Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

Tisk

jednoduse ze dreva200Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!

 

 

 

Kniha začíná úvodem, poté se zaměřuje na materiál, základní nářadí a technické základy jako je příprava dřeva, jeho dělení a spojování. Následují samotné projekty rozdělené na police, skříně, stoly, židle s opěrkami i bez, hračky a menší předměty jako jsou dózy, věšáky nebo svícny. V závěru nechybí vysvětlivky.

Hned na začátku čtení mě zaujalo, kde Antje Rittermannová přichází ke dřevu. Často se jedná o palety, odpady ze staveb, a hlavně naplavené dřevo, které má své kouzlo. Do jejího přístupu jsem se tak hned zamilovala a často se nad jejím přístupem usmívala. „Při mém obstarávání dřeva jsem se naučila jednomu: hned se zeptat – ihned odnést. Byla jsem na zpáteční cestě z nákupu a na kole bylo ještě místo…,“ popisuje například na straně 122.

Na zahradě se dřevem občas pracujeme a bylo pro mě novinkou čištění jeho povrchu čističem se sodou s tím, že se pak nechá oschnout a vynikne na něm šedivá patina. Navíc se nemusí brousit a doba čištění může ovlivnit výsledný odstín dřeva. To musím rozhodně vyzkoušet!

Co se projektů týče, spousta z nich vychází z konkrétního kusu dřeva. To se sice jeví jako nenahraditelné, ale rozhodně se jedná o zajímavou studnici inspirací. Mě se zalíbil například sklápěcí psací stolek, dóza nazvaná ústřice, která by byla skvělou skrýší pro keš v rámci hry Geocaching, dóza ve tvaru ryby nebo maringotka pro děti vyrobená ze staré bedýnky na ovoce. Věřím, že do nějakého projektu se s manželem pustíme, protože nástroje doma máme, dřevu fandíme a nyní máme i inspiraci od Antje Rittermannové.

jednoduse ze dreva

Jednoduše ze dřeva
Autor: Antje Rittermannová
Překlad: Veronika Prokopová
Žánr: hobby
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2016, dotisk 2021
Počet stran: 200
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/jednoduse-ze-dreva-9172/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbara Semenov by si přála, aby byl čtenář knihou inspirován a motivován, že nic není nemožné, když se chce, když je vůle.

barbara semenov 200Barbara Semenov je novinářka, publicistka, básnířka a producentka, která vystudovala Fakultu žurnalistiky UK a v letech 1975 až 1981 působila jako redaktorka v Televizních novinách Československé televize. Pod tlakem odporu k t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

O městě naruby, aneb jak vágní terén proměňuje město

Město narubySoubor textů mapuje neustále vyjevující se ambivalentní živost měst mezi urbanismem a zdánlivě opuštěným prostorem. Publikace je tedy především o městu, které svým pohledem obrací naruby a zkouší se na něj dívat novými perspektivami, a to op...

Z archivu...


Literatura

Isabelle Autissierová: Náhle sami

nahle sami200Jen těžko si můžete představit to, co zažívají Louisa a Ludovic. Z pohodlí luxusních bytů a zaměstnání, která umožňují bohaté rozvíjení nákladných koníčků, mezi něž patří i tohle cestování, se ocitají ve studené zemi, skály, suché trávy, tučňá...

Divadlo

Mary Page Marlowová: Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života

Mary Page Marlowova200Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

 

...

Film

Král televizních příběhů František Filip

filipVraťme se do časů, kdy byla televize zásobena vynikajícími scénáři Jaroslava Dieta, Jiřího Hubače a dalších, kterých se posléze ujali mistři svého řemesla a pod jejich vedením vznikly ty nejlepší české seriály a televizní filmy. Tento krásný výlet do minul...