Krása českých iluminovaných rukopisů podnes uchvacuje

Krása českých iluminovaných rukopisů podnes uchvacuje

Tisk

krasa-iluminovanych-rukopisu200O dějinách středověkého umění jsme si mohli přečíst ledasco, mnohá díla - malířská i sochařská - si bez překážek prohlédneme v galeriích či muzeích, avšak jedna důležitá oblast zůstává povětšinou skryta. Jedná se o nádherně vyzdobené rukopisy, které se na veřejnosti objevují málokdy (a ani tehdy si v nich nesmíme zalistovat). Ani pojednání, která by povědomí o nich šířila, nenalezneme mnoho. K nejnovějším patří skvostně vytištěná obrazová publikace Krása českých iluminovaných rukopisů, kterou přichystal Pavel Brodský.

Přitom v názvu knihy nalézám víc než symbolický odkaz na předního znalce středověkého umění Josefa Krásu, jenž právě průzkumu rukopisů věnoval celou svou odbornou dráhu a na jehož zjištění se Brodský průběžně odvolává. Název však současně prozrazuje zacílení Brodského publikace: nestaví na textu, nýbrž na početných ilustracích (je jich rovných pět stovek) a jejich kráse.

Stručné úvodní studie pak vystupují jako komentáře k obrazové příloze, která zabírá více než dvě třetiny knihy. Uzavírají ji soupisy vyobrazení včetně místa uložení: všimneme si, že mnohá původem česká díla jsou dnes uložena v zahraničí, v Polsku, Rakousku i jinde. V knize dále nalezneme jmenný i věcný rejstřík, slovníček odborných termínů, které se v knize vyskytují, a konečně přehled dosud vydaných studií a knih, které se týkají dané problematiky. Na příklad od výše zmíněného Josefa Krásy nalezneme na šedesát položek.

Co se ze čtyř úvodních textů, vesměs stručných, několikastránkových, dovíme? Autor postupně přiblíží typologii výzdoby, počínaje pojetím iniciál (tedy vyzdobených úvodních písmen) a konče rozsáhlejšími iluminacemi, zabývá se figurálním pojetím i ornamenty. Poté čtenáře seznámí s procesem vzniku rukopisů, které nejprve musel někdo financovat - a pak je někdo sepsat i opatřit malbami.

krasa-iluminovanych-rukopisu gradual

Na rozdíl od vlastníků však ti, kteří rukopisy vytvářeli, zůstávají povětšinou anonymní, nanejvýš je známá příslušná dílna, v níž vznikaly. Rukopisné knihy bývaly vzácné, málokdo si je mohl dovolit. Jednalo se totiž o objednávky mimořádně nákladné, takže si je mohli dovolit jedině velmoži světští i církevní - měly cenu několika domů, dokonce snad celého panství.

Co převažovalo? Samozřejmě to byly bible (zvlášť cenná je bible patřící králi Václavu IV.), také graduály, tedy soubory sborových zpěvů s notovými záznamy, ale objevují se i témata profánní. Avšak i výzdobu náboženských spisů provázejí zcela nenáboženské motivy, často divoká zvířena a fantaskní monstra. Podrobněji se této záležitosti dotkl František Šmahel v nedávno vydané knize Diví lidé (v imaginaci) pozdního středověku, též recenzované na tomto webu.

krasa-iluminovanych-rukopisu iniciala

Z přehledové stati o vývoji knižní malby se dovíme, že nejstarší doklady (včetně Vyšehradského kodexu), ač se vážou k českému prostředí, vznikaly mimo ně, a nelze je tudíž považovat za produkt zdejších umělců. O tvorbě iluminovaných rukopisů na českém území lze uvažovat až od 12. století, k největšímu rozkvětu dochází za vlády Lucemburků. Vynález knihtisku sice uzavřel éru pracně vyhotovených rukopisů, avšak třeba nádherně zdobené graduály vznikají až do počátku 17. století.

Budeme-li hodnocenou knihou vnímavě listovat, doprovodné reprodukce upoutají nejen dokonale zvládnutým písařským uměním (kaligraficky vyvedené písmo bylo zpravidla členěno do dvou sloupců na stránce), ale zejména malířskou zručností i nápaditostí. Vynoří se před námi téměř neznámý výtvarný odkaz minulosti. Doslovná pastva pro oči… Pokud bychom však zatoužili po dalších informacích, pak nezbývá než doporučit před bezmála čtvrtstoletím vydaný sborník Krásových průkopnických studií České iluminované rukopisy 13. - 16. století.

krasa-iluminovanych-rukopisu
Pavel Brodský: Krása českých iluminovaných rukopisů
Vydala Academia, Praha 2012. 368 stran.

Hodnocení: 100 %

Foto: Academia, www.kvmuz.cz, www.radio.cz, www.muzeumtgm.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jako lovkyně se obecně cítím fakt výborně, jako ryba ve vodě

Viktorie MertováPochází z hudební rodiny a již v dětském věku chtěla být herečkou a zpěvačkou, nakonec vystudovala teritoriální studia na Fakultě sociálních věd, kde dnes přednáší dějiny USA a Základy akademické práce. Povolání pedagoga ji baví. Od ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dvacátým stoletím Na vlastní kůži

na vlastni kuzi academiaKniha Na vlastní kůži líčí osudy Hedy Margoliové - Kovályové, která „na vlastní kůži“ zažila nacismus i komunismus, tedy oba totalitní režimy, které se tak nechvalně podepsaly ...


Literatura

Sakra čakra: Nebe nebo

nebe nebo 200V nakladatelství Pointa vyšla velmi zajímavá kniha Petra Neckáře s názvem Nebe nebo.

 

...

Divadlo

Bella figura. Přehlídka komunikačních trapasů v Městském divadle v Brně

Bella Figura perexItalská povaha – stručná přehlídka po italské způsobu komunikace, kterou asi poprvé popsal fejetonista Bepe Severgnini. Ano, je to termín Bella Figura. Je obsažným názvem hry dramatičky Yasminy Rezy. V režii této autorky měla hr...

Film

Kouzelný svět pod mořskou hladinou

alt„I ve věku počítačových kouzel vytváří ty nejlepší zvláštní efekty stále ještě matička příroda.“ Adam Markowitz, ENTERTAINMENT  WEEKLY. Matička příroda se na fauně a flóře pod mořskou hladinou skutečně vyřádila, řádně popustil...