Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

Tisk

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  



Když byla Vveděnského budoucí žena vyloučena ze studia sinologie, odešel na protest ze školy spolu s ní. Věnoval se pak poezii (neoficiálně, vycházet knižně nesměla) a psal literaturu pro děti. Hra Vánoce u Ivanovových vznikla ve vyhnanství ukrajinského Charkova, kde skončil poté, co ho zatkli za údajné protistátní aktivity ve Svazu reálného umění. V roce 1941 začala Charkov ohrožovat německá fronta, Vveděnský se ale nedostal do evakuačního vlaku. Byl zatčen a zemřel za nejasných okolností. Podle jednoho svědectví na dizentérii, podle jiného byl zastřelen. 

Ve Staré aréně pracují jednak s textem Vveděnského hry, jednak s jeho dalšími pracemi a také s autorskými pasážemi, které vycházejí z knižního doslovu překladatele Martina Hnila. Takové zpracování slouží představení jen ku prospěchu. Dadaistické scény jsou prokládány pasážemi, které realitu tolik nerozbíjejí, takže divák má prostor občas lehce uvolnit soustředění a lépe pochopit kontext celé situace. 

O čem jsou Vánoce u Ivanovových? Dadaistickou hru těžko popisovat. Je to svědectví o době, která zešílela. Příběh o vraždě jedné holčičky a záhubě jednoho spisovatele. Vyprávění halucinací. Postavy se střídají, herci představují nejen různé osoby, ale třeba i uťatou hlavu, vánoční stromeček nebo koně. Dadaismus tady není samoúčelný, použitý pro hru samu, ale pomáhá odkrývat ošklivé absurdity totalitních režimů a válek (i když se ocitáme v Rusku, je vcelku lhostejné kterých). 

Zpracování celé hry i herecké výkony jsou opravdu kvalitní, s náročným úkolem se všichni popasovali se ctí. Vánoce u Ivanovových bezesporu nabízí podívanou pro náročnějšího diváka, který už na divadle leccos shlédl a hned tak něco ho nepřekvapí. Stará aréna tak získala do repertoáru kus netradičně zajímavý a rozhodně bez obtíží zapamatovatelný. 

vanoce


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Zinnerová je nyní doma na jihu Čech

zinnerova zabrodska perexJana Semelková požádala o rozhovor se spisovatelkou Markétou Zinnerovou. Bude zřejmě trochu jiný, protože bydlíme ve stejném domě, navštěvujeme se a víme o sobě dost osobních věcí, které ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rodinné taneční divadlo Letem světem se uskuteční 20. března v 17:00 v Divadle na Vinohradech

letem svetem 200Již třetí celovečerní titul uměleckého souboru Baby Balet Praha s názvem „Letem světem“ přinese v Divadle na Vinohradech (nejen) dětskému divákovi cestovatelský zážitek.

...

Literatura

Myšlenky krajní pravice nejsou homogenní. Kam kráčí?

Proti systemu perexProti systému! Takový název nese kniha Jana Rataje, Miloše Dlouhého a Antonína Háky, kteří věcně mapují a analyzují tuzemskou antisystémovou krajní pravici i její aktéry. Už samotný podtitul „Český radikální konzervatismus, faš...

Divadlo

Zaráz – Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo Uherské Hradiště opět po roce bilancují společnou přehlídkou

Zaraz2024 200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherské Hradiště - to je ZARÁZ, přehlídka jediných dvou profesionálních divadel působících ve Zlínském kraji. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly kritici, publ...

Film

Všichni to vědí!

vsichni-to-vedi perex
Krásná Laura přijíždí do rodného Španělska na svatbu své sestry. Moc se jí tam ale nechce. Ona a ostatní hosté mají mezi sebou hned několik nevyřízených záležitostí a svatba není zrovna ideální příležitostí na vyrovnávání...