Životopisný film Priscilla ukazuje odvrácenou stranu luxusu i života s králem rock’n’rollu

Životopisný film Priscilla ukazuje odvrácenou stranu luxusu i života s králem rock’n’rollu

Tisk

priscilaPPriscilla Presley je (nejen) módní ikonou a její vztah s králem rock’n’rollu je mnohdy označován za jeden z největších romantických příběhů minulého století. „Jaké ale bylo soužití mladičké dívky s hvězdným Elvisem doopravdy?“ ptá se nejnovější počin oscarové držitelky Sofie Coppoly Priscilla. Film sledující vztah Priscillinýma očima od prvního milostného vzplanutí přes život plný luxusu až po hořký konec měl světovou premiéru na Filmovém festivalu v Benátkách. Na festivalu se mu dostalo nadšených recenzí a představitelka titulní role Cailee Spaeny obdržela Volpiho pohár pro nejlepší herečku.

Magazín Little White Lies hovoří o „delikátním ztvárnění vášně a žáru první lásky,“ magazín Rolling Stone film popisuje jako „vtahující srdcervoucí cestu do temného srdce celebrity.“ Vizuálně podmanivý snímek se představí českým divákům pod hlavičkou distribuční společnosti Aerofilms 30. května.

Žena a ikona

Příběh manželky krále rock’n’rollu zaujal Sofiu Coppolu především kvůli svým univerzálním tématům, které dalece přesahují blyštivý svět celebrit a luxusu. „Priscillin příběh je sice jedinečný, ale zároveň pro spoustu žen velmi snadno ztotožnitelný. Prožívá mnoho stejných věcí na své cestě do dospělosti, jen v jiném prostředí,“ popisuje její osud dvaapadesátiletá tvůrkyně.

„Její osud byl dlouhou dobu zastíněn Elvisovou zářivou slávou. V tomto stínu se ale skrývá příběh dívky, která dospívá uvnitř vlastní bujné pohádky. Nakonec se však probouzí do světa plného nenaplněných osobních tužeb a moci,” přibližuje filmovou perspektivu Coppola.

Tváře Priscilly a Elvise

Hlavní hrdinku ztvárnila pětadvacetiletá Cailee Spaeny, která poprvé Sofii Coppolu zaujala v seriálu Mare z Easttownu. „Když jsem mluvila s Priscillou, vždycky z ní vyzařovalo něco velmi milého, jemného a otevřeného a v Cailee jsem hned uviděla tyto vlastnosti taky,“ vzpomíná režisérka. „Cailee má tak neuvěřitelný talent, že ráno mohla být patnáctiletá školačka v Německu a odpoledne těhotná žena v Gracelandu a obojí bylo neskutečně uvěřitelné,“ říká o hereckém nadání vycházející hvězdy oscarová držitelka.

„Protože jde o Elvise z Priscilliny perspektivy, je jeho obraz postaven výhradně na tom, jak o něm ona mluví,“ poznamenává Coppola o Presleyho roli. „Je to jeho soukromá stránka, ta mimo jeviště, kterou nikdo mimo jeho ženy neviděl, jeho zranitelnost, pochybnosti a chyby,“ říká režisérka, která nakonec našla představitele v populárním australském herci známém např. ze seriálu Euforie Jacobu Elordim. „Jacob má obrovské charisma. Ve filmu vycházel z Priscilliných popisů Elvise jako člověka, který stále hledal něco nepolapitelného a snadno dokáže být frustrovaný,“ popisuje Coppola náročnou roli.

O hereckém talentu obou mladých hvězd se budou moci diváci přesvědčit na předpremiérách v rámci projektu Tady Vary, následných projekcích z originální 35 mm kopie a též v široké distribuci od 30. května.

priscila

Priscilla
USA, 2023 | 110 minut | premiéra: 30. května
■ žánr drama, životopisný
■ režie Sofia Coppola ■ scénář Sofia Coppola ■ kamera Phillipe De Sourd ■ střih Sarah Flack

■ hrají Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Ari Cohen, Dagmara Dominczyk, Tim Post, Lynne Griffin, Dan Beirne, Rodrigo Fernandez-Stoll

■ synopse

V roce 1959 potkává čtrnáctiletá Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) na vojenské základně o deset let staršího Elvise Presleyho (Jacob Elordi). Jejich setkání je osudové. Po boku krále rock'n'rollu na ni čeká život plný pozlátka a večírků, ale i hádek a citové manipulace. Držitelka Oscara Sofia Coppola (Ztraceno v překladu) představuje odvrácenou tvář popové ikony ve stylovém portrétu jednoho z největších milostných příběhů dvacátého století.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Věřím, že píšu pohádky tak, aby bavily i dospělé

Pohádková LídaOd dětství má ráda pohádky, dlouho se věnovala psaní poezie a chtěla být spisovatelkou. A tou se nakonec stala, když v roce 2014 vydala své první tři knížky věnované dětským čtenářům. V současné době připravuje Ludmila Bakonyi Selingerová ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Herecký koncert Jana Wericha v krásné dvojroli

cisaruv-pekar 200Historická komedie Císařův pekař a Pekařův císař (1951) byla už v té době barevná, a přitom natočena tak dokonale, že dějový spád celého filmu nenudí ani dnešní, takzvaně uspěchané době. Režisér Martin Frič


Literatura

Zmlsněte povídky ze světa singles

zit jako single 200V nakladatelství Listen v edici Česká povídka vyšla útlá knížečka Žít jako single obsahující 9 povídek od současných českých autorů.

...

Divadlo

Studenti Divadelní fakulty JAMU se vydali za Hamletem současnosti

hamlet 200V kulisách současné Kodaně se setkává pět mladých lidí. Podobají se Shakespearovým postavám? Variace na téma Hamlet now s průnikem do naší bezprostřední reality. To vše představuje tematické okruhy autorské inscenace Být i nebýt 11.21, jejíž pre...

Film

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení...