Dny evropského filmu se konají již po třicáté

Dny evropského filmu se konají již po třicáté

Tisk

DEF perexV poslední dubnové dekádě (20. – 30. 4. 2023) zve uměnímilovné diváky do kina již 30. ročník DNŮ EVROPSKÉHO FILMU. Nejprve se uskuteční v Praze, Brně a Ostravě, ale kromě nich – od 26. dubna zavítá i do dalších měst: do Boskovic, Červeného Kostelce, Hodonína, Hradce Králové, Jablonce nad Nisou, Šumperku, Vrchlabí, Vyškova, Znojma.


Jako každoročně se opět skládá z několika sekcí – z nich dvě jsou soutěžní. Jednak se představí prvotiny, mezi nimiž nalezneme díla když ne pozoruhodná, tak alespoň ambiciózní, jednak spatříme snímky avantgardně zacílené (hrané i dokumentární), které se opírají o hudbu. Ze soutěže debutů upozorním přinejmenším na rumunský Metronom, ponurý příběh z počátku 70. let, vyprávějící o tom, jak na rozjařený večírek dosud bezstarostné mládeže vtrhne tajná policie – a všichni přítomní musí řešit mravní dilema, do jaké míry jsou ochotni kolaborovat s násilnickou mocí.

DEF 1

Naděje přetrvává
Sekce nazvaná Hvězdy nabídne snímky oceněné již oceněné na rozličných festivalech a obsazené známými tvářemi – třeba Penelope Cruzová ztělesňuje v dramatu Nesmírnost matku dvanáctileté dívky, která se však cítí jako kluk. Jenže před půlstoletím (a navíc v katolické Itálii) se takové duševní pnutí považovalo za cosi nenormálního, ba hříšného. Mimořádný zážitek slibuje anglicko-americký snímek Aftersun, který už získal přehršel britských filmových cen a byl nominován na Oscara. Prý až uhrančivě líčí příběh rozvedeného, ne zcela příkladného otce, jenž se svou dospívající dcerou tráví léto v tureckém letovisku. Zbývá ještě upozornit na veterána švédské i americké kinematografie Lasse Hallströma (letos již sedmasedmdesátiletého), jehož Hilma se zabývá osudy rozporuplné, umanuté umělkyně, jež už na sklonku předminulého století experimentovala s abstraktní malbou – dávno před tím, než se takové postupy staly celosvětovou módou.

DEF Planeta Praha

Planeta Praha

Sekce Naděje je cílí na otázky přírodní udržitelnosti a ekologických aktivit. Obsahuje převážně dokumenty, o jejichž zaměření dostatečně vypovídají už samotné názvy- např. Národ velryb nebo Příběh řeky Sávy. Sekce Bez rodičů zařazuje příběhy děti i odrostlejší mládeže, aby ukázala, jak si mnohdy rozporní hrdinové hledají a budují si vlastní osobitost, mnohdy skrze bolestné překážky. Zaujmout by mohla i sekce K věci – Dezinformace, která se věnuje obtížnému zjišťování, kde se vlastně nachází pravda, když nejsme spokojeni s právě prosazovanými výklady toho, čemu bychom měli věřit. Zajímavý by mohl být třeba nizozemský Rozsudek, který pojednává o tom, jak veřejné mínění i někteří novináři odmítli přijmout soudní verdikt o údajném pachateli jedné brutální vraždy. Maďarská Blokáda se zaměřila na masivní stávku taxikářů, kteří v roce 1990 protestovali proti zvýšené ceně pohonných hmot – tehdy to byla daň za pokus vymanit se ze závislosti na ruské ropě.

Před čím bychom neměli zavírat oči
Mezi nejpřitažlivější položky Dnů evropského filmu patří jednak retrospektiva Fatiha Akina, německého tvůrce tureckého původu, jenž natáčí poutavé výpovědi o nesnadném soužití rozdílných kultur a mentalit, mnohdy na divácky atraktivním půdorysu pomsty (Odnikud) nebo kriminální zápletky (Zlato Rýna, U Zlaté rukavice). Zařazení několika tuzemských děl (Banger, Oběť, Planeta Praha) ocení zejména ti, kteří je ještě neviděli, ale na základě příznivých ohlasů v tisku i na sociálních sítích by se s nimi chtěli seznámit.

DEF Trojuhelník smutku

Trojúhelník smutku

A konečně publikum dozajista přivítá pětici filmů v minulosti nominovaných na Cenu diváků udělovanou Evropským parlamentem (ve spolupráci s Evropskou filmovou akademií). Vstup na ně je totiž zdarma. Většinou už prošly i tuzemskou distribucí: belgický snímek Blízko pojednává o neblahém konci jednoho klukovského přátelství, španělský Alcarràs glosuje plíživý zánik jednoho výstavního ovocného sadu, skandální švédsko-francouzské podobenství Trojúhelník smutku se pokouší v obrazech notně šokujících nastínit soumrak naší přežrané, zhýčkané, hodnotově dezorientované civilizace, neschopné v kritickém okamžiku přežít.

Má smysl zajímat se o tuto přehlídku? Určitě se seznamte s nachystanými tituly: řadu z nich jsme neviděli a nejspíš ani neuvidíme. A i kdyby většinou přinesly zklamání, není vyloučeno, že se mezi nimi může vyskytnout nějaký skvůstek, neřkuli opravdový skvost.

30. Dny evropského filmu (eurofilmfest.cz)
Foto: 30. Dny evropského filmu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Révai: Základem vztahu s dítětem je důvěra

revai 200Namyšlený tělocvikář Aleš Nezval ze seriálu Gympl nebo vtipně glosující porotce v soutěži StarDance, hlavně ovšem lamač dívčích srdcí z filmu Rebelové. Tak známe herce a tanečníka Jana Révaie

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...


Literatura

Claudia Lazar, Monika Cordes: Vegetariánské dobroty

Vegetarianske-dobroty-box-na-web (2)36 tipů na kartičkách. Zdá se vám to málo? Jen do chvíle, než se těmi recepty pěkně jeden po druhém proberete. Pak zjistíte, že jsou to základy pro různé další obměny, které vynikají především ná...

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

Tři tisíce na měsíc, exekuce, azyláky. Dokument o životě samoživitelek a samoživitele

Samozivy 200Samoživy. Takový název nese nový dokumentární film režisérky Olgy Sommerové, díky němuž máme možnost seznámit se s příběhy devíti žen, které vychovávají své děti samy, bez partnera a bez alimentů, a jednoho muže, jenž si osvojil čtyři děti, kte...