Ve světě zločinu Nic není svaté

Ve světě zločinu Nic není svaté

Tisk

lehane200Po dlouhém napínání nám nakladatelství Epocha udělilo předčasně vánoční dárek v podobě třetí detektivní knihy o dvojici Kenzie a Gennarová. Chcete-li si oddechnout od severských krimi, ale zároveň se odmítáte zříci strhujícího příběhu, sympatických hrdinů a všudypřítomného zla, pak jsou knihy Američana Lehanea to pravé pro vás.

 

 

Dennis Lehane (*1965) je americký autor s irskými předky, který u nás prorazil díky románům, jež se dočkaly zfilmování – Sbohem, baby či Prokletý ostrov. Neopomenutelné jsou jeho knihy s detektivní dvojicí Patrickem Kenziem a Angelou Gennarovou. Tato sága čítá prozatím 6 knih: Černá nenávist, Dotek temnoty, Nic není svaté, Sbohem, baby, Prayers for Rain, Moonlight Mile.

Po roce a půl vyšel třetí díl série Kenzie a Gennarová detektivka, kde postupně s ústřední dvojicí přicházíte na kloub vyšetřování zmizelé bohaté dcery obchodního magnáta a jak to vlastně všechno je. Jak říká Angie: „Všechno je vzhůru nohama. Černá je bílá, sever je jih.“ Navíc, všudypřítomné polemiky o smyslu bytí dodávají příběhu hloubku a nabádají k zamyšlení i čtenáře.

Everett Hamlyn měl možná pravdu. Možná skutečně nadešel soumrak cti. Možná k tomu svět směřoval od začátku. Možná, co hůř, byla čest vždycky jen klamná iluze. Každej je podezřelej. Každej je podezřelej. Začala se z toho stávat moje mantra. (str. 210)

lehane3

 

Lehane si zaslouží větší uznání, než se mu dostává – alespoň jak je tomu u nás. Jeho tvorba je tak čtivá a pohlcující, protože si jednak nebere servítky se světem, v němž žijeme, a ukazuje nejen to pozitivní, ale nastavuje světu zrcadlo a nebojí se jít do extrémů a hrůz, jež dokáže tvor jménem člověk spáchat; jeho hrdinové neztrácejí svébytný humor a cynismem je prosycen tento příběh.

Detektivek je v obchodech přehršel. Mnohé zaujmou třeba už obalem, většinou však je to díky dobře cílené marketingové kampani. O Nic není svaté se tolik nemluví, a to je škoda. Jedná se o příběh, ke kterému se můžete vracet a vždycky si tam něco pro sebe najdete, vždycky vás něco osloví.

Název: Nic není svaté
Autor: Dennis Lehane
Žánr: detektivní román
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 360
Hodnocení: 90 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Uherské Hradiště

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Příběhy příliš lidské jsou tak trochu nelidské

pribehy-prilis-lidske perexCo si má člověk počít, když samotná existence je utrpením? Možná, že právě na tuhle otázku se prostřednictvím prapodivných osudů nejrůznějších postav v knize Příběhy příliš lidské snaží najít odpověď její autor, píší...


Literatura

Sběratelé zla aneb nechte vyšetřovat forenzní psycholožku

sberatele-zla 200V nakladatelství HOST vyšla velmi dobrá detektivka anglického spisovatele, herce a scenáristy Marka Griffina. Pusťte se do Sběratelů zla i vy!

 

...

Divadlo

Casting na popravu – události léta 1945 ve Švandově divadle

pankrac 200Válečné a poválečné období i po sedmdesáti letech stále láká ke zpracování mnoho umělců různých žánrů. Přece jenom tato doba s sebou přinesla naprosto neuvěřitelné situace a osudy. Jak by to vypadalo, kdyby se v jedné pankrácké cele potkaly Adi...

Film

Predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián

Indian perexV bratislavskom Auparku sa 19. septembra uskutočnila svetová predpremiéra česko-slovensko-poľskej komédie Indián. Ide o príbeh ako uviedol jeden z režisérov Patrizio Gente: „Do bohatého kreténa sa prevtelí duch starého indiánskeho náčelníka a pret...