Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

Tisk

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadelní scény sídlící na adrese Žitná 41 v Praze se již čtvrtým rokem chystá mezi 31. červencem a 25. srpnem usadit v prostředí novorenesanční grotty v Havlíčkových sadech na pražských Vinohradech, aby stálé i právě kolemjdoucí diváky potěšil známými inscenacemi ze svého repertoáru i jednou premiérou.

Milovníci letního divadla si tak letos užijí zbrusu novou činohru Don Giovanni: Génius či zločinec?, loňskou premiéru Lásky hry osudné bratří Čapků ve stylu commedia dell'arte, představení Adresát neznámý s bohatou festivalovou historií, originální absurdní komedii Polyfonie.Čechov.cz, divácky úspěšnou anglickou psychologickou detektivku Zakopaný pes, autorské hudebně-dramatické představení Gramofon oceněné v zahraničí a populární stálici v repertoáru, non-verbální drama Buenos Aires, vystupte!. Poslední dva tituly jsou rovněž vhodné pro expaty.

„Fascinuje mě, s jakým nadšením Městská část Praha 2 s Nadací život umělce, ale i Pražané, expati a dokonce i turisté podporují náš projekt Letní Grébovka s Divadlem MA! V emocionální odezvě je cítit, že se podařilo vymyslet a vybudovat skvělý počin ve snad nejkrásnějším možném prostoru – novorenesanční architektonické památce grottě, která připomíná antickou scénu a odkazuje ke slavným starořeckým divadelním začátkům. Grotta má bezpochyby génius loci. Možná proto stačil jen nápad, že právě zde budeme hrát v létě divadlo, a pak se začalo vše dařit samo! Už počtvrté se všichni moc těšíme na unikátní atmosféru a uděláme všechno pro opravdu velký divácký zážitek!,“ říká Marianna Arzumanová, umělecká ředitelka, režisérka a producentka Divadla MA.

Letní Grébovka1

Don Giovanni: Génius či zločinec? Tento název vtiskla autorka Marianna Arzumanová první ze sedmi uváděných her, která zažije na Letní Grébovce s Divadlem MA svou premiéru. Postavu archetypálního svůdníka Dona Giovanniho vykreslovala napříč stoletími celá řada vynikajících umělců včetně Moliéra, Puškina nebo Mozarta. Inscenace Divadla MA vychází především z Puškinových děl „Kamenný host“ a „Mozart a Salieri“, a z veršované hry Davida Samueljova „Starý Don Juan“ v au-torském překladu Milana Dvořáka. Tak mistrně, jak Mozart dokáže skládat a Puškin psát, umí Don Giovanni milovat. Zbrusu novou inscenaci v grottě, která v lecčems připomíná fasádu Stavovského divadla, si budou moci návštěvníci vychutnat v týdnu od 7. do 11. srpna.

Letní divadlo otevře vůbec první a stále oblíbená inscenace Divadla MA, Buenos Aires, vystupte!, která rychle odstartovala úspěch souboru. Hra je non-verbální, a proto přátelská i k expatům a za-hraničním turistům. Jaké to je opustit rodnou zemi a emigrovat? Hra nabízí příběhy silných a odváž-ných lidí, kteří dokázali ze dne na den změnit svůj život, všechno opustit a podstoupit dlouhou cestu s nejasným koncem. Na diváky čeká pouť napříč dějinami, kulturami a národnostmi s hudbou v mistrovském podání Jevgenije Kissina či z pera Astora Piazzoly. Hrát se bude 31. července a 1. srpna.

Letní Grébovka 2 Buenos Aires

Je až k smíchu, absurdní, jak se lidé navzájem neposlouchají. Od první chemické reakce mezi part-nery, přes první nevěru, a dokonce ani po smrti si nerozumí. Čechov je nemilosrdný a takové lidské polyfonii se směje. Je nepřekonatelným psychologem a nadčasovým autorem. Polyfonie.Čechov.cz obsahuje známé Čechovovy jednoaktovky i přeložené méně známé povídky. Letní Grébovka ji zažije ve dnech 2. a 3. srpna.

Letní Grébovka3 Polyfonie.Čechov

Gramofon spojuje činohru, hudební a nonverbální divadlo a vypovídá o skutečném příběhu vztahu mezi židovskou vězeňkyní koncentračního tábora a německým dozorcem. Do nelehce vyprávěné látky je vetkána veselá dětská pohádka o jidiš, kterou hlavní hrdinka nepřestává v myšlenkách vy-právět dítěti, od nějž byla odloučena. Pohádka o kouzelných hebrejských písmenkách ze starého gramofonu a síle a moudrosti v nich obsažené, ztělesňuje myšlenku svobody lidské mysli v jejím nejvyšším projevu. Všechny písně zpívané v jidiš, zazní v doprovodu hudebního tria, představení proběhne v anglickém znění, a to 4. srpna.

Letní Grébovka4 Gramophone

Úspěšnou premiérou byla na loňském letním divadle uvedena jednoaktová hra bratří Čapků Lásky hra osudná. Je ohňostrojem pohybu, zpěvu a pestrobarevných charakterů, příběhem s mnoha od-bočkami, ve kterém se soupeří o lásku krásné Isabelly. Co se ale skrývá za barevnými maskami? Snad odpovědi na otázky: Proč jste sem dnes přišli? A proč před vámi hrajeme? Jednoaktová hra bratří Čapků, inspirovaná commedií dell’arte, se stává v podání souboru Divadla MA také sebeironickou zpovědí umělců. Dávají divákům nahlédnout za oponu, aby si zblízka prohlédli kulisy despotického světa, v němž jsou všichni jen nahraditelnou postavou. Svůj úspěch si inscenace možná zopakuje v prostranství grotty v týdnu od 14. do 18. srpna.

