Šarlatán získal pět nominací na Ceny české filmové kritiky

Šarlatán získal pět nominací na Ceny české filmové kritiky

Tisk

Sarlatan 200Příznivé přijetí nového českého dramatu režisérky Agnieszky Holland Šarlatán tuzemskými filmovými novináři stvrdilo první lednový týden pět nominací na Ceny české filmové kritiky, včetně těch v kategoriích Nejlepší film, režie a scénář. Své sošky budou publicisté rozdávat 6. února.

 

 

Padesátka členů Sdružení českých filmových kritiků na cenu nominovala producenty Šárku Cimbalovou a Kevana Van Thompsona z Marlene Film Production, jejich soupeři v kategorii nejlepší film jsou tvůrci dramatu Krajina ve stínu a dokumentu V síti. Nominaci získala také uznávaná polská režisérka Agnieszka Holland a scenárista Marek Epstein. Šanci na Cenu české filmové kritiky mají i herci Ivan Trojan, představitel hlavního hrdiny filmu, kontroverzního léčitele Jana Mikoláška, a Jaroslava Pokorná. Ta si ve snímku zahrála bylinkářku Mühlbacherovou, která Mikoláška naučila poznávat nemoci ze vzorků moči.

Úspěšný Šarlatán, na který do domácích kin přišlo skoro čtvrt milionu diváků, byl loni přijat do programu prestižních festivalů Berlinale a Telluride a jako první český snímek získal nominaci za nejlepší režii na Evropských filmových cenách. Česká filmová a televizní akademie, která nominace na své ceny Český lev ohlásí 18. ledna, ho vybrala jako českého reprezentanta v klání o Oscara pro Nejlepší mezinárodní film. Širší nominace v této kategorii mají být zveřejněny 9. února.

Agnieszka Holland na Cenách kritiky uspěla už díky filmové verzi minisérie Hořící keř v roce 2013, stejně jako herečka Jaroslava Pokorná. O rok dříve se držitelem stejné sošky stal Ivan Trojan díky dramatu Ve stínu, které přineslo nominaci i scenáristovi Marku Epsteinovi. Pro producenty Šárku Cimbalovou a Kevana Van Thompsona se jedná o první nominaci.

Přečtěte si recenzi filmu: Šarlatán - boj dobra se zlem

Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním umí diagnostikovat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým.

Sarlatan plakat

Šarlatán

Režie: Agnieszka Holland
Scénář: Marek Epstein
Námět: Martin Šulc, Jaroslav Sedláček
Kamera: Martin Štrba
Architekt: Milan Býček
Kostýmy: Katarína Štrbová-Bieliková
Obsazení:
Jan Mikolášek: Ivan Trojan/Josef Trojan
František, asistent: Juraj Loj
Johanka, sestra: Daniela Voráčková/Melika Yildizová
Bylinkářka Mühlbacherová: Jaroslava Pokorná
Otec mladého Mikoláška: Martin Myšička
Alois, bratr mladého Mikoláška: František Trojan
Zlatohlávek, obhájce: Jiří Černý
Vyšetřovatel: Miroslav Hanuš
Tajný: Tomáš Jeřábek
Soudce: Václav Kopta
Úředník: Jan Budař
Generál: Martin Sitta
Domovník: Jan Vlasák

Žánr: životopisný/drama/historický
Délka filmu: 118 min

Seznam nominací na 11. Ceny české filmové kritiky zde: http://filmovakritika.cz/ceny-ceske-filmove-kritiky-2020/

Více informací:
www.cinemart.cz/filmy/sarlatan
www.facebook.com/filmsarlatan


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

V pražské Lucerně začne ve čtvrtek 26. října 12. ročník Festivalu argentinského filmu

cine argentino 200Velvyslanectví Argentinské republiky ve spolupráci s pražským kinem Lucerna pořádá letos již 12. ročník Festivalu argentinského filmu Cine Argentino. Uskuteční se ve dnech 26. - 30. října 2023 v Paláci Lucerna.

...

Literatura

Rodinná sága odehrávající se v kulisách hotelu Adlon

Hotel Adlon perexBerlín, 1994. Sonja Schadtová zasvětila celý svůj život legendárnímu hotelu Adlon. Byla svědkem jeho založení, rozkvětu i úpadku. Ve věku devadesáti let se setkává se svou vnučkou Katharinou Zimmermannovou, která patří do týmu arc...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Černá komedie PŘIŠLA V NOCI má šanci na 5 Cen české filmové kritiky

Prisla v noci perexPŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček si od českých kritiček a kritiků vysloužila nominace za nejlepší scénář, režii a film, a také herecké výkony Simony Pekové a Jiřího Rendla v hlavních rolích. ...