Andreas Scholl zazpívá anglické renesanční písně za doprovodu loutnisty Edina Karamazova

Andreas Scholl zazpívá anglické renesanční písně za doprovodu loutnisty Edina Karamazova

Tisk

fok Andreas-Scholl200Mezinárodně uznávaný kontratenorista Andreas Scholl vystoupí s loutnistou Edinem Karamazovem 16. ledna v kostele sv. Šimona a Judy v rámci cyklu Stará hudba FOK. Andreas Scholl zazpívá písně Johna Dowlanda a dalších autorů ze 16. a 17. století a také kantátu Georga Friedricha Händela. Loutnista Edin Karamazov kromě doprovodu pěvce předvede své improvizační umění.

„Písně jako ‚In darkness let me dwell‘ a ‚I saw my lady weep‘ patří k vrcholům celého písňového repertoáru, který kdy vznikl. Poezie zde má převahu nad hudbou. Kromě několika málo momentů, v nichž mohu oslovit diváky, jsou to především monology, které vysvětlují vnitřní psychologický život interpreta. Můj učitel Richard Levitt mi vždy připomínal, že bych neměl být jen zpěvákem, ale zpívajícím hercem. V kontextu tohoto koncertu to znamená, že zvu publikum, aby bylo svědkem toho, co by jinak zůstalo skryto a co je velmi intimní,“ svěřuje se Andreas Scholl.

Německý kontratenorista Andreas Scholl se specializuje na starou hudbu. Studoval na slavné Schola Cantorum Basiliensis, kde nyní vyučuje. Má hlas o rozsahu altu, shodný s rozsahem, který měl slavný italský pěvec Senesino, pro něhož Händel psal své hlavní role. S bosenským loutnistou Edinem Karamazovem, taktéž absolventem Scholy Cantorum Basiliensis, spolupracoval při natáčení několika CD. Edin Karamazov hraje na několik drnkacích nástrojů různých kultur a epoch. Zůstává oddán zkoumání využití louten v moderní hudbě a současných improvizačních kontextech. Jako sólista vystupoval a nahrával s předními mezinárodními soubory staré hudby a umělci včetně Hilliard Ensemble, Hesperion XX, ale také například se Stingem.

„Mít po svém boku loutnistu, se kterým jsme již více než 30 let blízcí přátelé a který je podobně jako já muzicírujícím hercem, znamená, že Edin a já můžeme společně prožívat okamžik každé fráze, která na našem koncertě zazní. Naše porozumění je téměř telepatické. Stačí zvuk nádechu nebo nepatrná změna tempa, abychom si navzájem dali najevo, jaké jsou naše záměry. Chvíle na jevišti s tímto géniem jsou ty nejšťastnější v mém koncertním programu!“ říká Andreas Scholl.

fok Andreas-Scholl

Slovo dramaturga FOK Martina Rudovského: „Německý kontratenorista Andreas Scholl je vzácný typ zpěváka, který vás svým hlasem i přirozeným a opravdovým projevem chytne za srdce hned s prvními tóny a nepustí až do konce koncertu. Medově zabarvený vysoký mužský hlas vyniká čistotou, vřelostí a schopností předat hudební myšlenku. Scholl vás nezavalí dramatickou emocí, ale vezme vás prostřednictvím jemných nuancí a elegantních způsobů do tajemného světa písně a jejího poselství. Je to zpěvák, který hledá souvislosti a paralely nejen mezi různými žánry, ale také mezi běžným životem a vokální interpretací. Do Prahy tentokrát přijede s písňovým programem a se svým dlouholetým kolegou loutnistou a kytaristou Edinem Karamazovem.“

Program

ANDREAS SCHOLL
16. ledna 2024 od 19:30, kostel sv. Šimona a Judy

JOHN DOWLAND
EDIN KARAMAZOV
GEORG FRIEDRICH HÄNDEL
THOMAS CAMPION
LIDOVÉ PÍSNĚ

Andreas SCHOLL | kontratenor
Edin KARAMAZOV | loutna

Zdroj foto: Rolf Walther

Více informací:

Vstupenky a anglická anotace koncertu
https://www.fok.cz/en/andreas-scholl
Andreas Scholl
https://andreasscholl.org/
www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Těžká planeta probouzí zájem o vědu. A vášeň poznávat.

altDnes již kultovní antologii sci-fi povídek Těžká planeta sestavil Isaac Asimov, jeden z největších mistrů žánru vědeckofantastické literatury a držitel prestižní SF ceny Nebula. Začlenil do ní dvanáct příběhů, které svou o...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Živý lidský terč a lá Van Damme

altFilm Živý terč si v roce 1993 vysloužil velké ovace na poli akčních filmů. Tento napůl lyrický a umělecky sestříhaný příběh nám ukazuje, že jeden člověk dokáže změnit co se děje. Jen na to musí být dost velký frajer. Hned na začátku filmu honí...