Academia sbírá paměť 20. století

Academia sbírá paměť 20. století

Tisk

aca 200Nakladatelství Academia vydává knihy ve více než dvaceti různých edicích. Když nedávno facebookem projela vlna „bookchallenge“, ve kterých vyzvaní měli sepsat deset knih, které je něčím zasáhly, nemohla jsem nezmínit knihy z edice Paměť, které mě provází již několik let. Dnes bych naše čtenáře s některými ráda seznámila.

 

Edice Paměť dnes čítá více než 70 vydaných titulů a průběžně se další připravují. Mnoho z knih je již rozebráno, což je pro nakladatelství skvělá zpráva a signalizuje to i tu skutečnost, že se Češi o historii a příběhy druhých lidí stále zajímají (v mém případěto znamená, že jsem nestihla přečíst všechny, o které jsem měla zájem), některé memoáry se dočkaly i dotisku.

V edici Paměť můžete najít různě zpracované osudy pamětníků dvacátého století, z nichž vybírám pro dnešek pouze pět. Jedním z prvních titulů, který jsem přečetla, byl příznačně pojmenovaný „Ještě že člověk neví, co ho čeká“ historika Tomana Broda, který se se čtenáři dělí o své životní putování. První část knihy je o Tomanově dětství v galantní době první republiky, největší úsek je pak věnován převratné době druhé světové války a Tomanově zkušenosti se životem v koncentračním táboře. Pokud byste chtěli Tomana Broda slyšet promlouvat o této době, doporučuji jeden z dokumentů Heleny Třeštíkové z roku 2007 „Paměť 20. století – Nesdělitelné“. Otázkou je, jak bychom k životu přistupovali, pokud bychom opravdu věděli, co nás čeká.

Autor: Toman Brod
Rok vydání: 2009
Počet stran: 364
Hodnocení: 95 %

aca 2

 Obdobnou formou je sepsán i životní příběh Tomáše Radila v memoárech „Ve čtrnácti sám v Osvětimi“.  Velice podrobně je zde popsáno, jak malý chlapec vnímal dobu, kdy byla protižidovská opatření všudypřítomná. V knize najdete nejen historické pozadí této doby a téměř reportážní popis života v koncentračním táboře, ale také rozsáhlé pasáže o tom, jak tak mladý člověk vnímal pro mnohé z nás nepředstavitelnou dobu, o čem přemýšlel a co mu pomohlo těžké chvíle ustát. Tomáše Radila si můžete poslechnout v jednom z vydání pořadu Hyde Park:

www.ceskatelevize.cz/specialy/hydepark/31.1.2014/

Autor: Tomáš Radil
Rok vydání: 2009
Počet stran: 736
Hodnocení: 95 %

Waldheimská idyla – to je název knihy, která v sobě nese vzpomínky kreslířky Milady Marešové, která období druhé světové války prožila v káznici. Vládnoucímu režimu se znelíbila spoluprací s časopisem V Boj, kterému poskytla své kresby. Možná se vám slovo idyla v názvu zdá velice nepatřičné, ale autorka si ve svých pamětech uvědomuje, že ač byla zbavena svobody, v období válečné vřavy byla káznice svým způsobem nejbezpečnějším místem – měla zajištěnu střechu nad hlavou, pravidelný přísun jídla a denní rozvrh (i když velice rutinních) činností. Marešová se po návratu z káznice už znovu ke kresbě nevrátila.  Druhé vydání vzpomínek je rozšířeno o kresby autorky a také o část její osobní korespondence.

Autor: Milada Marešová
Rok vydání: 2009
Počet stran: 216
Hodnocení: 97 %

aca 3

O sepsání životního osudu historika Josefa Borovičky se postaral ve své habilitační práci Jiří Lach. Možná jste Borovičkovo jméno nikdy neslyšeli, ale pokud se pustíte do čtení této monografie, zjistíte, jak zásadním způsobem ovlivnil české archivnictví a i to, jakou důležitou a výhradní funkcí byl pověřen prezidentem Masarykem. Borovička byl také vysokoškolským profesorem na několika univerzitách a jeho působení na nich bylo ovlivněno politickou situací v zemi. Jak se žilo vzdělanci po tom, co prožil komunistické věznění, se taktéž dozvíte v této knize.

Název: Josef Borovička: Osudy českého historika ve 20. století
Autor: Jiří Lach
Rok vydání: 2010
Počet stran: 352
Hodnocení: 90 %

aca 1

Nádherná love story je ukrytá ve vzpomínkové knize „Životy ve vypůjčeném čase“ manžel ů Rodenových. Ano, i tak se dá zpracovat téma života v koncentračním táboře. Kniha v sobě obsahuje dva paralelní texty – z pohledu Evy a Rudolfa - které se věnují vylíčení událostí a pocitů, ať už o tom, jak se manželé seznámili či o jejich svatbě v terezínském ghettu, nebo také o tom, jak každý za sebe prožíval odloučení, když byli oba převezeni do Osvětimi. Sami budete žasnout nad tím, kolik náhod rozdělené manžele svedlo zpět dohromady a často si budeme říkat, zda je to opravdu možné, že jsou to reálné vzpomínky a že nečtete nějaký scénář k filmu či divadelní hře (i když, určitě by to stálo za to tento příběh přenést i do jiné podoby!).

Autoři: Eva a Rudolf Rodenovi
Rok vydání: 2009
Počet stran: 202
Hodnocení:  100 %

aca 4

 

Jsem ráda, že se nakladatelství Academia stará o sběr vzpomínek pamětníků 20. století a přináší jejich příběhy prostřednictvím knih nebo jejich opětovným vydáním. Je dobré, že tak zpravuje novou generaci o zážitky, které formovaly naše předky a předává nám tak jejich moudrost. A jak říká Toman Brod: „Nejdůležitější je nezapomenout.“

Edice Paměť od Academie

Zdroj fotek: www.academia.cz


( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zuzana Součková svému okolí říká: „Já nelžu, jen spisovatelsky fabuluju.“ A taky: „Cokoli řeknete, můžete najít v mých knihách.“

zuzana souckova 200Zuzana Součková je česká spisovatelka, která žije se svým manželem a pejskem v západočeském Stříbře. Těsně před padesátkou se rozhodla začít běhat a psát. Od té doby inspiruje své okolí i čtenáře. Říká o sobě: „V den, kdy jsem pochop...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Romantika se vším všudy: Francouzská lekce

francouzska lekce200V červnu vydalo nakladatelství Metafora romantický příběh Tashy Boyd Francouzská lekce a musím přiznat, že takto si představuju pohádkový příběh o lásce. Něco na způsob toho, jak Popelka potká svého prince, ale má to příjemný dě...


Literatura

Biologové někdy musejí dělat nezvyklé věci, aby našli pravdu

Ptaci smysl 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Ptačí smysl s podtitulem Jaké je to být ptákem. Nahlédnete díky ní do světa těchto opeřených tvorů.

 

...

Divadlo

Báječně chytrá a jiskřivá konverzační komedie

Hvezda v pasti 200JOANNA: Vás nikdy neunavuje organizovat lidem život, komandovat je, vyžadovat jejich obdiv a poslušnost?
GARRY: Nikdy. Vychutnávám si to.

 

...

Film

Temný rytíř povstal představuje důstojné zakončení Nolanovy temné trilogie

temny rytir povstalFanoušci temného rytíře se konečně dočkali. Po bezmála čtyřech letech se Bruce Wayne alias maskovaný hrdina z Gotham city opět vrací na plátna kin. To vše prostřednictvím režiséra, který před téměř sedmi let...