Den památek techniky a průmyslového dědictví popáté

Den památek techniky a průmyslového dědictví popáté

Tisk

ehd 200Druhý zářijový týden se uskuteční v České republice Dny evropského dědictví (EHD). Dny evropského dědictví se konají každý rok v září. Jejich cílem je zpřístupnit nejširší veřejnosti nejzajímavější památky všech druhů tj. architektonické, archeologické, sakrální, technické, dále také muzea, galerie a knihovny a i další prostory, v nichž jsou uchovávány neuvěřitelně rozsáhlé sbírkové fondy movitého kulturního dědictví.

V souvislosti se Dny evropského dědictví jsou pořádány nejrůznější doprovodné akce - přednášky, koncerty, městské slavnosti, ale i soutěže a další kulturní programy. V objektech, které jsou běžně přístupné veřejnosti a je v nich vybíráno vstupné, bývá v tyto dny nabízen speciální program (například zvláštní prohlídková trasa, koncert, výstava atp.). Desítky měst a obcí připravují komponované programy pro své občany i turisty. V rámci EHD je obdobným způsobem kladen důraz také na zpřístupnění movitého kulturního dědictví. Jednotlivé země i města vyhlašují svá národní témata.10. září se bude konat již popáté. Den památek techniky a průmyslového dědictví. V regionech po celé České republice se již pět let zapojují do Dnů evropského dědictví také iniciativy, které si kladou za cíl propagaci industriální architektury.

ehd

Den památek techniky a průmyslového dědictví letos připadá na sobotu 10. září. Díky této akci se průmyslové dědictví zviditelňuje v rámci Dnů evropského dědictví jako důležité a aktuální téma. Otevíráním často běžně nepřístupných historických staveb a areálů se daří popularizovat tuto zajímavou součást našeho kulturního dědictví, která je stále ještě často neoprávněně opomíjená.
Dny evropského dědictví patří k významným celoevropským kulturním, společenským a vzdělávacím akcím. Každoročně v září se zpřístupňují nejširší veřejnosti historické objekty a areály včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela uzavřené. Dny evropského dědictví 2016 se konají ve dnech 3. až 11. září.
Foto: autor, www.industrialnistopy.cz 


 

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

David Deida: Cesta nespoutané ženy

200litNejerotičtější, nejladnější a nejněžnější text, jaký jsem kdy četla. Milostné vyznání plné mužské pokory a uznání ženské duši. To je David Deida, který tuto knihu napsal jako intimní sdělení své milované. Originální název knihy zní „Dear Lover“, a to my...

Divadlo

Komediomat vyprodal zlínské Studio Z
ImageO partě improvizátorů Komediomat jste si mohli nedávno přečíst v našem rozhovoru. Nyní jsem se na ně opět vydala do Zlína, abych se uvolnila od stresu a nechala si nahnat do očí slzy smíchu.
 
 
...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...