15. ročník festivalu Groove Brno zve na americké hvězdy funku Lettuce a Tower of Power

15. ročník festivalu Groove Brno zve na americké hvězdy funku Lettuce a Tower of Power

Tisk

groove 200Rok 2022 je pro festival Groove Brno obdobím oslav patnácti let působení. K narozeninám naděluje svým fanouškům první hvězdy letošního programu. Sály Metro Music Baru a Sono Centra rozhýbe funková a soulová hudba více než půlstoletí vystupujícího oaklandského ansámblu Tower of Power, newyorských Spyro Gyra a na Grammy nominované bostonské kapely Lettuce.


„Za patnáct let jsme měli tu čest stát se koncertní destinací nejedné star. Každoročně se nám podařilo několik republikových premiér jako třeba Dirty Loops, Judith Hill nebo Kennedy Administration. Troufám si říct, že jsme jediný tuzemský festival věnující se výhradně funku a soulu. Energie muzikantů a jejich fanoušků nás motivuje ke stále lepším výkonům i přes bezútěšné poslední dva roky. Jsme připraveni roztancovávat kluby třeba i příštích patnáct let,” ohlíží se za historií festivalu jeho ředitel Josef Buchta.

Sono Centrum se 9. listopadu otřese salvami tónů dechových nástrojů skupin Tower of Power a Spyro Gyra. Tower of Power se za svou více než padesátiletou kariéru stali nejen světovými legendami žánru, ale také uznávanými občany domácího Oaklandu. Místní radnice dokonce vyhlásila 31. květen dnem tohoto historicky významného tělesa. Dechová sekce formace hrála na studiových počinech Aerosmith, Erica Claptona, Eltona Johna nebo Santany. Newyorský kvintet Spyro Gyra na koncert přiváží materiál z jejich více než třiceti alb, z nichž mnohá získala titul platinových a zlatých desek.

groove Tower of Power

Členové Lettuce spolupracovali s Lady Gaga či Britney Spears. Skupina, založená na půdě největší nezávislé školy soudobé hudby na světě Berklee College of Music, má na svém kontě kromě nedávné nominace na Grammy také umístění na první příčce žebříčků prestižního amerického časopisu Billboard nebo platformy iTunes. Jejich vystoupení v Metro Music Baru 8. října pro ně bude českou premiérou. 

Pod taktovkou Groove Brno v minulosti navštívila Brno více než desítka držitelů ocenění Grammy. Město rozezněl také jeden z nejbližších spoluhráčů Jamese Browna a Prince saxofonista Maceo Parker. Řada z umělců na festivalu zažila svou tuzemskou či alespoň regionální premiéru. Program v minulosti nestál pouze na zahraničních jménech, zval i tuzemské špičky od B-Side Bandu s Vojtěchem Dykem nebo Ochepovsky Projectu až po Melody Makers Ondřeje Havelky.

groove Lettuce

Do konce roku chystá Groove Brno dalších osm výjimečných koncertů, program bude postupně zveřejňován. Vstupenky na festival zakoupíte v prodejní síti GoOut či na kamenných pobočkách Turistického Informačního Centra Brno.

Projekt probíhá za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Jihomoravského kraje a statutárního města Brna.

Zdroj foto: archiv Tower of Power, Jay Sansone, Human Being Media 2

Více informací:

Facebook událost 8. 10. 2022 Lettuce: https://fb.me/e/1ar3nWgwd
Facebook událost 9. 11. 2022 Tower of Power & Spyro Gyra: https://fb.me/e/1iWuYKbOd

Web: https://www.groovebrno.cz/
Facebook: https://www.facebook.com/groovebrno/
Instagram: https://www.instagram.com/groove_brno/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S paní Alicí Koškovou o celostátní anketě "SUK - čteme všichni"

suk perexKterou knihu vydanou v roce 2013 vyberou čtenáři jako nejlepší? To se můžeme zatím pouze dohadovat. Hlasování je v plném proudu a ještě chvíli nás nechá všechny napjaté. Anketa „SUK – Čteme všichni“ je celostátní anketo...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Pozor na chyby, přichází Korektor!

korektor 200Důvěru v lidstvo dal do zastavárny a peníze za ni propil, ve znaku má škodolibost a sarkasmus je pro něj univerzální odpověď na všechno. Ano, to je cynický korektor, který své poznatky z opravování cizích paskvilů, rady i názory na život sděl...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Nerozlučná tvůrčí dvojice Ken Loach a Paul Laverty obdrží v Karlových Varech cenu za celoživotní přínos filmovému umění

FFKV perexScenárista PAUL LAVERTY (*1957) a režisér KEN LOACH(*1936) zosobňují příklad pevně ukotvené umělecké dvojice, která se už patnáct let ideálně doplňuje: Laverty zajistí skvěle napsaný příběh, Loach se postará o jeho neméně skvělou realizaci, která...