Culturea nabídne vietnamskou kávu, španělskou kuchyni, divadlo i tanec

Culturea nabídne vietnamskou kávu, španělskou kuchyni, divadlo i tanec

Tisk

culturea 200Studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně letos pořádají již čtvrtý ročník festivalu Culturea, který se uskuteční 14. a 15. dubna v prostorách Baťova institutu 14|15. Návštěvníci se tentokrát vydají na pomyslnou cestu přes exotický Vietnam až do temperamentního Španělska. A žádná letenka není potřeba. Culturea totiž umí přiblížit i ty nejvzdálenější kraje.

 

První den festivalu seznámí návštěvníky s kulturou Vietnamu. Celou akci zahájí taneční vystoupení skupiny Âu Cơ, která divákům předvede tradiční vietnamské tance. Dopolední přednáška vedená Centrem na podporu integrace cizinců se pak bude zabývat životem vietnamské komunity v Česku. Další část programu bude zaměřená na gastronomii. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávku smažených vietnamských závitků nem rán a workshop o vietnamské kávě od pražírny Dak Lak Coffee. Odpoledne bude připraven kurz vietnamštiny spojený se zdobením tradičních vietnamských klobouků zvaných non lá. V podvečer čeká návštěvníky další ochutnávka vietnamských specialit, tentokrát od bageterie Banh-mi-ba z Prahy. První festivalový den zakončí dokumentární film Banánové děti, který vypráví o mladé generaci Vietnamců žijících v Česku.

Začátek španělského dne bude spojen s výstavou obrazů Základní umělecké školy ve Zlíně. Tu pravou atmosféru dokreslí flamencové vystoupení zlínského tanečního studia Gemini. Tento tradiční španělský tanec se návštěvníci budou moci později také naučit během workshopu. Tajemství španělské kuchyně přijede poodhalit uznávaný šéfkuchař Miguel Angel Moraga Delgado. Připraví tradiční paellu, polévku gazpacho a na závěr sangrii. O kulturní zážitek se postará Divadlo Mandragora ze Zlína. Zcela poprvé na festivalu představí scénické čtení hry Prší krávy od španělského dramatika Carlose Be. Culturea bude zakončena tematickou afterparty, která se uskuteční ve zlínském klubu Fénix za doprovodu žonglérské skupiny Magnis a DJ Majka.

culturea 1

Za čtyři roky existence Culturea procestovala už několik zemí. V minulých letech měli návštěvníci možnost poznat Francii a Brazílii, Velkou Británii a Indii nebo například Japonsko s Itálií.

Všechny novinky a důležité informace naleznete na webu www.culturea.cz nebo na facebookové stránce festivalu.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ABRAXAS VÁS SVÝM KLIDEM V KLIDU NENECHAJÍ

ABRAXAS200Kapela Abraxas přichází s novým studiovým albem. Jmenuje se Klid! Opravdu s vykřičníkem. Je plné energie, skvělých melodií i textů. A samozřejmě i vtipu. Jak jsme na to ostatně u Abraxas zvyklí. Kromě toho skupina ostošest koncertuje – vloni odehrá...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Krása českých iluminovaných rukopisů podnes uchvacuje

krasa-iluminovanych-rukopisu200O dějinách středověkého umění jsme si mohli přečíst ledasco, mnohá díla - malířská i sochařská - si bez překážek prohlédneme v galeriích či muzeích, avšak jedna důležitá oblast zůstává povětšinou skryta. Je...

Divadlo

První rande v Městském divadle v Brně

první rande perexNe, to není nějaká schůzka v divadle. Tak se jmenuje muzikálová komedie Alana Zachary, Michaela Weinera a Augustina Winsberga, která měla světovou premiéru v USA v roce 2012.. Tento typ příběhu je opravdu v dnešní době víc jak akt...

Film

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...