Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

Na Velikonoce pojedu k mamince do Brna, říká Eva Pilarová

Tisk

eva 200Zatímco v těchto týdnech podniká čtyřnásobná držitelka zlatého slavíka Eva Pilarová ještě s několika svými kolegy Evergreen Tour, na podzim ji čekají dva velké gala koncerty, kterými oslaví 55 let na scéně. Koncerty proběhnou 27. října v Mahenově divadle v Brně a 29. října v pražské Lucerně a vystoupí na nich i několik hostů - Karla Gotta nevyjímaje. Kromě toho absolvuje legendární zpěvačka také řadu dalších vystoupení se svou kapelou, přičemž ji čeká i několik televizních natáčení.

 

Jak, kde a s kým budete trávit letos Velikonoce?

Pojedu k mamince do Brna, mimochodem, v červnu - když Pán Bůh zdraví dá – oslaví maminka sto let. Úžasně jí to myslí a celkově je ve velmi dobré kondici.

Jak tyto svátky probíhaly v době, kdy jste ještě žila s rodiči v Brně?

Klasika, jako v každé křesťanské rodině, přísný půst na Velký pátek, na Vzkříšení a následující neděli i pondělí jsme chodili do kostela a v pondělí samozřejmě už jsme měli připravená malovaná vejce a s koledníky se netrhly dveře.

Kde jste získala lidový kroj, v němž jste se nechala nafotit?

Ten kroj je velmi vzácný, paní Jiřina Štěpničková v něm totiž točila slavný film Maryša. Mně ho nabídly v osmdesátých letech majitelky kroje, které ho kdysi k natáčení propůjčily. Neváhala jsem ani chvilku, a když jsem zjistila, že i čižmy mně sedí jako ulité, jásala jsem.

eva pilarova

 

Co Evergreen tour? Už se to rozběhlo a jaký z toho všeho máte pocit?

V tomto okamžiku, kdy spolu mluvíme, máme za sebou teprve první koncert  v Pardubicích, publikum bylo skvělé, na konci nás odměnilo potleskem vestoje. A co se kolegů týká, s většinou z nich se znám už pětapadesát let. S Pavlínou Filipovskou a Karlem Štědrým jsme hráli a zpívali v divadle Semafor, s Yvettou Simonovou jsme mnohokrát zpívaly na společných koncertech s kapelou Karla Vlacha, s Pepíčkem Zímou jsme se potkávali v televizi i na estrádních scénách. Poměrně dlouho znám i ty dva zajíce, kterým ještě nebylo sedmdesát, Viktora Sodomu a Karla Kahovce. Určitě to nepřeženu, když řeknu, že jsme všichni dobří kamarádi. Nikdy jsme neměli mezi sebou žádný konflikt. Proto jsme se na spolupráci těšili a všechny nás moc bavilo už i zkoušení.

Na podzim vás čeká další velká show, ale ta bude o hlavně o vás - oslavíte 55 let na scéně. Na co všechno se může těšit publikum?

Zazpívám  písničky, o kterých vím, že je mají moji příznivci rádi. A těší mně, že moji nabídku přijala řada skvělých hostů, Matěj Ruppert, Vojta Dyk, Petr Vondráček s Lokomotivou, Wohnouti, třináctiletý nesmírně talentovaný  zpěvák Tomáš Ringel a jeden dost dospělý - Karel Gott. Doprovodí nás velká kapela Petra Soviče a moje kapela, kterou vede Vít Fiala.

eva 2

 

Jak vypadají vaše běžné koncerty, zvete si i do nich hosty?

Běžné koncerty jsou bez hostů a pro zpestření – aby si publikum ode mě na chvíli oddychlo, dávám  prostor svým muzikantům, kdy jednu skladbu zazpívá Vít Fiala jr., mimochodem kapelník Lokomotivy, který nám převážně koncerty zvučí, a další dvě jsou orchestrálky.

Zařazujete do koncertu i novinky?

Zařazuji novinky, ale nepřeháním to. Moje publikum si přece jen rádo  poslechne ty známé věci. Ale v poslední době vzali „na milost“ i novější skladby, mimo jiné  Boogie staré Prahy, kterou pro mě napsal Pepíček Fousek a zhudebnil můj kapelník Vít Fiala.

eva velikonocni prani

 

Řadu let také fotíte a vystavujete. Kde a co nového jste v posledních týdnech nafotila?

Nafotila jsem sérii obrázků z Kampy, kdy už  jsou rozsvícené lampy, ale je stále ještě šero, a stejně tak jsem nafotila okolí brněnského Petrova.

Kde letos všude vystavujete?

První  letošní výstavu jsem měla v lednu v Brně,  druhou v Jičíně – ta je svým způsobem jubilejní, už šedesátá. Další budou v Českém Brodě, v České Lípě, na hradu Bezděz, v Neratovicích a v Praze v Senátu.

Co vás v poslední době  mimořádně zaujalo v muzice, ať už v naší nebo té zahraniční?

Vojta Dyk s B-Side bandem.

 

foto archiv zpěvačky a Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velký rozhovor se skupinou Rybičky 48!

rybicky 48 200Kutnohorská tříčlenná skupina Rybičky 48 strávila část zimy na Bali a hlavně nedávno vydala desku Tohle je rock´n´roll vy buzny! Tento rozhovor je nejen o desce a stárnutí hudebníků, ale také o blížící se fe...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Originální kapela The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let

The Yellow SocksMilan Cyrus hraje nestárnoucí hity. Nezajímá ho moderní hudba, ale evergreeny. Se svou kapelou The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let a vystupují v kostýmech, které evokují tehdejší dobu. Co na sebe te...


Literatura

Muž, který našel svůj stín


muz milenium200Myslím, že nejsem sama, kdo netrpělivě čekal na další setkání s Lisbeth Salanderovou a Mikaelem Blomkvistem. Také na setkání s novým autorem pokračování Milénia, který nám naše oblíbené hrdiny přivedl zpět. Vypadá to, že David Lagerc...

Divadlo

Zkrocení zlé ženy rozzářil neplánovaný ohňostroj

zkroceni zle zenyNa brněnském nádvoří hradu Špilberk se letos uskutečnil již třináctý ročník Letních shakespearovských slavností. Čtvrtou červencovou sobotu se hrálo představení Zkrocení zlé ženy, nejúspěšně...

Film

Vzniká celovečerní film Milion chvilek. Na dokončovací práce spustila režisérka Amálie Kovářová sbírku prostřednictvím platformy Hithit

milion chvilek200Když na jaře 2019 začala režisérka Amálie Kovářová natáčet přípravu demonstrace spolku Milion chvilek na Václavském náměstí, netušila, že se jí pod rukama začal odehrávat inspirativní příběh o neutuchající snaze a boji občanské české spo...