Pražští symfonikové uvedou hudbu ze Star Wars, Holstovy Planety i světovou premiéru

Pražští symfonikové uvedou hudbu ze Star Wars, Holstovy Planety i světovou premiéru

Tisk

fok Star Wars200Slavné úvodní téma Johna Williamse z filmové ságy Hvězdné války rozezní 8. a 9. listopadu Smetanovu síň Obecního domu a zahájí vesmírný program Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Orchestr v rámci něj pod taktovkou šéfdirigenta orchestru Tomáše Braunera zahraje také velkolepý cyklus symfonických básní Planety Gustava Holsta, který byl Johnu Williamsovi nesmírnou inspirací při tvorbě hudby Star Wars. Ve světové premiéře v podání sólohornistky FOK Zuzany Rzounkové zazní koncert pro lesní roh a orchestr s názvem Vzpomínky českého skladatele Kryštofa Marka.

 


„Stačí pár tónů a filmoví fanoušci okamžitě rozeznají Williamsův rukopis. Je krásné sledovat, jak po celou dobu jeho hudební kariéry pracuje s odkazy autorů vážné hudby. A právě toho jsme svědky i v tomto programu, který propojuje hudbu z Hvězdných válek s Planetami Gustava Holsta. Jedná se o rozměrné dílo s velkým orchestrálním aparátem a ženským sborem. Dílo, které mě neuvěřitelně oslovuje svoji nádhernou instrumentací, melodičností, detailní popisností vesmírných planet a estetickou krásou. Holstův Mars, tedy jeho úvodní část, je jasným důkazem, jak dílo ovlivnilo Williamsovy Hvězdné války,” řekl šéfdirigent FOK Tomáš Brauner.

„Koncert jsem napsal pro vynikající sólohornistku Zuzanu Rzounkovou. Jsem si jist, že v její interpretaci má hudba zazní v tom nejlepším možném provedení. Již jen názvy jednotlivých vět, Vzpomínky, Loučení a Návraty evokují široké spektrum emocí a niternou hloubku prožitků. Barva a témbr lesního rohu jsou k tomu všemu přímo předurčené. Těším se na listopadovou premiéru s šéfdirigentem Tomášem Braunerem, skvělým orchestrem FOK a sólistkou!” svěřil se skladatel Kryštof Marek.

Před koncertem 8. listopadu se uskuteční setkání s umělci v salónku Cukrárna Obecního domu.

Slovo dramaturga Martina Rudovského: „Mnozí z nás vyrostli na filmové hudbě. Od filmu pochází ono „F“ v názvu orchestru FOK, jehož šéfdirigent Tomáš Brauner chová v úctě Johna Williamse. Pro Johna Williamse je filmová hudba celým světem, ale velkou inspirací mu byl skvostný anglický melodik Gustav Holst, mezi jehož Planetami se zrodily Hvězdné války. Rovněž český skladatel a klavírista Kryštof Marek má k filmové hudbě a lesku Hollywoodu blízko. Tentokrát však vznikají intimnější životopisná plátna. Na objednávku Pražských symfoniků a naší virtuózní sólohornistky Zuzany Rzounkové totiž zkomponoval koncert s názvem Vzpomínky.“

fok Star Wars

Program

STAR WARS & PLANETY 8. a 9. listopadu od 19:30, Obecní dům

JOHN WILLIAMS
Star Wars, suita z filmové hudby
KRYŠTOF MAREK
Koncert pro lesní roh a orchestr „Vzpomínky“ (světová premiéra)
GUSTAV HOLST
Planety op. 32

Zuzana RZOUNKOVÁ | lesní roh
KÜHNŮV SMÍŠENÝ SBOR
Jakub PIKLA | sbormistr
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Tomáš BRAUNER | dirigent

Více informací:

Vstupenky a anotace koncertu v angličtině
https://www.fok.cz/cs/star-wars-planety
Zuzana Rzounková
https://www.fok.cz/cs/zuzana-rzounkova

www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cesta za tajemstvími minulosti i současnosti

Sprizneni perexGenealog Jefferson Tayte pátrá po minulosti jiných lidí, tu svou však nezná. Jediná stopa, kterou má, je fotografie ženy, která ho porodila. Ta žena měla něco společného s nacistickou propagandou. Proto Jefferson s profesorkou Jean Sum...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

16. Festival francouzského filmu

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozman...