Co číst na konci října?

Co číst na konci října?

Tisk

euromedia jablka ze stromu nepadaji200Podívejte se na tipy na čtení z nakladatelství Euromedia Group.

 

 

 

 

Typická rodina – milují se, ale ještě víc se touží navzájem pozabíjet...

Kdyby se vaše matka ztratila, řekli byste to policii? I pokud by byl hlavním podezřelým váš otec? A právě před takovým dilematem stojí čtyři dospělí sourozenci Delayneovi.

Každý ve městě je zná a jejich rodičům, Stanovi a Joy, přátelé závidí, že i po padesáti letech manželství to mezi nimi jiskří. Jenže je tomu skutečně tak? Když teď prodali proslulou tenisovou akademii, kterou celá léta společně budovali, jako by najednou – samozřejmě kromě naděje na vnoučata – nezůstalo nic, co by ty dva spojovalo.

A pak jedné noci zazvoní u jejich dveří cizinka, která se představí jako Savannah a potřebuje pomoc, protože ji napadl její přítel. Delaneyovi neváhají a zraněné dívky se ujmou. Nedlouho nato ovšem Joy zmizí a po Savannah také jako by se slehla zem. Dvě z Delaynových dětí si myslí, že otec s tím nemá vůbec nic společného – a ty zbylé dvě si myslí přesný opak! A čím více otázek si sourozenci Delaneyovi kladou, tím více jemných prasklin se na obrázku dokonalého manželství jejich rodičů objevuje...

Liane Moriarty (*1966) je australská spisovatelka, žijící v Sydney. Živila se jako marketingová manažerka, poté zkoušela sama podnikat a coby copywriterka na volné noze psala všechno možné, od televizních reklam po texty na nejrůznější webové stránky. Ač se beletrii ve volném času věnovala už od mládí, první kniha jí vyšla až v roce 2005. Je autorkou několika románů a série knih pro děti, jimž se paradoxně většího úspěchu dostalo ve světě než doma v Austrálii – dodnes se jich prodalo přes 20 milionů výtisků ve více než 40 jazycích po celém světě. Zatím nejúspěšnějším titulem Liane Moriarty je Manželovo tajemství z roku 2013 (č. 2014). Kniha se hned druhý týden po vydání vyhoupla na 1. místo prestižního žebříčku bestsellerů The New York Times a následně byla zařazena mezi nejlepší tituly Amazonu roku 2013. Vedle něj vydal Ikar ještě romány Na co Alice zapomněla (2015), Sedmilhářky (2015), Zamilovaná hypnotizérka (2016), Tři přání (2016), Poslední výročí (2017), Šílené výčitky (č. 2017) a Úplně cizí lidé (2019). Více se autorce můžete dozvědět na https://lianemoriarty.com.au/

Liane Moriarty: Jablka ze stromu nepadají, přeložila Šárka Kadlecová, vydává Ikar, 488 stran

euromedia jablka ze stromu nepadaji

Ve Švédsku přece žádní sérioví vrazi nejsou...

Ve Švédsku přece žádní sérioví vrazi nejsou a nikdy nebyli...

Ale pokud tomu tak je, proč policisté nalezli tělo zcela zbavené krve? Proč někdo jiné tělo rozdrtil kost po kosti a další usmrtil vpíchnutím více než sta různých tekutin...?

Stopy vedou k jednomu pachateli, ale nakolik jsou ve skutečnosti spolehlivé testy DNA? A co se opravdu stalo s kriminalistou Ewertem Grensem, který se zastřelil, aby všechno své trápení ukončil...?

