Seznamte se s únosně výstředním cestovatelem!

Seznamte se s únosně výstředním cestovatelem!

Tisk

unosne vystredni 200Také nakladatelství Albatros Media pravidelně vydává cestovatelské knihy, a to například od Ladislava Zibury. Tentokrát se zaměřili na „Únosně výstředního“ cestovatele Vladimíra Váchala.

 

 

Vladimír Váchal v úvodu vzpomíná, jak jej nadchl Írán a v jeho závěru píše: „V této knize vám představím nejen příběhy ze svého života, ale i ty, ke kterým jsem se v životě jaksi připletl, a měl jsem tak možnost pozorovat svět v jeho únosně výstřední bizarnosti.“

Čtenáře čeká celkem 77 příběhů z nejrůznějších koutů světa. Mě nadchlo čtení o Galapágách musím si zapamatovat podnik Abraxas v Amsterdamu, určitě se chci podívat do Rumunska a zaujalo mě i vyprávění o tatérce Wang-od. Bylo toho hodně a musím přiznat, že slova Vladimíra Váchala v kombinaci s fotkami působila opravdu lákavě!

Autor si mě získal hned z kraje knihy, kdy mě dokázal rozesmát svou drzostí a asertivitou v příběhu Pomáhat a chránit, kde figurovalo křeslo a stěhování. Brzy mi byla blízká jeho povaha, působil na mě skrze řádky moc sympaticky a zkrátka mi jeho přístup seděl.

Kniha zřejmě chtěla dostát svému názvu a přináší například až punkové řazení kapitol. Ze začátku mě takové skákání ze státu do státu poměrně iritovalo, ale posléze jsem to brala jako takové zpestření. Přesto bych uvítala alespoň číslování kapitol a v lepším případě i zařazení daných míst nebo mapku v úvodu kapitol. Také se mi nelíbila práce s poznámkami pod čarou, které ve většině případů mohly být přímo v textu a občas také zabíraly velké procento stránky.

Únosně výstřední byla dobrá kniha, ke které se určitě ještě vrátím, a to nejen při plánování nějakých cest. Také si až to půjde ráda zajdu na autorovu přednášku a dost přemýšlím i nad koupí nějakého jeho díla.

Vladimír Váchal o sobě říká, že je cestovatel, tlumočník, průvodce a abstraktní malíř. V poslední době se nechal zaměstnat u stěhovací firmy a aktivně přednáší o svých zahraničních cestách. Přestěhoval se z Plzně do Prahy, věnuje se malbě a cestovní horečka u něj odezněla. Má v plánu několik expedic do milovaného Íránu, a ne tak populárních destinací, stejně jako vernisáže a výstavy svých děl obrazů a vlastního designového nábytku.

unosne vystredni

Únosně výstřední
77 příběhů ze života cestovatele
Autor: Vladimír Váchal
Žánr: cestopis, zahraniční průvodce
Nakladatelství: CPress, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 272
Hodnocení: 85%

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58620158/vladimir-vachal-unosne-vystredni/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Typická rodina. Je silnější jejich láska, nebo touha navzájem se pozabíjet?

Jablka ze stromu nepadaji perexČtyři dospělí sourozenci Delaneyovi stojí před neřešitelným dilematem. Jejich matka se ztratila a je velká pravděpodobnost, že s tím má co do činění jejich otec.

...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

Úspěšný film Fotograf je novinkou na DVD

foto 200Křest novinky na DVD filmu Fotograf proběhl 12. 5 v pražské galerii Goap za účasti fotografa Jana Saudka, režisérky filmu Ireny Pavláskové, představitelky hlavní ženské role Marie Málkové a herečky Zu...