Za „neobjevenými" památkami vlakem? Proč ne!

Za „neobjevenými" památkami vlakem? Proč ne!

Tisk

Vlaky3 perexS věrnostním programem Českých drah se mohou zájemci vydat na české hrady a zámky i na ostatní "neobjevené památky".

 

Tipy na výlety vlakem ve Středočeském regionu

Za krásami Polabí - Jednou z turisticky nejoblíbenějších destinací ve středních Čechách jsou Poděbrady s perfektně udržovanou kolonádou, parkem a barokním zámkem. Stanice a zastávky na trati Praha – Nymburk – Poděbrady – Kolín jsou vhodným výchozím bodem pro nástup na Labskou cyklostezku. V regionálních vlacích a rychlících  na této trati je možná přeprava jízdních kol.

Vlaky1

Nelahozeves – Obec severně od Kralup nad Vltavou je známá díky renesančnímu zámku a památníku Antonína Dvořáka. Zámek je otevřen celoročně. Nelahozeves leží na Trati Praha – Ústí nad Labem.

Okoř – Zřícenina středověkého hradu leží poblíž trati Hostivice – Podlešín. O víkendech sem jezdí sezónní cyklovlak Českých drah. Hrad je otevřen v dubnu, květnu, říjnu až prosinci o víkendech, v červnu až září denně mimo pondělí.

Karlštejn – Středověký hrad ze 14. století leží na trati Praha – Beroun uprostřed Chráněné krajinné oblasti Český kras. Hrad je otevřen denně mimo pondělí.

Vlaky2

Dobříš – Rokokový zámek s rozsáhlou zahradou asi 30 km jihovýchodně od Prahy. Sídlí zde muzeum motocyklů. Zámek je otevřen každý den po celý rok. V Dobříši končí lokální železniční trať Praha – Vrané nad Vltavou – Dobříš.

Sázava – Klášter z 11. století, ve kterém se rozvíjelo slovanského písemnictví a liturgie. Otevřeno v dubnu a říjnu o víkendech, od května do září denně mimo pondělí.

Točník – Zřícenina hradu poblíž Hořovic na železninční trati Praha – Plzeň. Otevřeno v březnu, dubnu a říjnu o víkendech, v květnu až září denně mimo pondělí.

Křivoklát – Gotický královský hrad ze 13. století uprostřed Křivoklátských lesů. Leží na trati Beroun – Rakovník. Hrad je otevřen celoročně.

Vlaky3

Český Šternberk – Gotický hrad na levém břehu Sázavy ležící na železniční trati Čerčany – Světlá nad Sázavou. Otevřen je v dubnu a říjnu o víkendech, od května do září denně mimo pondělí.

Konopiště - Zámek nedaleko města Benešov ve Středočeském kraji, 40 km jihovýchodně od Prahy. Leží asi 2 km na západ od centra Benešova, na železniční trati Praha – Benešov u Prahy.

Železniční muzeum Lužná u Rakovníka - Největší železniční muzeum v Česku. Sídlí v bývalé výtopně Buštěhradské dráhy v železniční stanici Lužná u Rakovníka na trati Praha – Rakovník.

Ilustrační foto autor, podle podkladů Národního památkového ústavu a Českých drah


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Honzou Vedralem o crowdfundingové kampani Headlineru

1 titulka-marpo-300x400Hudební magazín Headliner je na české scéně určitým unikátem. Navazuje totiž na kvalitní tištěné časopisy, ale v jeho stránkách si můžete listovat digitálně. Navíc velice často nabízí exklusivní obsah, který nik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Christianizace a utváření křesťanské monarchie

christianizace200I v anglicky psané literatuře se docela často vyskytují tematicky ujednocené sborníky, sepsané odborníky z různých zemí - a může nás těšit, že mezi nimi nalezneme též české autory, zacílené na české (československé) teritorium. Bohužel...

Divadlo

Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž

ceskolipsky divadelni podzimLetošní, již 36. ročník festivalu Českolipský divadelní podzim má ambice znovu vrátit této akci prestiž, kterou měla před lety, kdy se do České Lípy sjížděly amatérské soubory z celých Čech i ...

Film

Kam kráčí Letní filmová škola?

altNapěchovaný program letošní Letní filmové školy, od soboty 21. července 2012 opět pořádané v Uherském Hradišti, pentlí, jako vždy, široký vějíř hostů i doprovodných programů. Organizátorům ani na okamžik nevešlo na mysl, že touha stále bobtnat – v...