Supraphonské "Line" přináší další, tentokráte art-rockový skvost!

Supraphonské "Line" přináší další, tentokráte art-rockový skvost!

Tisk

art rock line 200Léta sedmdesátá i začátek těch osmdesátých se u nás nesly také ve znamení kompozičně a instrumentálně propracovaného rocku. Muzikanti v předchozí dekádě mladistvě bigbítoví se proměnili v suverénní pány nástrojů a dospělé lidi, řešící obsahem i formou složitější témata. Přispěl k tomu celosvětový vývoj, charakterizovaný monotématickými alby, rozvolněnou stopáží skladeb či výpravnou pódiovou prezentací.

 

Odrazy toho všeho najdeme i na tehdejších domácích nahrávkách. Tradičně zásadní úloha rockové Prahy byla mohutně doplněna brněnskými a bratislavskými kapelami, v moravském případě vycházejícími z vokální tvorby, v tom slovenském využívajícími unikátnosti talentů instrumentalistů.

Tato kompilace zahrnuje celkem 36 nahrávek z katalogů Supraphonu, Pantonu a Opusu. Najdete tu stylově asi nejslavnější artrockové sestavy, tedy Blue Effect, Synkopy, Barnodaj/Progres a Collegium Musicum, ale žánr progresivního rocku je nahlédnut šířeji. Nechybí proto kytarově brilantní Griglákova Fermata, Petřinův Super-robot či Jandův Abraxas, sborová mimořádnost C&K Vocalu nebo Ursinyho či Spáleného komplexní umělecká jedinečnost.

Vydařené albové/pódiové projekty Olympicu a Petra Nováka pak dokreslují epochu rockově nevlídnou, překonávanou pomocí kvalitních českých textů a vysokého podílu cenzuru méně provokující nezpívané složky skladeb. Zvukově remasterováno, booklet s ohlédnutím za artrockovou érou a graficky zajímavými obaly.
150 minut skvělé československé rockové muziky!

 

art rock line

https://www.supraphonline.cz/album/605228-art-rock-line-1971-1985


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářství: Knihovny pro K21, Univerzitní knihovna UTB Zlín

brezen-mesic-ctenaru 200Regály odborných knih a skript, u počítačů čilí šum, studenti diskutují, klávesnice drkotají. V místnosti panuje pravá tvůrčí atmosféra. U výpůjčního pultu se střídají čtenáři s knihami, s lístky s poznámkami, s nejrůzně...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Maxim Čáp: Silnější pes

silnejsi pes 200Silně kontroverzní kniha o fotbalu. Pokud zdaleka netušíte, jakýže hnus se skrývá v zákulisí českého fotbalu, raději ji nečtěte. Pokud tušíte, pak si ji přečtěte. Garantuji vám, že i tak se vám z ní trošku zvedne kufr. Maxim Č...

Divadlo

a-á-a-á-a

kavarna 200Švandovo divadlo uvedlo v sobotu 28. dubna 2018 premiéru hry Kauza pražské kavárny. Na vzniku inscenace se podíleli sami herci divadla pod vedením Jacoba Erftemeijera, který hru také režíroval. Pražská kavárna – útočiště intelektuálních povalečů ...

Film

Ace Ventura je dětinský parchant s morálními principy

ace ventura plakat200Ace Ventura 2: Volání divočiny (1995) je druhým pokračováním detektivního žánru, který může fungovat i trochu jinak, než jak jsme zvyklí. Schopnost dedukce nemají jenom namyšlení obtloustlí páni, ale i normální ...