Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

Lekce angličtiny od Shakespeara pouze 29. a 30. července v Královské zahradě Pražského hradu

Tisk

shakespeare200Ani letos nebude na Letních shakespearovských slavnostech chybět hra v angličtině. Prague Shakespeare Company připravila hravé a v mnohém až neskutečně současné představení A Midsummer Night’s Dream (Sen noci svatojánské).

 

 

Londýn v centru Prahy

V uplynulém roce Češi poctivě pilovali angličtinu sledováním seriálů na HBO a Netflixu. Nyní je čas posunout se ještě o něco dál: zajít na divadelní představení v angličtině. Naštěstí není třeba létat do Londýna, anglicky mluvené představení je možné navštívit i v Praze 29. a 30. července, v rámci Letních shakespearovských slavností.

Učitelem angličtiny nebude jen nejslavnější dramatik všech dob, ale i přední britský divadelní herec Hammed Animashaun. Ten si k Česku vytvořil vztah během nedávného natáčení fantasy seriálu Wheel of Time s Rosamund Pike v hlavní roli a rozhodl se připojit k Prague Shakespeare Company coby spolurežisér.

„Hammed exceloval v cenami ověnčeném představení A Midsummer Night’s Dream v Anglii. Jeho originální pojetí role Bottoma (Klubka) ji přiblížilo mladé generaci,“ popisuje režisér Guy Roberts. „Je to moje vůbec nejoblíbenější hra, spolurežírovat Sen je sen,” doplňuje ho nadšený Hammed Animashaun.

shakespeare 1 hammad

Lockdown uprostřed kouzelného lesa

A Midsummer Night’s Dream dokonale ukazuje, jak moc jsou Shakespearovy hry nadčasové a aktuální i více než 500 let od doby svého vzniku. Postavy se totiž často vydávají za dobrodružstvím do přírody, aby objevily samy sebe a zjistily, kdo skutečně jsou. Podobnou zkušenost si většina z nás odnáší z období lockdownu. „Všichni jsme byli nuceni se podívat na vlastní život – co je pro nás důležité, koho milujeme, čeho si ceníme a co od života chceme. Ty samé otázky si kladou i Shakespearovy postavy, když opouštějí společnost a vydávají se do kouzelného lesa,” vysvětluje režisér Guy Roberts.

shakespeare 2 guy

Moderní je nejen hra, ale i jazyk, ve kterém je uváděna. O adaptaci Snu se postaral scénárista Jeffrey Whitty, který získal cenu Tony a byl nominován na Oscara. Jeho soudobá verze je přístupnější dnešnímu divákovi, přitom ale maximálně respektuje Shakespearův odkaz. Představení budou doprovázet české titulky.

Vstupenky je možné zakoupit na stránkách festivalu (www.shakespeare.cz) a v prodejní síti Ticketmaster (www.ticketmaster.cz). O aktualitách jsou diváci informováni prostřednictvím www.shakespeare.cz a na sociálních sítích.

shakespeare3

Zdroj foto: Prague Shakespeare Company


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nový bubeník Stratovarius: “Začal jsem mlátit hrnci a pánvemi, když mi bylo sedm.”


rolf pilve stratovariusNa konci června se ve finské kapele Stratovarius změnilo obsazení a baviče Jörga Michaela vystřídal mladičký Rolf Pilve. Tento šestadvacetiletý student konzervatoře není v hudbě ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Macbethovi ožívají, les se dává na pochod!

macbeth 200Macbeth ztvárněný Markem Němcem vykročil vstříc svému osudu. Na Letních shakespearovských slavnostech, jejichž generálním partnerem je skupina PPF, odstartovaly přípravy letošní premiéry.

...

Literatura

Tři ženy pana Wrighta

tri zeny pana wrighta 200V červnu vyšel u nakladatelství Metafora román od Lindy Keir o vztazích Tři ženy pana Wrighta. Podíváme se pod pokličku hned několika vztahů, které budou mít společného jmenovatele. Jak fungují vztahy, když nechybí v nich nechybí lži a intriky?

...

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara dobra kapela 200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neop...

Film

Francouzi se opět představují

festival francouzskeho filmu200Již po devatenácté se ve dnech 23. až 30. listopadu 2016 koná Festival francouzského filmu, a to nejen v Praze, ale také v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ostravě. V převážné většině se jedná...