Naomi Watts vdechla život Lady Di

Naomi Watts vdechla život Lady Di

Tisk

200dianaAngličané se poprvé odvážili zfilmovat příběh Lady Di. Snímek zachycuje Dianu především jako obyčejnou ženu, jako oběť paparazzi a nešťastného sňatku s princem Charlesem. Nejoblíbenější osobnost své doby se tady ukazuje ve skutečném světle.



Příběh princezny začíná krátce poté, co natočí rozhovor s BBC o padlém manželství. Tedy dva roky před nešťastnou autonehodou v Paříži. Tehdy se seznámí s kardiochirurgem Hastanem Khanem. Následně se do sebe zamilují a Diana začíná používat různé převleky, aby její vztah mohl zůstat v tichosti. Dostává znovu chuť do života a nachází novou oporu.

diana

Zda taková Lady Di opravdu byla či ne, je těžké říci. Snímek na ni ukazuje jako na silnou ženu, která se nebojí vracet údery monarchii. Zároveň však vypadá velmi naivně a z celkového hlediska je postava poměrně povrchní. Těžko uvěřitelné rozhovory prosycují celý film. Poslední okamžiky princeznina života jsou velmi ochuzené, což k anglickému snímku patří. Smrt Lady Di je zkrátka pořád ještě tabu. Diana je až příliš dobrá v charitě, ale její rodinná stránka byla zcela opomenuta, a tak se dá říci, že ze snímku vychází jako poměrně špatná matka.

I přesto lze ocenit výkon Naomi Watts (21 gramů, Kruh), která ji přivedla opět k životu. Mnohem větší herecký výkon lze přiznat Naveenu Andrewsovi, ten si ve filmu zahrál jejího partnera. A byl přesně tím, čím byla jeho postava ve filmu popisována. Uzavřený sebejistý Pákistánec s láskou k vlasti a k vlastnímu náboženství, který se k Dianě nechová jako k princezně, ale zároveň jí dokáže být oporou a inspirací. Zajímavé záběry a hudba pak podtrhují tu příjemnou stránku filmu a vkusně ji doplňují.

Pokud se tedy rozhodujete, na co do kina, na Dianě se nudit rozhodně nebudete. Pro milovníky Anglie a její kultury je to jistě velká podívaná, i přes některé schizofrenní kroky, které princezna podnikla.

Diana
GB 2013, 108 minut
Scénář: Stephen Jefferyes
Režie: Oliver Hirschbiegel
Knižní předloha: Kate Snell

Kamera: Reiner Klausmann
Hudba:David Holmes
Hrají: Nomi Watts (Diana), Naveen Adrews (Hastan Khan), Doughlas Hodge, Geraldine James, Charles Edwards
Premiéra 19. září 2013, distribuce: Bontonfilm
Hodnocení: 35%

Foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Pazour: Improvizace mi umožňuje zažívat vše naráz

Jiri Pazour perexPochází z hudební rodiny a hudební improvizace ho doprovázela od dětství. Není tedy divu, že se z něj stal vynikající klavírista, skladatel, pedagog, ale především výjimečný klavírní improvizátor. Věnuje se klasické skladatelské tvor...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Česká škola střihové skladby

Ceska skola strihu perexMálokdy se filmový recenzent (neřkuli běžný divák) zajímá o toho člověka, který - ve spolupráci s režisérem - celý film poskládal do výsledného tvaru. Přitom právě na něm záleží, zda sledované dílo nebude škobrtat, z...


Literatura

Jděte offline číst Girl Online

girl online 200Nejrychleji prodávaná britská kniha roku 2014, které se za jediný týden prodalo skoro 80 000 výtisků. Přesně tato pověst předcházela české vydání knihy Girl Online od Zoe Sugg neboli Zoelly. Jde o čtyřiadvacetiletou blogerku a youtuberku ...

Divadlo

Gazdova krv vás dostane korektními i nekorektními vtipy

altDivadelní festival Střetnutí Stretnutie zahájila hra Gazdova krv, ve které excelovala tvář festivalu Szidi Tobias a nejen ona.

 

...

Film

Hasičský bál jako jeviště světa

hori ma panenkoDigitalizace význačných českých filmů, která divákům slibuje intenzivnější umělecký zážitek jak díky vyčištěnému obrazu, tak zásluhou sytějších barev, pokračuje sice hlemýždím tempem, ale přece jen s prokazatelnými výsledky - po úhelné...