Historická orba pod Řípem: Ani 60 let starý traktor nepatří do starého železa

Historická orba pod Řípem: Ani 60 let starý traktor nepatří do starého železa

Tisk

200tradUž potřetí se do Roudnice nad Labem sjeli majitelé zemědělských veteránů. Historická orba pod Řípem se letos konala 28. září a i tentokrát zaznamenala velký zájem veřejnosti.

 

 

 

Pole u roudnického letiště zaplnily traktory různých barev, značek i stáří. Mezi nejstarší kousky suverénně patřil traktor z roku 1942. Je třeba zdůraznit, že všechny vystavované exponáty byly pojízdné a plně funkční. Návštěvníci se o tom mohli přesvědčit na vlastní oči, protože traktory se předvedly i v akci. Zorat pruh půdy se nakonec s menšími obtížemi povedlo všem strojům.

trad

Velký úspěch sklidil také pan Miloslav Čmejla z obce Chodouny, který předvedl koňskou orbu. Jeho dva koně s tři sta let starým rodokmenem si počínali velmi obratně a nenechali se rozhodit ani množstvím přihlížejících diváků. 

trad1

Na akci nechybělo občerstvení a stánky s tematickými předměty. Zájemci si například mohli zakoupit modely traktorů.
Historickou orbu pod Řípem organizuje Sdružení podřipských oráčů ve spolupráci s ASTORem Straškov.

Foto: autorka článku


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Básně z jazzové dásně potěší

BasneJazz perexJana Koubková oslaví tento rok na konci října významné životní jubileum. Nejen proto vydalo nakladatelství Galén její v pořadí již třetí knížku (předchozí dvě jsou Recepty proti samotě a Zutí provádím s chutí).

Divadlo

Muzikálová verze oscarového snímku měla premiéru v Brně

grandhotel perexTak jako kdysi Vídeň uvedla do světa operetu, tak se v Americe, na Broadway narodil muzikál. Každým rokem tam vznikají nová a nová díla, ne všechna však vydrží v repertoáru těch divadel víc měsíců a ne všechna se dostanou dál do světa....

Film

Akce 3Kino zpřístupnila zejména nové polské filmy

3kino 200Na počátku listopadu 2016 se v Praze pořádal již třetí ročník přehlídky 3Kino, zaměřené na český, slovenský, maďarský a zejména polský film, zastoupený nejhojněji. Proto se tento text bude také vztahovat k filmové tvorbě našich severních sousedů.

...