O památné hoře Blaníku a jejím kraji: Příběhy posvátných hor

O památné hoře Blaníku a jejím kraji: Příběhy posvátných hor

Tisk

big o-pamatne-hore-blaniku-a-jejim-kraj-I2N-503855 (2)Zajímá vás, jak je to vlastně s těmi Blanickými rytíři? Chcete poznat krásy českých a moravských hor? Úžasnou obrazovou publikaci O památné hoře Blaníku a jejím kraji od kolektivu autorů v čele se známým geologem Václavem Cílkem vydalo letos nakladatelství Dokořán. Kniha je věnovaná památce tří místních historiků a výrazným způsobem podporuje české vlastenectví.

Snad každý Čech, který prošel zdejším školským systémem, zná alespoň v náznacích pověst o hoře Blaníku, v níž spí rytíři, kteří přijdou české zemi na pomoc až bude nejhůře. Příběh o vojsku ukrytém v hoře, jež v určený čas přinese záchranu před hrozným nepřítelem, patří k základním topoi evropské tradice, která byla dále rozvíjena v rámci křesťanského Západu, jehož součástí jsou i české země. Nejde o motiv exkluzivně český, nýbrž o vyprávění, které je společné většině evropských, ba dokonce i indoevropských národů. (ukázka z knihy)

Kniha O památné hoře Blaníku a jejím kraji pojednává o přírodě a památkách regionu, který leží pod Blaníkem. Ten je víc než jen jedním z mnoha českých kopců, protože kolem něj se vytvářel kus identity českého národa. Psaly se o něm knihy, romantické příběhy i politické projevy a skládaly se básně, opery a hudební díla. Zhruba polovina knihy je proto věnována archeologii a mytologii nejenom Blaníku, ale celé rodiny našich posvátných hor. V mnohých z nich sídlily ochranitelské síly země a významní předkové. Poutě na hory, kde se dal prožít kontakt s něčím zázračným či alespoň nadosobním, dosáhly svého nejslavnějšího vrcholu v počátcích husitství. Jejich stopy ale můžeme vysledovat v setkávání náboženských sekt a později evangelíků od poloviny třináctého až do konce století osmnáctého a brzy na ně navázaly národní a politické tábory století devatenáctého až jednadvacátého. Kult hor začal před mnoha tisíci lety, proměňoval se a přeléval, ale dodnes neskončil.

Na co se v knížce můžete těšit? Uznávaný geolog Václav Cílek přibližuje, nejen z pohledu svého oboru, krásy české země. Soustředí se na oblast Blaníku a okolí řeky Blanice. Věnuje se chráněným přírodním rezervacím a posvátným územím. První část knihy je věnována přírodě a geologii, v druhé části se už autoři zaměřují na historii, genius loci, památky, archeologii, Blaník z pohledu národní kultury, literatury a umění. Nechybí ani pověst o Blanických rytířích, na kterou jsem byla obzvláště zvědavá. Poslední část knihy tvoří Příběhy posvátných hor a mýtické krajiny, v nichž se autoři věnují také dalším zajímavým místům naší vlasti. Kniha je plná barevných ilustrací, fotografií a map, které najdeme i na předsádce.

O autorovi:

Václav Cílek (* 11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře,religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí "za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie". V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že "svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí". Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů.

big o-pamatne-hore-blaniku-a-jejim-kraj-I2N-503855

Název: O památné hoře Blaníku a jejím kraji: Příběhy posvátných hor
Autoři: Václav Cílek, Lubomír Hanel, Václav Zemek a kol.
Nakladatelství: Dokořán
Počet stran: 264
Počet barevných ilustrací a fotografií: 250
Rok vydání: 2022
Hodnocení: 95 %

https://www.dokoran.cz/index.php?&;p=book&id=1297


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor s nadějným umělcem Markem Hubáčkem nejen o Chicagu

hub 200S Markem Hubáčkem jsem se sešla v útulné zlínské kavárničce, abychom si popovídali o jejich velkém projektu s názvem From Czech to Chicago, který má na svědomí on s jeho kamarádem Martinem Vítkem. Rozhovor je o kampani, ale především o umě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vítězové soutěže Památka roku 2015 budou vyhlášeni na konferenci v Žatci


roku200Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska vyhlásí koncem března na své konferenci v Žatci vítěze soutěže o Cenu za nejlepší projekt a realizaci obnovy Památka roku 2015. 

...

Z archivu...


Literatura

Laura Day: Tak se přání stávají skutečností

laura day prani 200Kniha z pera autorky bestselleru Vítejte v krizi! se stala pomocnou rukou pro některé známé americké osobnosti a herce. Bude úspěšná i u nás? Její téma je možná stokrát ohrané, přesto Laura Day dokázala ještě z notoricky známého z...

Divadlo

Zábava aneb chi-chi, cha-cha, che-che

ypsilonka 200Začali jsme slovy dnes již jistě klasické pohádky. V té se snažili princeznu rozveselit učením smíchu. A smích, to má být přece zábava. A zábavu a její smysl si vzali na paškál v divadle Ypsilon prostřednictvím jednoaktového absurdního dram...

Film

Střihoruký Edward je dokonalá klasika

strihoruky edwardStřihoruký Edward (1990) je dokonalá klasika. Johnny Depp si ve filmu vystřihl roli mechanického nekňuby, nad kterým se ustrne nejeden člověk a zvlhne nejedno oko. Mohl být šermí...