Únorové akce Národního památkového ústavu

Únorové akce Národního památkového ústavu

Tisk

Veltrusy 200Mnohé objekty pod správou Národního památkového ústavu jsou pro návštěvníky v únoru uzavřené. Uklízí se v nich a kasteláni památky připravují na nadcházející sezonu. Přesto leckde nalezneme akce, které stojí za návštěvu.    

 

Na zámku Veltrusy otevřeli na konci ledna novou dlouhodobou výstavu s názvem Míry, váhy, závaží na zámku vám ukáží. Návštěvníci se seznámí nejen s historií měření a vážení, ale i se způsoby kontroly přesnosti měřidel a s bojem proti nepoctivým výrobcům a obchodníkům. Důraz je kladen na tři ctnosti, které se vážou k mírám a vahám: přesnost, poctivost a spravedlnost. Jádrem výstavy je soubor historických předmětů, používaných k měření a vážení před zavedením metrického systému i poté, co vešel v užívání.

Veltrusy

Telčské pracoviště Národního památkového ústavu připravilo osmý ročník cyklu přednášek Rodinné stříbro – památky kolem nás. Přednášky se konají vždy ve středu od 18 hodin v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Vstup je volný. Cyklus pokračuje 17. února přednáškou Bitva o Británii očima Čechoslováků.

Výstavu nazvanou Brněnské stopy rodiny Löw-Beerů hostí až do května brněnská vila Stiassni. Výstava mapuje obytné, průmyslové a další stavby na území Brna, které dodnes připomínají osudy tří generací Löw-Beerů – rodiny významných průmyslníků podnikajících ve vlnařství a cukrovarnictví.

ilustrační foto autor, hodnocení 75 %, www.npu.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Alžběta Bublanová: „Život s panikou mě naučil být silnější. Ovládat svůj život a nespoléhat se pořád na někoho.“

alzbeta bublanova 200Alžběta Bublanová za svou prvotinu, povídkovou sbírku Čtyři stěny (2012), získala od Akademie literatury české ocenění Máchova růže. Kromě beletrie se zabývá také psaním recenzí, rozhovorů, fejetonů a článků. Narodila se 8....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Román nejen pro mladé: Odvrácená tvář lásky

odvracena tvar lasky200Neptej se na minulost a nepočítej s budoucností… Dvě jasná pravidla. Jak dlouho ale můžou fungovat v lásce?

 

...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Racek Jonathan Livingston: svoboda je cennější než cokoli jiného
ImageV úterý 6. března 2012 nabídne Česká televize všem zájemcům o emotivně hluboký zážitek snímek Racek Jonathan Livingston. Jeho příběh má u nás hluboké kořeny: před třemi desítkami let zaujal návštěvníky Lyry Pr...