Sunday Music Jam: Nejlepší neděle v roce!

Sunday Music Jam: Nejlepší neděle v roce!

Tisk

200sundaymjJedna z posledních akcí pod širým nebem tohoto léta odstartovala v minulou neděli 8. září před polednem. Restaurant Pražan ve Stromovce podruhé pohostil jednodenní festival plný (nejen) skvělé muziky. Aneb devátý ročník této unikátní akce je za námi. Sunday Music Jam letos přilákal okolo 600 návštěvníků a odehrálo se dvanáct koncertů!

 

Specifický genius loci restaurantu Pražan poskytl perfektní útočiště kapelám i návštěvníkům. Prostorný venkovní plácek nabízel mnoho míst k posezení i k tanečkům, zřízen byl i dětský koutek a stánek s festivalovým občerstvením. V jednu odpoledne odstartovalo hudebně mlaďoučké duo Pervert Virgin sérii dvanácti půlhodinových koncertů. Nejspíše poslední hřejivou neděli si na podiu užili pop-rockoví Algorytmus, Povětroň se svým indie rockem, tanečněji ladění 4signs či pardubické trio The Partisan. Pozvání přijala i pražská partička MZH či hardcoroví Underside.

sundaymj1

Zahraničním headlinerem byl Vinnie James. Muzikant z britského Belfastu předvedl emotivní hudební show, střídal jazyky, žánry i výrazy. Rozezpíval publikum českou folkovou klasikou od Karla Kryla v jednotný sborový hlas, který se rozléhal po celé Stromovce. Svým půlhodinovým koncertem pohladil po duši, rozhoupal v kolenou i rozesmál. 

Tuzemskými headliners byli 1St Choice a Flattus. První zmíněná partička odehrála svůj koncert v čele se zpěvákem Michalem Skořepou. Ten si společné vystoupení s kapelou střihl sice po roce bez zkoušení, ale předvedl slušný pěvecký výkon a v kombinaci s čistým a kvalitním zvukem kapely se jednalo o skvělý zážitek! Po nich následující pražští Flattus naservírovali návštěvníkům skvělou show. Jejich poctivý český devadesátkový rock se silným hlasem zpěváka Jiřího Haška byl orámovaný originálním outfitem. Kluci v pruhovaných tričkách nešli nejen přeslechnout, ale ani přehlídnout.

Závěrečné koncerty pak patřily metalovým Attack The Hero a ostravské kapele Sweet Leopard.

Celý Sunday Music Jam ale není jen o hudbě. Akce je i charitativně zaměřená a letos se pořadatelé rozhodli podpořit útulek pro kočičky a pejsky v Bohnicích, který není dotován státem ani městem a funguje jen díky hodným lidem. Trojice fotografů Jan Dvořák, Marek Holoubek a Vesna Walden nafotili speciální kalendář, který se dal na festivalu zakoupit za 250 korun. Výtěžek z fotek se zvířátky, nástroji a dvanácti účinkujícími hudebníky celý poputoval právě do útulku. Navíc návštěvníci mohli přinést i praktickou pomoc, jako pamlsky, hračky či misky.

Kromě toho na festivalu byl i informační stánek organizace SADBA (Salesiánská asociace Dona Boska), která se zaměřuje na působení dobrovolníků (nejen) v rozvojových zemích, kteří jezdí pomáhat dětem. Mimo fotografií, informací a povídání organizace na Sunday Music Jam přivezla i dokumentární film. Ten se promítal po skončení koncertů. Od desáté večerní se tak návštěvníci mohli vcítit do prožitků dobrovolníků v Kongu.

sundaymj

Letošní Sunday Music Jam se zkrátka povedl. Akce s kvalitní muzikou, příjemnou atmosférou i s účelem pomoci potřebným byla kvalitním kulturním zážitkem. Ostatně si to myslí i jeden z pořadatelů: "Byla to nejlepší neděle v roce, mile mě překvapil profesionální přístup jak všech kapel, tak celého organizačního týmu, který pro nás pracoval na zcela dobrovolnické bázi. Jednotlivá vystoupení byla skvělá, u některých kapel se jednalo jednoznačně o nejlepší koncerty, jaké jsem od nich kdy viděl. Už teď se těším na příští, desátý ročník," řekl nám Jan Martinek, spolupořadatel celého projektu. Nezbývá než souhlasit!

Sunday Music Jam
8. 9. 2013/ Restaurant Pražan, park Stromovka
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Marek Holoubek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Neff: „Zůstávám věrný sci-fi."

neff perexONDŘEJ NEFF alias Aston je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů science-fiction u nás. V nakladatelství Albatros vydává populární „verneffky" a trilogii Tajemství pěti světadílů. Velké oblibě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Další krimi od oblíbené manželské dvojice ze severu

Stopa rysa200Stopa rysa je už desátým krimirománem, který má na svědomí autorská i manželská dvojice Kerstin Signe Danielsson a Roman Voosen. Překlad vyšel klasicky v nakladatelství MOBA a určitě potěší milovníky severské krimi.

Divadlo

Dalším hitem brněnského Buranteátru je bezpochyby Pán s kaméliemi

pan s kameliemi plakat 200Říkáte si, že vás nemůže v divadle nic překvapit? Chcete od večera stráveného ve společnosti lidí jdoucími za kulturou něco víc než samotný děj představení a jde vám i o celkový zážitek, než o pouhý dojem ze shlédnuté...

Film

Aerofilms uvede žhavou novinku jednoho z největších filmařů současnosti On se bojí

aerofilms 200Distribuční společnost Aerofilms představuje horkou novinku, 20. dubna uvede do kin film režiséra Ariho Astera On se bojí. Nový snímek originálního filmaře, který se řadí k nastupujícím hvězdám Hollywoodu a mezi jehož přední fanoušky se řadí mj...