Mat213 a Zdena odkrývají Uraženeja, song o melancholii i nadšení

Mat213 a Zdena odkrývají Uraženeja, song o melancholii i nadšení

Tisk

mat213 200Držitel cen Apollo a Vinyla Mat213 a jeho dlouholetý parťák Zdena vydávají nový singl Uraženeja. Song doprovází DIY klip osvěžený o pár maskulinních klišé. Už zítra můžete vidět oba dva na podiu Paláce Akropolis, kde vystoupí v rámci klubové noci Pulz.


"Je deset večer, chystám se jít hrát na stage a najednou zahlídnu v publiku člověka, který mi ten zážitek přišel zkazit. Přišel zpívat písničky s jedovatým textem přímo na můj koncert, aby mi ublížil." Tak definuje Mat213 svůj feeling z psaní songu Uraženeja.

Singl Uraženeja je taneční a melancholický song, ve kterém se Zdena a Mat213 přiznávají ke svým osobnostním nedokonalostem a snaží se s nimi smířit. Lehce zoufalé, ublíženecké fráze střídá otrávená introspekce a znuděnost ze šířených pomluv. Uraženeja - možná nic neříkající slovo, je vlastně pouhým výkřikem. Stejně jako postava Hodora ze seriálu Hra o Trůny i Mat213 v refrénu hlásí jen zběsilé Uraženeja. Stejně jako u Hodora je divákovi, nebo posluchačovi, vznik tohoto výkřiku postupně vysvětlen.

Videoklip k songu vznikal hodně DIY postupem. Jeho výsledkem má být jen bezstarostné “felení”, letargické trávení času dvou Dandyů s drahým autem. Tím je Mercedes Benz G, auto symbolizující křehké mužské ego a znuděné tanečky.

Zdroj foto: Pavla Hartmanová

Více informací:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100094910750084


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Odložený případ Očistec - seznam hříšníků na zabití

Odlozene pripady-Ocistec perexObyvatele Österlandu sužuje série žhářských útoků. Ve všech vypálených domech policie nachází namalovanou číslici. Inspektorka Tess Hjalmarssonové se svou kolegyní Marií Erlingovou a proslulým dánským profi...

Divadlo

Když kamarádi už nejsou, co bývali

fuk 200Divadlo pod Palmovkou opět hraje po rekonstrukci ve svých prostorech. Jednou z premiér aktuální sezóny je i hra nizozemské autorky Marie Goos, která poukazuje na to, že časy a lidi se mění, i když byli skálopevně přesvěd...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...