Kniha cest od velikána středověké perské literatury

Kniha cest od velikána středověké perské literatury

Tisk

Kniha cestNakladatelství Academia vydalo překlad pozoruhodného cestopisu středověkého učence, který mapuje tehdejší poměry a způsob života ve východních islámských oblastech. Určitě stojí za přečtení!

Autor předkládané Knihy cest (Safar-náme) Náser-e Chosrou byl úředník, filozof, básník, vzdělanec a emisar ismácílíje a dodnes se těší úctě mezi vyznavači ismácílíje, je považován za jednoho z nejvýznamnějších velikánů středověké perské literatury. Pocházel z Qobádíjánu, městečka na jihozápadě dnešního Tádžikistánu. Po dlouholeté státní službě se rozhodl vydat na pouť do Mekky. O zkušenostech a zážitcích z této cesty, jež trvala sedm let a během níž navštívil mimo jiné Mekku, Jeruzalém a Káhiru, se podělil ve svém nejznámějším díle. Safar-náme je jako zdroj poznání života islámského Východu tehdejší doby neocenitelná a jedinečná.

Kniha obsahuje úvod, historický nástin, pojednání o životě a díle perského autora a také stručnou charakteristiku ší-´itského islámu. Následuje překlad samotného středověkého textu KNIHA CEST (SAFAR-NÁME), v závěru publikace pak najdete ještě kalendář, měrné jednotky a rejstříky zeměpisných pojmů, jmenných názvů a odborných termínů.

O autorovi:

Autorem a překladatelem této publikace je český íránista PhDr. Zdeněk Cvrkal. Ph. D. (*1975), který vystudoval FF UK (1993 –1998), obor turkologie, arabistiku a urdštinu. Působí v zahraničním obchodu a věnuje se překladatelské činnosti. Z perštiny již přeložil tyto odborné politické texty:

Nezámolmolk, Pojednání o politice (Academia, 2011)
imám Chomejní, Velájat-e faqíh (Vláda duchovenstva) (2004)
Írán (Libri, 2007)

Ukázka z Knihy cest:

Kámen se tyčí nad zemí do výšky člověka, kolem je mramorová ohrada, aby na něho nedosáhla ruka. Tento kámen má tmavomodrou barvu a nikdy na něho nestoupla lidská noha. Na straně qibly je malé snížení a z tohoto boku je stopa, jako by se po něm někdo prošel, přičemž jeho nohy se vnořily do tohoto kamene, takže se na něm jako v měkké hlíně zachovaly otisky prstů nohy. Takový stop je na něm sedm. Slyšel jsem, že tam byl Abraham – mír s ním – s malým Izákem – mír s ním – a Izák šlápl na kámen, a to jsou tedy jeho stopy.
   Ve skalním dómu jsou neustále lidé, mudžávirové, a modlí se. Podlaha je pokryta krásnými koberci z hedvábí a dalších tkanin a uprostřed stavby je nad samotným kamenem zavěšena na stříbrném řetězu stříbrná lampa. V této budově je mnoho stříbrných lamp a na každé je napsáno, kolik váží. Tyto lampy jsou darem od egyptského sultána.
(...)
Jeden člověk mi říkal, že v Lotově jezeře je cosi podobné krávě. Vynořuje se to z vody, má to černou barvu a bere to na sebe podobu krávy. Podobá se to kameni, ale není to tvrdé, a lidé to sbírají a roztloukají a rozváží po městě a celé oblasti. Když se kousek položí pod strom, tak červ nemůže nikdy ten strom zničit, kromě toho se nepoškodí ani kořeny a zahrada není narušena ani červy, ani podzemním hmyzem. Odpovědnost za toto sdělení nese vypravěč. Říkal též, že to nakupují ranhojiči. Říkají, že v jejich lektvarech se vyskytuje červ nazývaný naqra a že tato látka ochraňuje i před tímto červem.

Hodnocení knihy:

Kniha je velice zajímavá. Dokumentuje tehdejší život a poměry ve východních oblastech v období raného středověku, což je pro nás naprosto fascinující. Proto je tento překlad velmi cenný a přínosný, a to nejen pro zájemce o historii, religionistiku, reálie či staré cestopisy. Je úžasné, že se něco takového dochovalo! Zápisky začínají zhruba kolem roku 1045 n. l.


Název knihy: Kniha cest
Autor: Náser-e Chosrou Qobádíjání-je Marvazí
Překlad: Zdeněk Cvrkal
Počet stran: 224
Nakladatelství: Academia
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100 %

Kniha cest

https://www.academia.cz/kniha-cest--naser-e-chosrou-qobadijani-je-marvazi--academia--2021


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Tomáš Vaněk: „Dojde i na operní árii, neboť ani já ani Roman nejsme operní pěvci, logicky tedy musí zaznít i něco z opery.“

tomas vanek 200Tomáš Vaněk a Roman Tomeš vyrazí v dubnu na čtyři koncerty. Společně s pianistkou Kristinou Brachtlovou se vydají na turné po vlasti české, moravské i slezské a divákům představí energickou koncertní show plnou populárních písní, která se b...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jan Jesenius provedl v Praze před 415 lety první anatomickou pitvu

Jesenius 200První veřejná pitva se uskutečnila před 415 lety, 8. června roku 1600. Provedl ji lékař Jan Jesenus - Jesenský. Narodil se roku 1566. Studoval lékařství, zaměřil se anatomii a chirurgii. Publikoval řadu chirurgických prací; byl osobním lékařem ...

Z archivu...


Literatura

Na světě je spousta lidí, kteří touží být strojem

byt-tak-strojem 200V nakladatelství Práh vyšla zajímavá kniha Být tak strojem s podtitulem Putování mezi kyborgy, utopisty, hackery a futuristy, kteří řeší skromný problém lidské smrtelnosti.

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Mobilstory

200 mobilstoryO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na moderní hru si zajděte do Divadla Radka Brzobohatého na představení s názvem Mobilstory...

Film

Tmání: unikátní příležitost poznat skrze virtuální realitu boj člověka s depresí

tmani perexZhlédnout Tmání, animovaný film z pera Ondřeje Moravce, je unikátní příležitostí po mnoha stránkách. Virtuální realita, ve které je děj umístěn, vás vtáhne do zážitku jako žádná jiná platforma. Ačkoliv promítání ve VR prostoru může být pro něko...