Oceňovaný novinář Anders Roslund (*1961) a bývalý vězeň Börge Hellström (1957–2017) vytvořili v roce 2004 švédskou autorskou dvojici, která se zařadila k celosvětově nejvydávanějším severským spisovatelům. Společně publikovali sedm dílů série případů kriminalisty Ewerta Grense a bývalého infiltrátora Pieta Hoffmanna, jež se staly bestsellery a posbíraly radu domácích i zahraničních cen: Tři vteřiny (2009) byly mimo jiné vyhlášeny nejlepší zahraniční krimi roku ve Velké Británii a Japonsku a ve Spojených státech podle nich vznikla i filmová adaptace (The Informer). Po náhlém skonu Börgeho Hellströma se Anders Roslund rozhodl v akčních příbězích Ewerta Grense a Pieta Hoffmanna pokračovat a nadále sklízí úspěchy ve Švédsku i v zahraničí. Více se o autorovi můžete dozvědět na https://www.andersroslund.se/

Anders Roslund: 100 procent, přeložila Karolína Kloučková, vydává Kalibr, 384 stran

euromedia 100 procent

Fotbalová závislost. Od začátku až do konce...

Ať už jste, nebo nejste fanynka či fanoušek, a dokonce i když vás fotbal nezajímá, nová kniha úspěšného autora Oty Karse stojí za to.

Projděte si zápasy, stadiony, poznejte myšlení fandů. Co je drží u této závislosti, které se nemůžou zbavit? Stejně si užijte i osobní příběh autora na pozadí. Kniha také podrobně řeší témata fotbalové kultury, násilí, tajené homosexuality či uplácení. Protože „fotbal se dnes hraje hlavně na trávě, ale pořád v něm ještě rozhoduje škvára“.

Tahle kniha určitě potěší přiznivce každého klubu, nejen Sparty. Ostatně kritický je autor právě i k ní. V knize jsou špičkové černobílé fotografie uměleckého fotografa Zdeňka Lhotáka, který se Spartou strávil nejen na hřišti, ale hlavně i v zákulisí, celá osmdesátá léta, stejně jako současné fotky od sportovního fotoprofesionála Pavla Lebedy.

Pro „nefandy“ je kniha zábavným poučením o důvodech a „iracionalitě“ a fenoménu fandění, pro fanoušky všech klubů příběhem fandění a pro sparťany samotné i skvělým dárkem ke 130 letům od založení slavného letenského klubu, včetně strhující cesty za posledním titulem. Předpokládáme, že kniha bude naprostou čtenářskou i fanouškovskou „bombou do šibenice“.

O autorech:

Johnny Dick - hráč a trenér

Nikdo není víc než klub. Ale pak je pár lidi, co klub a jeho slávu vytvořili. A Železnou Spartu vytvořil pravě John Dick. Nejdřív hráč Arsenalu, později trenér Sparty. Nakonec alter ego. Ten, který zmizel a na něhož se skoro zapomnělo. Legenda legend.

Ota Kars (vl. jménem Otakar Svoboda) - spisovatel, básník a fanoušek

Narodil se v porodnici na Štvanici. Bydlel ledaskde, ale hlavou i srdcem uvízl na Letné. Něco napsal. Třeba knihy: Jmenuju se Tomáš. Tomáš Holý. (Magnesia Litera, Cena čtenařů) povídkový nevyřčený román Spratci. Nebo poezii. Například sbírky: Bezecesta, Spalte tuto knihu, Chutný juvenilní konvolut, Má láska je kurva a soubor Lakonika. Nyní připravuje další Nuselský komiks a dvounovelu Projetá Samota/Dovolená střední třídy.

Johnny Dick & Ota Kars: Fotbalová škvára, vydává nakladatelství Universum, fotografie Zdeňka Lhotáka a Pavla Lebedy, 296 stran

euromedia fotbalova skvara

Vychází dosud nejrozsáhlejší román skvělého britského prozaika

V časech, kdy svět stále ještě počítá náklady druhé světové války a spustila se železná opona, se život jedenáctiletého Rolanda Bainese obrátí vzhůru nohama. Dva tisíce kilometrů od matčiny ochranitelské náruče, uvězněný v internátní škole, přitahuje svou zranitelností učitelku klavíru slečnu Miriam Cornellovou, jež v něm zanechává jizvy i vzpomínku na lásku, která nikdy nepomíjí.

