… a Vladimíra Mišíka z let 1976 až 1978

Tisk

na okraji200U příležitosti 75. narozenin Vladimíra Mišíka vydalo nakladatelství Galén soubor nahrávek skupiny Etc… z let 19786–1978.

 

 

Kompaktní disk Na okraji je prvním shrnutím dochovaných skladeb Vladimíra Mišíka a Etc... z let 1976–1978, kdy vedle něj a houslisty Jana Hrubého ve skupině působili kytaristé Jiří Jelínek a František Francl, baskytarista Vladimír Padrůněk a bubeník Jan Noha. Tato výjimečná sestava špičkových instrumentalistů nikdy nedostala možnost natočit album, ale naštěstí po ní zůstalo dost kvalitních nahrávek, pořízených především pro rozhlas. Členové Etc... té době silně inklinovali k jazz rocku, a tak v repertoáru měli kromě Mišíkových bluesrockových písní také několik instrumentálních skladeb. Na CD je třináct nahrávek, z toho osm nyní vychází poprvé.

Na podzim 2022 vyjde ještě limitované vydání části této kolekce jako vinyl.

Vladimír Mišík (* 8. března 1947) je rockový zpěvák, skladatel a textař. Prošel kapelami Uragán, Komety, Matadors, Orchestr Karla Duby, New Force, George & Beatovens, The Blue Effect, Flamengo a Energit. V roce 1974 založil skupinu Etc…, se kterou koncertoval do roku 2021. Od sedmdesátých let vystupuje také ve volném sdružení Čundrground. Zpívá na patnácti řadových albech a objevuje se na bezmála dvaceti dalších titulech (kompilace, cizojazyčná vydání, tematické a živé nahrávky). V první polovině osmdesátých let prošel dvouletým zákazem umělecké činnosti. Po sametové revoluci byl dva roky poslancem České národní rady. V dalších letech se věnoval i komunální politice. Je otcem tří dětí: Martina (výtvarník a hudebník), Barbory (herečka) a Adama (zpěvák a herec). O jeho životě natočila režisérka Jitka Němcová celovečerní dokumentární film Nechte zpívat Mišíka (2017). Album z roku 2019 Jednou tě potkám získalo šest cen Anděl. Na cenu Anděl je nominován i jeho loňské album Noční obraz. V loňském roce vyšlo již čtvrté vydání jeho vzpomínek Byl jsem dobrej, kterou napsal hudební publicista Ondřej Bezr.

na okraji

OBSAH
1. Mlýn
2. Touha
3. Dubová kulička
4. Biograf
5. U kiosku
6. Pomalu v revolver se ztrácí víra
7. Než spadla klec
8. Baby Will You Please Help Me
9. Na okraji
10. Hra s ohněm
11. Já mám schůzku o půl páté
12. Lady Vamp
13. Veselý Jirka

Nahrávky z archivů Českého rozhlasu, firmy Supraphon a nakladatelství Galén

K vydání přiopravil Petr Kocfelda

Více informací: https://www.galen.cz/idistrik/vydav/?page%5Bbook%5D=6010


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vsetín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Hororový román Historie děsu

historie desu200V říjnu vydalo nakladatelství Laser debutovou knihu, psychologický hororový román, Američana Graysona Hale Historie děsu. Vydejte se na výpravu do lidské psychiky a objevíte neskutečné vyprávění.

 

...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

NEBEZPEČNÁ METODA pohledem muže a ženy
ImageDva redaktoři, dva pohledy na jeden film. Netradičně našim čtenářům přinášíme dvojí pohled na nový film Nebezpečná metoda, který vstoupí do kin 26. ledna 2012.
...