Bylinková babička aneb kouzelné pohádky na dobrou noc, ve kterých to voní bylinkami

Bylinková babička aneb kouzelné pohádky na dobrou noc, ve kterých to voní bylinkami

Tisk

bylinkova babicka200Byla jednou jedna babička a ta měla sedm vnoučat: čtyři holčičky a tři kluky. Kromě nich však měla také velké tajemství. Nikdo totiž netušil, že je kouzelná! V přírodě vždy dokázala najít neviditelné, tajuplné a čarovné věci, o kterých jiní lidé nemají ani tušení. O téhle babiččině schopnosti nevěděla ani její vnoučata, ale to se jednoho dne změnilo. Jakou moc ukrývá třezalka, hluchavka, chrpa, dobromysl nebo heřmánek? To všechno se dozvíte během pohádkových letních prázdnin u bylinkové babičky! Bylinková babička od Lucie Hlavinkové s krásnými a hravými ilustracemi Alžběty Z. Göbelové vychází nyní v nakladatelství Albatros.

 

 

Bylinková babička je knížkou pro děti a jejich rodiče. Podporuje vztah k přírodě a vypráví o různých bylinkách, o tom, jak fungují, a o psychosomatice a alternativních způsobech léčby. Ve druhé linii se rozvíjí téma rodiny, výchovy, respektu a řešení problémů. Klíčový je vztah k babičce, která představuje klid, pohodu, zastavení, odpočinek, usebrání se, ale také moudrost, duševní vývoj a porozumění, kterého se dětem za normálního chodu věcí nedostává. Babička léčí, přichází na neduhy a problémy dětí, protože jim opravdu naslouchá, a bere je jako sobě rovné. Může být katalyzátorem dalšího vývoje a po létě stráveném u babičky už nejsou věci takové jako předtím. Děti se vracejí domů o něco moudřejší, o něco dospělejší, ale také sebevědomější.

Příběhy Bylinkové babičky nejdříve vyšly v rozhlasové podobě v pořadu Hajaja Českého rozhlasu. Na to, jak nápad na Bylinkovou babičku vznikl, autorka vzpomíná: „Když jsem přemýšlela o námětu pohádek na dobrou noc, byla jsem zrovna na chalupě v Beskydech. Seděla jsem na lavičce pod lípou, ve které bzučely včely, a kolem všechno kvetlo. Vzpomněla jsem si na svoji babičku, která mě učila názvy květin a bylin. A pak taky na moji maminku, která nemá vnoučat sedm jako Bylinková babička, ale šest. To taky není málo a všechny si je s dědou berou v létě na týden na chalupu.“

Bylinkova-babicka

O autorce:

Lucie Hlavinková se narodila a celý život žije v Brně. Studovala historii a religionistiku na FF MU. Věnuje se výuce, překladům a psaní. Dlouhá léta psala „do šuplíku“, až v roce 2016 zvítězila v literární soutěži nakladatelství Albatros s knihou pro děti s názvem Projekt pes (ten můj), která se dočkala několika pokračování. U knížek pro děti zůstala a navázala neméně úspěšnou sérií Sesterstvo. První kniha pro dospělé s názvem Sestry Foxovy, životopisný historický román o zakladatelkách spiritismu, autorce vyšla v roce 2017. O dva roky později vydala v nakladatelství Motto historický román s detektivní zápletkou Apatykář, román o osudech slavného salonu v 50. letech Kdo šije u Podolské? a v roce 2022 Pravda nebyla k dostání.

Více informací: https://www.albatrosmedia.cz/tituly/87559223/bylinkova-babicka/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Agatha Christie jako hlavní postava - Talent na vraždu

talent na vrazdu 200V lednu vydalo nakladatelství Knižní klub knihu Andrewa Wilsona Talent na vraždu, ve které sází na hlavní hrdinku. Není jí totiž nikdo jiný, než světoznámá spisovatelka detektivních příběhů, Agatha Christie. Jak se příběh, který...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

Hodný dinosaurus, Špunt a jedno velké dobrodružství

Film Hoddinosaurus 200ný dinosaurus (2015) je bombasticky zpracované animované drama pro děti, kde v jednu chvíli trhají dinosauři na poli kukuřici, aby se vzápětí po řece přiřítila vlna tsunami.

...