Když ho pak jeho žena náhle opustí a on zůstane sám s malým synem, je Roland nucen čelit realitě své neklidné existence. V době, kdy se radiace z Černobylu šíří Evropou, začíná hledat odpovědi na otázky, které sahají hluboko do jeho rodinné historie a budou ho provázet do konce jeho života.

Od Suezské přes Karibskou krizi, pád Berlínské zdi až po současnou pandemii a klimatické změny se Roland někdy jen veze na vlně dějin, ale častěji proti ní bojuje. Pronásledován promarněnými příležitostmi hledá útěchu všemi možnými prostředky – hudbou, literaturou, přáteli, sexem, politikou a nakonec láskou, která je tragicky přerušena a nakonec vykoupena. Jeho cesta klade důležité otázky nám všem. Můžeme plně převzít kontrolu nad průběhem svého života, aniž bychom poškodili druhé? Jak globální události, které nemůžeme ovlivnit, formují naše životy a vzpomínky? A co se vlastně můžeme naučit z traumat minulosti? Hodiny jsou intimní i univerzální příběh o lásce, lítosti a neklidném hledání odpovědí.

Ian McEwan (*1948) je řazen k předním ostrovním spisovatelům své generace a zájem čtenářů tomu odpovídá. Vystudoval anglickou literaturu na University of East Anglia a debutoval povídkovou sbírkou První láska, poslední pomazání (1975, č. 2004). O tři roky později vydal první román Betonová zahrada (č. 1993, v novém překladu 2015), který se pravděpodobně stal jeho nejznámější prózou - přispěla k tomu i filmová adaptace. Úspěšného zfilmování se dočkaly i další romány, mj. Pokání (č. 2003, film 2007). Spisovatel získal řadu významných literárních ocenění, jmenujme prestižní Man Bookerovu cenu, Prix Fémina (za zahraniční román) či Jeruzalémskou cenu. Ian McEwan patří k nemnoha světovým autorům, jejichž prozaická díla jsou kompletně přeložena do češtiny. V posledních letech vyšly romány Sobota (2006), Solar (2011), Mlsoun (2013) a Myslete na děti! (2015) i novely Na Chesilské pláži (2007), Šváb (2020) a Stroje jako já (2021). Hodiny (2023) jsou autorovou šestnáctou knihou.

Ian McEwan: Hodiny, přeložil Ladislav Šenkyřík, doslov napsala Tereza Matějčková, vydává nakladatelství Odeon v edici Světová knihovna – svazek 276, 592 stran

 euromedia hodiny

Milostný dopis moravské kuchyni od typografa, grafického designéra a vítěze soutěže MasterChef 2022

„Nenosím rondon s vyšitým jménem, nepoužívám espumu, nerad vážím suroviny a nemám v oblibě exklusivní ingredience, přehnané sebevědomí ani těsné slipy. Věcí, jež mám upřímně rád, je naštěstí mnohem více. A právě těm se věnuje kniha, která je upřímnou poctou pokrmům, na nichž jsem vyrostl. Prorostlé maso, vnitřnosti, víno, ovocné pálenky, ořechy, bylinky anebo obyčejný chleba jsou typickými produkty naší země a zároveň i základem mé kuchyně. Nedám dopustit na staromódní vaření v kastrůlku, živočišný tuk, silné omáčky ani vůni uzeného. Rád bych vyzdvihl veskrze prosté, laciné a mnohdy opomíjené ingredience, jež kdysi byly obvyklou součástí tuzemských jídelníčků. Pšenice, kroupy, kopřivy, trnky, rybíz, šneci, morek nebo hovězí oháňka mě naplňují větším vzrušením nežli foie gras s ananasem či osmnáctichodové menu vařené v plastovém kondomu, servírované na břidlici a zahalené v efektních oblacích ze suchého ledu a tekutého dusíku.“

Autor o sobě:

K vaření mě inspirují jednoduché pokrmy, na kterých jsem vyrůstal. Českou a moravskou kuchyni mám spojenou s masem a omáčkami, s vnitřnostmi, sádlem, kváskovým chlebem, nakládanou zeleninou nebo slivovicí, s kulturou domácích zabijaček. Když nevařím, upravuji knihy, píšu knížky nebo tisknu grafiku. Více se můžete dozvědět na https://www.martinpecina.cz/

Martin Pecina: Jazyk, srdce, mozek, krev, graficky a typograficky upravil, sazbu a ilustrace zhotovil autor, vydává Esence, 176 stran

euromedia jazyk srdce mozek krev

Jedno království je třeba zachránit. A druhé zničit...

