S Gebrianem tentokrát do Lisabonu

S Gebrianem tentokrát do Lisabonu

Tisk

lisabon200V roce 2021 jsme se mohli potkat s Adamem Gebrianem na stránkách knih hned dvakrát. V únoru vydal netradičního průvodce o třech měsících v Barceloně a na konci roku jsme už mohli listovat v další knize, tentokrát o Lisabonu. Pokud hledáte tipy, kam se v rámci těchto jižních metropolí vydat, Lisabon ještě najdete na pultech knihkupectví, Barcelonu už jen z druhé ruky.

 

Rodina Gebrianů se podruhé vydala na cesty díky stáži, a tak se Adam Gebrian se synem toulali a objevovali různá zákoutí Lisabonu. Na rozdíl od Barcelony jsem Lisabon ještě nenavštívila, a tak nemohu při čtení nostalgicky vzpomínat. Ale rozhodně se můžu těšit na krásy a zajímavosti Lisabonu, až na něj v mém seznamu přijde řada a budu je moct vidět na vlastní oči.

O knize píšu jako o průvodci, ale neberte to úplně doslova. Jedná se o 68 lokací, tradičních, ale spíš netradičních, která nám Gebrian popisuje z odborného pohledu architekta, stejně jako i očima rodiče malého dítěte. Jak už jsem napsala v článku o barcelonské knize, každá kapitola nám přiblíží, jak dané místo působí, k čemu slouží, jak funguje v rámci svého okolí, co je na něm zvláštního.

Každá lokalita je zdokumentováno nejen slovně, ale i fotografiemi takže ihned získáte lepší představu.

V obou knihách určitě najdete obdobná místa jako například náměstíčka obsazená důchodci, kteří se chtějí družit a věnují se nějaké společenské zábavě. Také početná hřiště a koutky pro děti, to jsou velmi sympatické prvky obou měst.

Nejsem věřící, ale stavby kostelů odjakživa obdivuji. V Lisabonu najdete nejméně tři skvosty: Convento do Carmo, klášter beze střechy,  Convento de Sao Pedro de Alcantara s výzdobou azulejos nebo „dvoubarevný” Igreja de Sao Domingos.

Jak jsem z průvodce zjistila, v Portugalsku mají písečné duny, nestálý a velmi fascinující útvar. Já jsem na ně narazila zatím jen v Lotyšsku.

Pokud patříte k obdivovatelům stromů, zvláště těch ve městech, které nás zachraňují před  letními vedry a které nám neustále dodávají potřebný kyslík, čtení knihy si opravdu užijete, protože láska ke stromům je ze stránek jasně patrná. Knihu doporučuji všem, kdo rádi cestují a objevují i ta místa, která na ně nekřičí z klasických průvodců.

lisabon

Dva měsíce v Lisabonu
Autor: Adam Gebrian
Žánr: cestování/architektura
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2021
Počet stran: 312
Hodnocení: 90 %
Zdroj foto: https://www.kosmas.cz/knihy/298680/dva-mesice-v-lisabonu/
http://www.universum.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Bílá: Z egyptské princezny v muzikálu Aida na metalovou královnu za deset minut

lucie bila modiLucie Bílá se zvládá za deset minut převtělit z egyptské princezny v muzikálu Aida na metalovou královnu na koncertě Arakainu. Prý stačí změnit kostým a už se to hraje úplně samo, říká se sm...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Swamp Thing – Prokletí
ImageKomiksovým čtenářům jistě není třeba Alana Moora dlouze představovat. Tento anglický scénarista se podílel na komiksech V jako Vendeta, Strážci, Liga výjimečných či Z pek...

Divadlo

Úklady a láska - klasická hra v moderní podobě

perex uklady laskyLuisa je dcera obyčejného hudebníka, Ferdinand syn kancléře. Pro oba z nich mají otcové své plány - ale nikdo nepočítá s tím, že se dva mladí lidi do sebe zamilují. Jejich láska však ničí plány všech kolem ni...

Film

Mistři japonského filmu nás stále oslovují

mistri japonskeho filmu obalkaJapanolog Antonín Líman sepsal ve 13 esejích knihu Mistři japonského filmu (vydala Paseka), kde se zaměřil na nejznámější tamní režiséry a jejich díla. Oproti fil...