O sborovém zpěvu a Black Sabbath

O sborovém zpěvu a Black Sabbath

Tisk

pk uvodkaPodivná kombinace? Ale reálná. Jako bývalého člena hudebního sboru mě zjištění, že Severský filmový podzim přinese i snímek o pěveckém sboru, velmi potěšilo, protože na léta, které jsme se spolužáky ve sboru zažili, nikdy nezapomeneme. Ale doložku o tom, že si navzájem zazpíváme na pohřbu, tu nemáme.

 

 

Vezmu to popořadě. Norský mužský sbor Mannskoret společně vystupuje skoro dvacet let, v posledních letech pod vedením sbormistra Ivara. Nějakou dobu však trvalo, než si původní členové k novému vedoucímu našli cestu. Obrovská Ivarova muzikálnost ostatní členy nakonec přesvědčila, že jsou v dobrých rukách.

Sbor se těší velké oblibě, která přeroste až v nabídku zpívat jako předskokani na koncertě legendárních Black Sabbath v čele s Ozzy Osbournem. Ale jak se říká - život není peříčko. Sbor se musí vyrovnat s fatální novinkou - Ivar má rakovinu, která se nedá léčit a zbývá mu už jen pár měsíců života.

Pro některé je zpívání ve sboru volnočasový kroužek, pro jiné je seskupení téměř rodina. Jak se vyrovnat s postupným odcházením milovaného člena sboru? A zvládne se Ivar zúčastnit koncertu s Black Sabbath?

Dokument je tak sugestivní, že jsem si musela během sledování několikrát připomínat, že to není hraný film, že jde o reálné lidi a skutečnou životní situaci.

pk1

Během snímku se k Ivarovu stavu vyjadřují jednotliví členové sboru, popisují své rozpoložení, a jak je tato zpráva zasáhla.

Dokument ve vás pravděpodobně vyvolá otázky - jak bych se já postavil k této situaci? Oznámil bych tuto závažnou zprávu lidem kolem sebe? Nebo bych svůj zdravotní stav držel v tajnosti? Mnoho z nás si asi těžko dokáže představit situaci, kdy víte o svém nezadržitelném konci dopředu.

Samotné téma smrti, které se v posledních desetiletích tabuizuje, je to, co nám Pánský klub předkládá k zamyšlení. I když můžeme v poslední době vidět návrat k otevřenosti - diskuze o domácí péči a odchodu v domácím prostředí v kruhu rodiny.

Další doporučení snímku, který byste na festivalu Severský filmový podzim neměli minout. Nemusíte se bát, že vás čeká sedmdesát čtyři minut těžkých scén. Uvidíte i spoustu milých a veselých momentů, a co vás rozesměje určitě, jsou některé texty písní sboru.

Program festivalu najdete na sfklub.cz

Pánský klub/For vi er gutta
dokument
Norsko, 2018, 74 min
Režie: Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen
Scénář: Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen
Hrají: Knut Akselsen, Lars Tefre Baade, Ask Brantenberg Cold, Runar Eggesvik, Sven Erga, Espen Fredenlund, Rune Gokstad, Prepple Houmb, Hasse Lindmo, Nils Andersen, Svein Bjørge, Aslak Dørum, Ivar Eidem, Even Finsrud, Marit Gjervan, Thomas Hagen, Ivar Krogh Hovd, Mikael Lindqvist
Hodnocení: 100 %
Foto: www.sfklub.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kultura odlišuje jednu zemi od druhé a zároveň je dokáže sjednotit

kocouriRedaktorka Lenka Kališová miluje knihy. Nutno uznat, že je to naše nejpilnější recenzentka! Její recenze doprovázejí fotografie nádherných zrzavých kocourů, kteří se vždycky tváří podle toho, o čem daná publikace je. Co Lenka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Šokující příběh zmizelých dětí odhaluje srbské drama Stehy

stehy perexŠvadlena Ana před mnoha lety ztratila svého prvorozeného syna. Prý umřel krátce poté, co se narodil. Ana tomuhle tvrzení uvěřila, protože neměla důvod nevěřit. Když se však objevilo několik náznaků, že by její chlapeček mohl být naživu, nezávahala...


Literatura

Prokleté sestry aneb upírky na útěku

rise temnot proklete sestryDruhá v pořadí v úspěšné fantasy sérii Říše temnot americké spisovatelky L. J. Smithové je kniha Prokleté sestry, kterou na pulty českých knihkupectví přináší n...

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Televizní archiv tají netušené poklady

CT poklady perexBlížící se vánoční čas přeje pohádkám, a pokud si vybavíme nabídku televizních stanic, vytanou nám na mysli hlavně pohádky původně filmové. Jenže daleko bohatší pohádková pokladnice patří televizi - za bezmála sedm desetiletí své e...