Dvě věci ví princezna Lara naprosto jistě. Zaprvé, že král Aren je její úhlavní nepřítel. A zadruhé, že to bude ona, kdo ho srazí na kolena. Proto ochotně přistoupí na dohodnutý sňatek, který má znepřáteleným královstvím přinést mír. Lara ale mír na srdci nemá. Naopak je odhodlaná udělat cokoli, aby Arenovo království oslabila zevnitř a spolu s ním přinesla zkázu i samotnému králi.

Čím víc se však dozvídá o svém novém domově a o válce o most, jež v bouřemi zmítaném světě zuří, tím víc začíná pochybovat o tom, jestli sama stojí na straně dobra, nebo patří k těm zlým. A když se její city k Arenovi promění z ledové nenávisti v prudkou vášeň, ocitne se Lara před nelehkou volbou. Které království zachrání… a které zničí?

Danielle N. Jensen je autorkou mnoha bestsellerů ze sérií jako Malediction nebo Dark Shores. Mostní království - Princezna klamu je její první knihou přeloženou do češtiny. I v ní prokazuje, že jen málokdo umí spojit bohatý fantasy svět s akčním dějem i sexy scénami. Žije v Calgary se svou rodinou a morčaty.
Více se o autorce můžete dozvědět na https://danielleljensen.com/

Danielle N. Jensen: Mostní království – Princezna klamu, přeložila Alžběta Lexová, vydává nakladatelství Laser, 416 stran

euromedia mostni kralovstvi

Vychází 15. básnická sbírka z Edice poezie Odeon

Krajiny skutečné i snové, sídliště i údolí s chatami. Zvířata, stromy, vítr… Kočka! Muž a žena.
V nové knize Ondřeje Macury je příroda svědkem velkých lidských momentů i komických banalit. Někdy se tváří přátelsky a vlídně, častěji je ironická a trpělivě očekává konec iluzí člověka o sobě i o ní.
Pomíjivost a plynutí času se odrážejí v nesrozumitelnosti fotografií, které po sobě v albech zanecháváme. Tiše, aby nás neslyšel – kdo...?

Ondřej Macura (*1980), básník a prozaik. Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, pracuje jako středoškolský učitel. Vydal básnické knihy Indicie (2007, nomi¬nace na Cenu Jiřího Ortena), Žaltář (2008), Sklo (2013) a román Netopýři (2009). Jeho básně vyšly také v italské antologii současné české poezie Rap¬porti di errore (editor Petr Král, 2010). Žije v Praze.

Ondřej Macura: Tiše, aby nás neslyšel..., obálka Nikola Janíčková (Take Take Take), vydává nakladatelství Odeon – Edice poezie (Svazek 15), 104 stran

euromedia tise aby nas neslysel

Více informací: www.euromedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Dějiny sexuality hravě a s nadsázkou

perexovy obrazekProjdete-li v knihkupectví kolem této knihy, není možné, abyste ji přehlédli. Upozorňuje na sebe, čím se dá – je obrovská, červená a netají se lehce lascivním názvem „SEXKOMIKS“. A co na vás čeká uvnitř…?

Divadlo

„Dělat si srandu z blbců, na tom není nic špatného“

blbec k veceri 200Inscenace Blbec k večeři má podtitul gurmánská komedie na cizí účet a v minulé sezóně ji uvedlo Městské divadlo Zlín. Režie se ujala Hana Mikolášková a život ji vdechli především Marek Příkazký a Josef Koller.

...

Film

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...