Nenechte si ujít Povídání o hudbě na téma Anglické listy

Nenechte si ujít Povídání o hudbě na téma Anglické listy

Tisk

anglickymi listy200Vůně černého čaje a máslových sušenek pomyslně prostoupí čtvrtým abonentním koncertem této řady, který bude setkáním české hudby s hudbou a kulturou anglickou. Pořad zahájí uvedení skladby Smrtihlav 2020 Lukáše Sommera, symfonické básně věnované Filharmonii Bohuslava Martinů a inspirované povídkou slavného romantického básníka a prozaika Edgara Allana Poea. Kompozice vyjadřující naději, že i v té největší temnotě bývá hned za rohem silné světlo, zazní ve světové koncertní premiéře.

 

Následující okamžiky budou patřit Petru Salajkovi v provedení tubového koncertu Ralpha Vaughana Williamse, jednoho z vůbec prvních plnohodnotných koncertů určených pro sólovou tubu – díla britského autora velmi specifické hudební řeči, která mnohdy vycházela z anglické renesanční tudorovské hudby a lidových melodií rodného ostrova, k jehož velkým přednostem patří především neobyčejná nápaditost a zpěvnost témat a taktéž zajímavá instrumentace. Program uzavře Antonín Dvořák a jeho populární osmá symfonie s přívlastkem „Anglická", jež se bezesporu řadí nejen k vrcholům skladatelovy vlastní tvorby, ale evropské hudby konce 19. století vůbec.

Filharmonie Bohuslava Martinů je dlouhodobým partnerem a podporovatelem rané péče a rodin s dětmi se zdravotním postižením. Díky této spolupráci bude možné, aby se i posluchači koncertu 25. ledna 2024 B4 ANGLICKÝMI LISTY zapojili do podpory činnosti Střediska rané péče EDUCO Zlín z. s.

Během přestávky mohou přispět do kasiček a kulturní zážitek tak spojit s dobrým skutkem. Vybrané dary využije EDUCO na zajištění sociální služby pro rodiny s dětmi se zdravotním postižením ve Zlínském kraji.

anglickymi listy

25.1.2024 v 19.00 hodin, Kongresové centrum Zlín, Velký sál
18:15 hodin POVÍDÁNÍ O HUDBĚ

ANGLICKÝMI LISTY PETR SALAJKA tuba
ROBERT KRUŽÍK dirigent
FILHARMONIE BOHUSLAVA MARTINŮ

LUKÁŠ SOMMER
Smrtihlav 2020, symfonická báseň inspirovaná povídkou E. A. Poea
RALPH VAUGHAN WILLIAMS
Koncert pro tubu a orchestr
ANTONÍN DVOŘÁK
Symfonie č. 8 G dur, op. 88 „Anglická

Vstupenky: https://vstupenky.filharmonie-zlin.cz/filharmonie-zlin/standard/Hall/Index/1657/6O2TNCgMDEQ_rov__xcodex_AGA1gFbU4wjtTYYHrgOQr2FFaIT8qfzpelY8ZQ__?


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ve světě zločinu Nic není svaté

lehane200Po dlouhém napínání nám nakladatelství Epocha udělilo předčasně vánoční dárek v podobě třetí detektivní knihy o dvojici Kenzie a Gennarová. Chcete-li si oddechnout od severských krimi, ale zároveň se odmítáte zříci strhujícího příběhu, sympatických...

Divadlo

Rebelky v divadle Bolka Polívky

REBELKY perexKaždá premiéra v divadle známého klauna, principála, komika a vážného dramatického herce, je vždy událostí a představení jsou beznadějně vyprodaná. Ať už v inscenaci Polívka hraje, nebo ne. Stejné to bylo i na premiéře a v další sérii př...

Film

Jediné velkoformátové české kino IMAX slaví 10 let promítání Statistiky odhalily překvapení: Avatar nebyl jeho nejnavštěvovanějším filmem

imax200Jediné velkoformátové kino IMAX v České republice slaví kulaté narozeniny. V březnu uplyne 10 let od jeho otevření. Vůbec první veřejná česká projekce na obřím plátně proběhla ve čtvrtek 20. března 2003, zahajovacím filmem provozu kina IMAX