Zábava, zážitky, emoce. Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku, hrát se bude za každého počasí

Zábava, zážitky, emoce. Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku, hrát se bude za každého počasí

Tisk

svandak 200Úspěšné inscenace, které zaručeně pobaví, i jednu chytlavou novinku nabídne v létě divákům pražské Švandovo divadlo, kde se letos plánuje hrát i o prázdninách. „Léto ve Švanďáku“ potrvá 30 večerů a uskuteční se od 25. června do 10. července a poté od 16. do 31. srpna. Zahrnuje celkem sedm titulů, včetně oblíbených komedií Kdo je tady ředitel? a Smrt mu sluší. Na programu je také nově nastudovaná hororová lovestory Ať vejde ten pravý a další lákadla.

 

Publika i hereckých kolegů se už nemůže dočkat například Robert Jašków, Denisa Barešová, Natálie Řehořová, Marie Štípková, Michal Dlouhý, Kamil Halbich, Luboš Veselý, Oskar Hes, Klára Cibulková a další členky a členové smíchovského souboru i jeho stálí hosté. Představení začínají od 19 hodin a hrát se bude za každého počasí – ve Velkém sále, vybaveném moderním typem klimatizace.

Pět komedií, manželské drama i hororová lovestory

Na diváky čekají zejména inscenace slibující zábavu a známé herecké tváře: Léto ve Švanďáku zahajuje Smrt mu sluší, původní komedie z divadelního prostředí s Michalem Dlouhým a Kamilem Halbichem. Tatáž sehraná dvojice se objeví v hitech Kdo je tady ředitel? a Kurz negativního myšlení, které budou mít do konce tohoto roku svoji derniéru. Vtipné dialogy a situace, u nichž se publikum směje nahlas, nabízí také CRY BABY CRY, zábavná hra o pětici žen hledajících návod na štěstí, a Pohřeb až zítra, svižná komedie Natálie Kocábové vyprávějící možná i o vaší rodině.

svandak Pohreb az zitra

Léto ve Švanďáku nabídne rovněž Scény z manželského života, drama o proměnách vztahů mezi mužem a ženou nastudované podle slavného filmu Ingmara Bergmana. A úspěšný film posloužil jako předloha i k zatím nejnovější inscenaci, hře Ať vejde ten pravý s Denisou Barešovou a Oskarem Hesem, originální lovestory na pomezí hororu a detektivky. 

svandak At vejde ten pravy

Těšíme se, přijďte!

„Těším se na diváky v hledišti, na jejich hlad po kultuře,“ říká Natálie Řehořová. „Cítím, že atmosféra bude takové poděkování lidem, že vydrželi, že nás podporovali a že s námi stále jsou a potřebují nás, tak jako my je. Ve vzduchu bude cítit pospolitost a sdílení,“ věří herečka, která se loni ocitla v širší nominaci na Cenu Thálie.

Po setkání v jedinečné divadelní atmosféře touží i Marie Štípková: „Těším se na všechny kolegy, na zlomyslné jiskřičky v očích Michala Dlouhého, když ze sebe soukám text v Řediteli, na to, že se stanu součástí parádní dámské jízdy v inscenaci CRY BABY CRY, na Natálii, která určitě na jevišti upadne a vůbec... na všechno to "živé", co se kolem divadla děje. Také se velmi těším na diváky. Na jejich energii, která je tak neuvěřitelně nabíjející. A nejvíc ze všeho se těším na ten moment, kdy budu poprvé po tak dlouhé době stát zase na jevišti, zhasne se v sále i na scéně, já uslyším, že jde opona nahoru a v břiše budu mít takový to vzrušující šimrání,“ přeje si Marie Štípková. 

svandak CRY BABY CRY

Robert Jašków posílá divákům jednoznačný vzkaz: „Divákům bych rád vzkázal, že pokud to situace dovolí a my budeme moci skutečně hrát, tak nás uvidí v plné síle a s nadšením větším než kdy jindy. Nebojte se přijít, my se také nebojíme!,“ vyzývá herec, který kvůli hraní v létě obětuje podstatný kus divadelních prázdnin.

Stejně je na tom Michal Dlouhý, který svou přestávku v hraní vynucenou pandemií neváhá vtipně zrekapitulovat: „Samozřejmě, jak už jsem se mnohokrát veřejně přiznal, jsem nadšený, že díky této pauze mé dcery konečně vědí, kdo je jejich otec! A i já jsem se na chvíli, v tom cca desetiletém maratonu, zastavil a nadechl k normálnímu životu,“ přiznává herec, jenž se objeví hned v pěti ze sedmi naplánovaných titulů. „Diváci se mohou těšit na hladové herce – dle slov našeho prezidenta v tomto stavu vydáváme to nejlepší. Potvrdilo se nám to v září, kdy po půlroční nucené uzávěře, byla na chvíli divadla otevřena a těch pár představení, které jsme stihli odehrát, byla úžasná. Svou atmosférou a soudržností,“ říká Michal Dlouhý.

A co když do letního hraní opět zasáhnou proti-pandemická omezení? I na to jsou u Švandů připraveni. Zakoupené vstupenky si bude možné přesunout na jiný termín až do konce roku, a to podle vlastního výběru. Výjimečně vstřícný přístup k divákům, jimž v případě zrušených představení divadlo nabízí náhradní termíny tak, aby nepřišli o zážitky ani peníze, praktikuje smíchovská scéna už od března loňského roku. Vstupenky lze vyměnit také za poukazy platné 1-2 roky a pro každý případ bude mít Švandovo divadlo připravenou i variantu programu dostupného on-line.

svandak 3



Zdroj foto: Tomáš Vrána, Alena Hrbková, Martin Myslivec

Více informací: www.svandovodivadlo.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...


Literatura

Vánoční detektivky pro nenáročné čtenáře

vanocni zlodej 200Jsem velkým příznivcem detektivek všeho druhu a očekávám od nich vždy to samé. Příběh musí postupně rozplétat celou tu složitou a někdy dokonce i docela jednoduchou zápletku a musí být napínavý. Hlavní ale je, že člověk celou dobu pře...

Divadlo

Největší příběh všech dob

Nejvetsi pribeh 200Hra Patricka Barlowa „Největší příběh všech dob“ (Greatest story ever told). Divadelní „road movie“ se vrací! Aneb všechny cesty vedou na Golgotu...

 

...

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...