Dovolená na poslední chvíli? Vydejte se za polární září do Norska!

Dovolená na poslední chvíli? Vydejte se za polární září do Norska!

Tisk

norsko perexNorsko patří mezi nejkrásnější severské země. Snad každý, kdo se vypraví do tohoto koutu severní Evropy, je doslova očarován krásou kolem sebe – nezapomenutelné hory, divoké řeky, hluboké fjordy. Přírodní scenérie, které tato nevšední turistická destinace nabízí, budete jinde hledat jen obtížně, stejně tak jako světelný úkaz zvaný polární záře neboli Aurora Borealis.


Polární záře, jak už název napovídá, se běžně vyskytuje v polárních oblastech. Principem jejího vzniku jsou skvrny na slunci, kolem nichž vzniká masivní erupce. Částice, které se takto uvolní, pak letí vesmírem a při setkání s magnetickým polem Země dochází ke složité fyzikální reakci, která má za následek barevné světelné úkazy. V Norsku je nejčastější místem jejího výskytu oblast Laponska. “Od konce srpna je již noc částečně tmavá, v září již stejně jako u nás, a tím pádem je možné pozorovat polární záři, což se týká nejsevernějších oblastí Norska a Islandu”, říká Petr Burian z cestovní kanceláře Periscope.

norsko

Do srdce norských fjordů

Fjordy jsou prodlouženými rameny moří. Na první pohled sice vypadají jako vnitrozemská jezera, ale jejich voda je slaná. Jedním z nejkrásnějších je Geirangerfjord zapsaný v UNESCO. Nejčastější formou, jak si návštěvu fjordů vychutnat, je trajektem. Právě ve zdejších nejčistších vodách žijí lososi, z jejichž masa vyrábí olej největší světový výrobce lososího oleje, společnost NaturaMed, jejíž pobočka sídlí také v Česku. Společnost je známá zejména svým produktem OmegaMarine Forte+.

norsko 3

Trollstigvegen – cesta trollů

Další vyhlášenou turistickou zajímavostí je tzv. cesta trollů. Jde se o silnici tvořenou serpentinami. Díky okolním vodopádům se jedná o úchvatnou horskou scenérii. Když už se na ni vydáte, neopomeňte navštívit také Trollstiegen, vyhlídkové místo, odkud je vidět právě na tuto cestu. A aby těch trollů nebylo málo, nesmíme vynechat Trolltungu – trolí jazyk, který ve vašem itineráři nesmí chybět. Jedná se o 700 m vysoký skalní útvar tyčící se nad jezerem Ringedalsvatnet.

norsko 2

Dovolená bez omezení

Pokud vám nevyhovují tropické letní dny, které jsou v českých podmínkách stále četnější, dovolená v této severské destinaci se přímo nabízí. V Norsku momentálně pro turisty neplatí žádná kovidová omezení. Podzim se však kvapně blíží a s ním i chřipková sezóna. Využijte proto posledních několika týdnů, kdy lze cestovat bez omezení. V podzimním a zimním období to může být o poznání složitější.

norsko 4

Zdroj foto: CK Periscope

www.omegamarineforte.cz 
www.periscope.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zahnízdila jsem se na chalupě a více méně odjíždím jen za prací, říká Petra Janů

petra janu200I když v minulém roce slavila kulatiny a padesát let na scéně, také jí vyšlo retrospektivní dvojalbum a v televizi měl premiéru dokument, pořád má co dělat. Ale taková je už Petra Janů a ani letos se nic zásadního nezměnilo. Pořád ji to baví ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Rázovitý kraj Slezska odkrývá Dlužná částka

dluzna castka 200V únoru vydala Eva Tvrdá ve svém vlastním nakladatelství Littera Silesia knihu s detektivní zápletkou Dlužná částka, která dýchá svým vlastním životem svérázného severu Moravy. Nevelká knížečka ve mně vyvolala údiv – v dobrém slova smy...

Divadlo

Vánoční zázrak v Divadle Broadway

vanocni zazrak divalo brodway ledeckyRomantický vánoční muzikál Janka Ledeckého, který měl premiéru v loňském roce, se na prkna pražského Divadla Broadway vrací i letos. Vánoční zázrak, aneb Sliby se maj plnit o Vánocích

Film

Dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové CHCI TĚ, JESTLI TO DOKÁŽEŠ míří do kin

Chci Te 200Osobitá dokumentární tragikomedie Dagmar Smržové o tom, že každý člověk potřebuje lásku a o tom, že nemožnost hýbat se nezamezuje člověku ve svobodném rozletu.

...