Nový bubeník Stratovarius: “Začal jsem mlátit hrnci a pánvemi, když mi bylo sedm.”

Nový bubeník Stratovarius: “Začal jsem mlátit hrnci a pánvemi, když mi bylo sedm.”

Tisk


rolf pilve stratovariusNa konci června se ve finské kapele Stratovarius změnilo obsazení a baviče Jörga Michaela vystřídal mladičký Rolf Pilve. Tento šestadvacetiletý student konzervatoře není v hudbě žádným nováčkem, hrál například ve skupinách Miseration, Solution.45 nebo The Magnificent. V tomto rozhovoru si přečtete hlavně o tom, jak ho Stratovarius vzali mezi sebe, či jakou píseň má nejraději...


Jaké bylo tvé léto?

Mé léto bylo opravdu rušné. Měli jsme se Stratovarius hodně zkoušek a hráli jsme na spoustě festivalů. A během srpna jsme nahrávali bicí na další album Stratovarius.

Pojďme se bavit právě o Stratovarius. Jak jsi se cítil, když si vybrali na post bubeníka zrovna tebe?

Byl jsem z toho opravdu vzrušený a nadšený. Víš, jsem fanouškem Stratíků skoro po dvě desetiletí, takže hrát v této kapele je pro mě opravdová čest.

Nastoupit do rozjetého vlaku muselo být složité, ne?

Ve skutečnosti šlo všechno velmi dobře, myslím, že tomu dost pomohlo mé dělání domácích úkolů.. ;)

Znal jsi se s členy skupiny? Jak tě přijali mezi sebe?

Nikdy předtím jsem chlápky nepotkal, ale už máme ve skupině opravdu dobrou chemii.

Bavil jsi se s Jörgem o hraní na bicí?

S Jörgem jsem se nepotkal, takže jsem se jej bohužel nemohl zeptat na jeho bubenická tajemství.

Jak tě přijali fanoušci?

Hodně mě podporují a já si toho moc vážím.

rolf pilve stratovarius

Jaká je tvá oblíbená píseň od Stratovarius? A jakou nejraději hraješ?

Samozřejmě, že hraní starých klasik, jako je Black Diamond a podobně, je skvělé, ale já si opravdu užívám hraní progresivnějších písní jako Deep Unknown, Infernal Maze, atd. Nemůžu se dočkat, až budu hrát některé songy z nového alba, protože pár jich bude zcela nesmlouvavých!

Jak se ti líbilo vaše vystoupení na Masters of Rock ve Vizovicích? Byl jsi už někdy v České republice?

Už jsem tady jednou byl – hrál jsem s Miseration a tak trochu vím, že obvykle je tady velmi dobré publikum. Show na Masters of Rock jsme si opravdu užívali! Publikum šílelo a celý festival byl úžasný!

A co čeští fanoušci?

Čeští fanoušci jsou skvělí a my si opravdu vážíme jejich podpory!

Zkusil jsi české pivo? Chutnalo ti?

Mám raději cidery a tvrdý alkohol, ale zkusil jsem nějaká česká piva a nemohu o nich říct špatného slova.

Jaký je tvůj oblíbený alkohol? Vodka? :-)

Většinou preferuju Jägermeistera, ale někdy je velký panák vodky všechno, co potřebuješ.

Zatoužil jsi někdy vyběhnout ze stínu bubnů a předvést se v popředí pódia?

Ne, užívám si na stagi svou vlastní “kancelář”. ;)

Osobně mám už dlouho dojem, že bubeník je vždy trošku šílený. Můžeš to potvrdit nebo vyvrátit? :-)

Vím, že jsem šílený. Myslím, že pokud chceš dělat byznys, musíš být trochu šílený, abys přežil.

rolf pilve stratovarius

Kdy jsi začal bubnovat? Objevily se tvé bubenické tendence už v dětství? Například hraním na pokličky?

Začal jsem mlátit hrnci a pánvemi, když mi bylo 7, inspirován Iron Maiden a Black Sabbath. Po nějaké době jsem dostal svůj první opravdový set bicích a zbytek je, myslím, historie.

Když už jsme u toho, pověz nám, jaké bylo tvé dětství? Byl jsi spíš dáblík nebo andílek?

Býval jsem docela ďáblík, ale uklidnil jsem se docela brzy.

Vedli tě rodiče k hudbě? Za co jsi jim vděčný?

Můj otec je milovník hudby, takže když jsem jej viděl, jak pořád poslouchá hudbu a to, že jsem dostal přístup k jeho sbírce nahrávek, bylo důležité pro můj muzikantský rozvoj. Rozhodně jsem svým rodičům vděčný za maximální podporu a za to, že ve mě věří.

Na závěr se tě zeptám, co plánuješ na zimu?

Zima pro mě bude rušná. Čeká mě nahrávání s různými kapelami a před Stratovarius/Amaranthe-Tour během jara 2013 budu nepřetržitě koncertovat.

A ještě tě poprosím o na vzkaz pro naše čtenáře a tvé fanoušky u nás!

Chtěl bych poděkovat za vaši podporu! Jste nejlepší! Zůstaňte u metalu!

 Zdroj foto: archiv Rolfa


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jarmila Vlčková: Fotografování je moje vášeň, dar, který mi byl dán do vínku

jarmila vlckovaKaždý okamžik je výjimečný. Tak se jmenuje fotografická výstava Jarmily Vlčkové, herečky, fotografky a spoluautorky dětských knih. Svou tvorbu představuje od 16. ledna do 22. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Návštěvníci mohou vidět její m...


Literatura

Karen Wallace, Lou Kuenzler: Vílí pohádky na dobrou noc

vili pohadky200Z osobních důvodů mě jako autorku zajímají knihy, které mají dva autory, jež se o svou práci podělili. A když je to knížka o vílách! Nelze odolat. Dvě dámy a jejich podobné příběhy. Dvě dámy podobného věku, které jsou prostě rozené „pohá...

Divadlo

Muzikálové herce z JAMU zaujalo dílo španělské řeholnice

hrad v nitru 200Nezvyklou látku si pro inscenaci Hrad v nitru zvolil její scénárista a režisér Dodo Gombár. Nový titul, který připravil se šesti studenty muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU, je inspirován stejnojmenným dílem španělské řeholnice Te...

Film

Jak pokračuje legenda Zprávaře

zpravar 200Film Zprávař 2 – Legenda pokračuje, je pokračování kariéry hlasatele zpráv a je konečně tady. Stylová, a přitom nechutná komedie s pevnými prsy a zadky, je přitom dojemná až k pláči.