Bardo varuje před enviromentální krizí

Bardo varuje před enviromentální krizí

Tisk

bardoCD perexVynikající jazzová a soulová zpěvačka Sisa Fehérová, která se poslední dobou zaměřuje na slovenský folklór vydala v minulém roce nádherné album Bardo, ve kterém zpívá o přírodě. Vyzývá tak k tomu, aby se člověk zamyslel nad současnou enviromentální krizí a sáhl si do svědomí. Zeptal se sám sebe, zda může obnovit svůj vztah k prapůvodním kořenům a chovat se ke své planetě zodpovědněji.

Album Bardo s krásnou ilustrací přírody a bezesporu i náznakem jisté symboliky obsahuje řadu poetických a emotivních skladeb, na kterých zpěvačka a skladatelka Sisa Fehérová spolupracovala s multiinstrumentalistou, skladatelem a kytaristou skupiny Katarzia Vladkem Miklášem, který je v tomto projektu jejím hlavním spoluhráčem. Dalšími spolupracujícími muzikanty jsou basista Rasťo Uhrík, druhý baskytarista Miloš Klápště či trombonista Štěpán Janoušek. Album vydalo v roce 2018 vydavatelství Slnko Records.

bardoCD 1

Illustration by Alžbeta Meňkyová

Název Bardo pochází z Tibetské knihy mrtvých a znamená jakýsi přechodný stav mezi smrtí a znovuzrozením. Na albu můžete najít písně s názvem Neberte lesy, Hučí potok, Orol, Jelene, Jarabina, Tancovala by som, Ráno a podobně. Texty jsou původně autorské básně Sisy, která se inspirovala krásami slovenských hor. Když jsem poprvé slyšela skladbu Neberte lesy, plakala jsem. Když jsem ji slyšela podruhé, plakala jsem znovu. Možná proto, že to cítím stejně. Kdyby se všichni lidé zamysleli nad současným konzumním způsobem života, věřím, že by plakali rovněž. Ale plakat nepomůže, je třeba něco udělat. Z písní skutečně vyznívá velká naléhavost a lyrické texty s dokonale propracovanými zvukovými podněty vzbuzují celou škálu lidských emocí.

Věřím, že skladby takových vynikajících muzikantů jako jsou Sisa Fehérová a Vladko Mikláš, kteří se svou meditativní oslavou přírody koncertují po celém Česku, Slovensku i zahraničí přinesou posluchačům hluboký a intimní zážitek, na který budou dlouho vzpomínat, a ze kterého si něco vezmou. Minimálně uvědomění, co může člověk, jako jedinec sám za sebe, udělat pro naši planetu.

bardoCD

Photo by Marek Musil Photographer

Název nosiče: Bardo
Interpret: Sisa Fehérová & Vladko Mikláš
Žánr: multiinstrumentální folk
Skladby: 01. Intro, 02. Jazero, 03. Hučí potok, 04. Hučí voda, 05. Neberte lesy, 06. Orol, 07. Jelene, 08. Jarabina, 09. Tancovala by som, 10. Intermezzo, 11. Ona, 12. Ráno, 13. Zore
Stopáž: 35 minut
Vydavatelství: Slnko Records
Hodnocení: 100 % 

www.slnkorecords.sk


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Češtinářka měla pro moje básničky velké pochopení, říká Jaromír Šlosar

jaromir slosar2Básník a dramaturg České televize Jaromír Šlosar miluje Beskydy. Právě on je tím správným člověkem, který přijal ochrannou ruku nad naší soutěží Povídky z lesa. Popovídala jsem si s ním o jeho začátcích, básnic...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Lobbing není takový, jak si většina lidí myslí

vsichni jsme lobbiste 200V nakladatelství Grada vyšla kniha Václava Nekvapila s názvem Všichni jsme lobbisté představující toto velmi zajímavé odvětví.

 

...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

Václav Neckář majitelem Hotelu HVĚZDÁŘ

VN perexNaše redakce dostala pozvánku na předpremiéru českého pořadu Hotel Hvězdář, ve kterém zazněly písně Václava Neckáře v podání dalších nejen českých zpěváků, zpěvaček, nebo herců a hereček. 

...