Richard III. vládne Hradci

Richard III. vládne Hradci

Tisk

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i když se okapovou rourou řinou potoky krve, je inscenace vystavěna jako kabaret o bezmoci mocných.



Bajka nejen o žábě k zulíbání

Zvířátka byste v díle Williama Shakespeara hledali marně. Ani náš přední shakespearolog a překladatel Martin Hilský si není vědom výskytu žáby, ptáka či chobotnice v Richardu III. To by ale nebyl David Drábek, aby se v jeho provedení něco takového nemohlo uskutečnit. Žába a pták totiž představují průvodce dějem a zároveň nastavují zrcadlo dvěma lidským nešvarům - maloměšťáctví a nezúčastněné aroganci. Žábu, která zkouší svoji pravost polibkem, si zahrál Jan Vápeník, a Ptáka, který si čte Wildova Šťastného prince, zase Kamila Sedlárová. Oba herci byli pro tyto významné role vytěženi z Ostravy.

 richard III 2

Holka nebo kluk?

Ve světě naruby mohou být klidně ženy muži a muži ženami. Kamila Štorková v roli Richarda přímo exceluje a jejímu výkonu se nedá nic vytknout. Nesmím zapomenout ani na herce Jakuba Tvrdíka, Hynka Pecha, Tomáše Lněničku a Petra Vrběckého, kteří se ženských úloh zhostili s grácií a půvabem.

Vrahem je Freddie

V chorálovém zpěvu apoštolů v podání Českého chlapeckého sboru Hradec Králové se mění Freddie Mercury ve vraždící bestii malých dětí. Nit suchá nezůstane ani na prostatou trpícím Shakespearovi, který v rozhovoru s Marlowem poodkrývá svou obchodní taktiku, která na několik staletí ovlivní nahlížení na Richarda, vévodu z Glostru.

richard III 1

Království za koně!

Asi nejslavnější věta z této hry. Koně si však v představení vydobyli vyššího postavení než jen pouhého dopravního prostředku. Konečně se diváci dozvědí, jak to vypadá, když se zamiluje kůň.

V režii Davida Drábka se zrodilo mimořádné představení, které pokaždé sklízí ovace vestoje. Lví podíl na hře nesou také hudba Dareka Krále a originální kostýmy Simony Rybákové.

richard III 3

Zdroj foto: klicperovodivadlo.cz,autor:Patrik Borecký


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Český Travolta brzdí emoce

HoreckaKrizPerexVíte, kde s největší pravděpodobností momentálně zastihnete herce, zpěváka a jednu z největších muzikálových hvězd Jana Kříže? Na jakékoli běžecké stezce na okraji Prahy! Mladý talent, kt...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Balada pro banditu po ostravsku

altDo divadla se chodí na 3D představení plné přehrávání a emocí. I když bývá kino lepší, jsou hry, kvůli kterým stojí za to divadlo navštívit. Jednou z takových je prověřená klasika Balada pro banditu.

 

...

Literatura

Hravý způsob, jak připravit budoucího školáka

Grafomotorika perNedávno jste poprvé chovali svůj uzlíček štěstí a letos jste ho chystali na poslední rok ve školce. Příští září už z něho bude velký školák! Do té doby ho ale ještě čeká velký kus práce, který mu může usnadnit divočák Fanda v knize zam...

Divadlo

Mezinárodní festival divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER 2022 udělil čtyři Marty

encounter200Čtyři pozoruhodné výkony včera při závěrečném ceremoniálu vyzdvihla mezinárodní porota 32. ročníku Mezinárodního festivalu divadelních škol SETKÁNÍ/ENCOUNTER, který v termínu od 29. března do 2. dubna pořádala Divadelní fakulta JAMU. Festivalové s...

Film

Helsinská romance Karaoke blues vstupuje do českých kin

karaokeFinský režisér Aki Kaurismäki je ojedinělou postavou na poli světové kinematografie. Jeho filmy oplývající poetikou zaplivaných putyk, rozbitých půllitrů a dělnických čtvrtí dokázaly okouzlit diváky po celém světě. Se svým nejnovějším snímkem se však vydal žánrově pro něj n...