Letní Grébovka Lasky hra osudna

Zakopaný pes je psychologická detektivka z prostředí anglické šlechtické společnosti. Všechny postavy jsou členy rodiny a zároveň společníky jedné firmy. Na první pohled to může vypadat jako kroužek milujících se lidí, ale během 75 minut tato představa před očima diváka mizí a během neočekávaného, náhodného domácího vyšetřování se zjišťují strašlivé detaily. Ty by se nikdy neodhalily, kdyby se konverzace vedla byť jen trošičku jinak a pes zůstal zakopaný… Jak celá zápletka do-padne, se diváci budou moci dozvědět 21., 22. a 25. srpna.

Letní Grébovka Zakopany pes

Silný příběh o přátelství i o tom, jak mocná dokáže být víra v pokřivenou ideologii, to je Adresát neznámý. Inscenace podle novely ve formě dopisů mezi dvěma blízkými přáteli, americkým obchodníkem s uměním a jeho někdejším společníkem, který se z USA vrací do meziválečného Německa, je protkána řadou peripetií. Příběh je nadčasovým varováním před rasismem, nacionalismem a nesnášenlivostí obecně, aktuálními i v této době a bude jej možné zhlédnout 23. a 24. srpna.

Letní Grébovka Adresat neznamy

Herecké obsazení:

Eliška Nezvalová, Ondřej Král, Petr Kolman, Jan Hanny Firla, Jiří Valeš, Igor Šebo, Karolína Krausová, Johana Kyselková, Jiří Krejčí, Janusz Hummel, Pavlína Kročová, Ondřej Kohoutek, Soňa Beaumont, Tereza Slánská, Eva Alner Jízdná, Štefan Radačovský, Jaroslav Tůma, Dana Obermajerová, Veronika Wunsch, Pavlo Maykut, Petr Studený a Ernest Alner

PROGRAM Letní Grébovky s Divadlem MA

Po 31.07. 20:00 Buenos Aires, vystupte!
Út 01.08. 20:00 Buenos Aires, vystupte!
St 02.08. 20:00 Polyfonie.Čechov.cz
Čt 03.08. 20:00 Polyfonie.Čechov.cz
Pá 04.08. 20:00 Gramofon – english
Po 07.08. 20:00 Don Giovanni: Génius, či zločinec? - premiéra
Út 08.08. 20:00 Don Giovanni: Génius, či zločinec?
St 09.08. 20:00 Don Giovanni: Génius, či zločinec?
Čt 10.08. 20:00 Don Giovanni: Génius, či zločinec?
Pá 11.08. 20:00 Don Giovanni: Génius, či zločinec?
Po 14.08. 20:00 Lásky hra osudná
Út 15.08. 20:00 Lásky hra osudná
St 16.08. 20:00 Lásky hra osudná
Pá 18.08. 20:00 Lásky hra osudná
Po 21.08. 20:00 Zakopaný pes
Út 22.08. 20:00 Zakopaný pes
St 23.08. 20:00 Adresát neznámý
Čt 24.08. 20:00 Adresát neznámý
Pá 25.08. 20:00 Zakopaný pes

Vstupenky v různých cenových kategoriích je možné zakoupit v předprodeji v síti GoOut. Hraje se ve všední dny vždy od 20 hodin. Umělecký patronát nad událostí drží celosvětově uznávaný klavírista Jevgenij Kissin, rezident Prahy 2 a patron Divadla MA, projekt se uskuteční s podporou Městské části Prahy 2 a Nadací život umělce.

Zdroj foto: Dimitri Goreloff, Jiří Akir, Martin J. Polák, Sebastian_Vošvrda

Více informací:

web: http://divadloma.cz
facebook: https://www.facebook.com/divadloMariannyArzumanove
instagram: https://www.instagram.com/divadlo.marianny.arzumanove/
linked in: https://cz.linkedin.com/company/divadlo-marianny-arzumanov%C3%A9-z-s


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Daniel Čech: „Já zcela nepatrioticky na české filmy vůbec nechodím. Přijde mi to všechno na jedno brdo a pořád s těmi stejnými herci.“

daniel-cech 200Daniel Čech je na českém uměleckém poli jako doma. Nejvíce vešel do podvědomí televizních diváků v zábavném pořadu Na stojáka. Jeho stand-upy jsou nezapomenutelnými zážitky každého návštěvníka. Kromě toho se věnuje i film...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hráči - Komorní scéna Aréna
Hráči 200Hercům nejvyšší kategorie, těm, kteří dokážou svou profesi vypilovat na mistrovskou úroveň jemně cizelovaných detailů, říkám, čistě jen pro svou potřebu, hráči. Ostravská Komorní scéna Aréna má stejnojmennou Gogolovu klasiku na repertoáru už šestý...

Literatura

Martina Boučková: Past na sňatkového podvodníka

Past na snatkoveho podvodnika perexTéma vztahů a přelétavosti, seznamování i hořkých slibů je velmi oblíbené. V tomto případě se podíváme na samé dno záletníkovy duše. Román o něco vážnější a přemýšlivější, než předchozí kniha au...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Nedotknutelné něžnosti ovládly francouzské kino

altV lidském životě lze nalézt spoustu zátěžových situací na hranici snesitelnosti, ať již se týkají vlastních nesnází (zvláště závislosti na cizí péči) nebo obrazné i doslovné ztráty těch nejbližších, to jest v první řadě partnera či dětí. Tato traumata prozko...