Česko má nové kulturní památky

Česko má nové kulturní památky

Tisk

NPU Usti 200Pět vil, vybudovaných na různých místech a v různém čase, se na sklonku roku 2014 stalo kulturními památkami; a k tomu dalších sedm moderních staveb. Je to polovina z celkem 25 objektů či předmětů prohlášených za kulturní památky od 1. července do 30. září letošního roku, což svědčí o rostoucím zájmu o moderní architekturu jako téma památkové péče.

V Národním památkovém ústavu odráží tento trend také zaměření vědy a výzkumu, vznik Metodického centra moderní architektury, či ustavení komise pro ochranu památkového fondu vzniklého ve druhé polovině 20. století.

NPU Storchova vila


Z dvaceti pěti staveb na seznamu tvoří pět položek vily, které si majetnější vrstvy pořizovaly pro rodinné bydlení. V českých zemích se rozšířily ve druhé polovině 19. století, kdy vznikaly v tehdy oblíbených historizujících architektonických slozích. Ve stejném období jako tyto vily vznikaly i další moderní stavby, které se nově staly kulturními památkami

NPU Usti vila


Za kulturní památky prohlašuje Ministerstvo kultury České republiky věci či soubory, jež jsou významnými doklady historického vývoje a životního stylu společnosti, projevy tvůrčích schopností člověka či mají přímý vztah k významným osobnostem a historickým událostem. Kulturní památky jsou evidovány v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky; ke 30. září 2014 v něm bylo zapsáno 40 291nemovitých kulturních památek.

NPU Usti pracovna


Velký počet nově prohlášených památek moderní architektury je výsledkem pozornosti, kterou Národní památkový ústav tomuto tématu v posledních letech věnuje. Novodobé stavitelství a architektura jsou mimo jiné tématem vědeckovýzkumného úkolu NPÚ Průzkumy a prezentace architektury 19. a 20. století. Studium moderní architektury bude nyní Národní památkový ústav  koncentrovat do nově vzniklého Metodického centra moderní architektury v Brně. Jeho náplní bude poskytovat majitelům moderních staveb, architektům a projektantům, ale i studentům a památkářům edukační, poradenské a konzultační služby specializované na obnovu a využití památek především první poloviny 20. století.

www.npu.cz


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ďábelský Jeremy podmíněně

clark200Pokud člověk chce mít dokonalý přehled o vyráběných vozech, zejména těch adrenalinových, strastech ledních medvědů, či trucštajfech  Evropské komise, dobře ví, že v The Sunday Times najde sloupek Jeremy Clarksona.
Pokud je člověk stejně postižený ...

Divadlo

Geisslers otevírají svou divadelně-alchymistickou laboratoř

Alchymisti200Alchymisti: Zlatodějný teatrolab je imerzivní inscenace pro diváky od deseti let, která vám umožní nahlédnout do pěti alchymistických laboratoří, založených samotným velmistrem tajného řádu Rudolfem II. Přenese vás do doby Rudolfovy vlády, kdy ...

Film

Nazareth schválili rockument a může do kin!

nazareth rockument 200Rockový dokument, který vám dá nahlédnout do tajů a šíleností, které musí muzikanti cestující napříč zeměmi absolvovat. Režisér Miloslav Šmídmajer se již po třetí v životě rozhodnul o výlet do života slavnýc...