Vychází VYLOMENINY JIŘÍHO KRAMPOLA

Vychází VYLOMENINY JIŘÍHO KRAMPOLA

Tisk

Vylomeniny200Jiří Krampol je vulkán českého humoru. Dokáže ze sebe chrlit veselé příběhy, vtipy a humorné vzpomínky na své herecké kolegy. Dělá to vždy s úctou a láskou. Každého chce potěšit a pobavit. Říká, že život má být švanda. Tu najdete i v této knize z edice Humoriáda, která vychází z posluchačsky oblíbeného pořadu regionálních stanic Českého rozhlasu.

 

 

Jiří Krampol vás pobaví při vyprávění jedinečných příběhů, v nichž vystupují jeho herečtí kolegové Miloš Nedbal, Jiří Kodet, Jan Přeučil, Rudolf Hrušínský, Miloslav Šimek, Josef Fousek a další.

Zároveň vám v této knížce přiblíží své dětské a studentské vylomeniny, první herecké zkušenosti nebo sportovní úspěchy a zavzpomíná na natáčení slavných filmů, seriálů a zábavných pořadů.

Kniha je doplněna o fotografie z archivu Jiřího Krampola doprovázející vyprávění v textu.

„Slíbil jsem si, že dám dohromady knížku, po jejímž přečtení by bylo mně i lidem veseleji. Pokud by navíc dokázala zahnat chmury, špatnou náladu a negativní energii, tak je vyhráno. Posuďte sami, zda se mi to podařilo.

Tato knížka by měla fungovat jako vzpomínka na lidi, kteří mi byli a jsou drazí. Můj život byl plný setkání, událostí a zážitků, které mi často vyloudily úsměv na tváři. Vybral jsem tedy ty nejlepší a nejatraktivnější a sepsal je do této knihy, která by měla být jednoznačným vzkazem pro všechny, aby hledali v životě to pozitivní, lepší a radostnější. Úsměv je totiž zdravě nakažlivý a zároveň zdraví prospěšný, přeskočí na druhého v jedné jediné vteřině, a čím déle zůstane, tím lépe. Ani jednoho z nás navíc srdečný úsměv nic nestojí, a přitom je to jedna z nejdůležitějších věcí, které nás činí lidštějšími a zdravějšími.

Nechte se v dobrem slova smyslu nakazit humorem obsaženým v teto knize a pusťte si do hlavy endorfiny, které vás udělají šťastnějšími na duchu i na těle.

Váš Jiří Krampol“

Ukázka z knihy:

Slávek přišel s nápadem, že bychom v Semaforu hráli pohádku. Ale nevěděl si rady s obsazením, a tak přemýšlel nahlas: „Kdo bude hrát prince?“
Povídám: „To je otázka, kdo bude hrát prince. Prince budu hrát samozřejmě já.“ – „Jirko, neblbni. Už jsi někdy viděl, že by byl princ starší než král?“ A když padla otázka, co se Sněhurkou, ozvala se automaticky Uršula: „Tak snad se mnou počítáte.“
V nejrůznějších pohádkách jsem hrál čerty, chasníky, bodré chlapíky i královské rádce. Urazila mě ale jedna věc. To, že hrál prince Pavel Trávníček, je jasný. Že si ho zahrál Lukáš Vaculík, je zcela v pořádku. Že se princem stal i Jan Čenský, tomu také rozumím. Ovšem, že prince hrál i Vítězslav Jandák a já ne, to mě opravdu naštvalo. Přesto jsem dostal jednou jedinkrát pozvání na konkurz, když hledali prince do pohádky Zlaté kapradí. Zasadila se o to asistentka režie, která mě předtím viděla ve školním představení v Disku. Dostavil jsem se v kýžený den do ateliéru, kde už stálo asi třicet hezounů. Vůbec jsem mezi ně nezapadal a ptal jsem se sám sebe: Proč mě ta Andulka vůbec zvala? Odříkal jsem smluvený text. Chtěl jsem to mít rychle za sebou, věděl jsem, že je to trapné. Navíc jsem se i trochu styděl. Můj pocit zpečetil Jiří Weiss, který pohádku režíroval. Zpoza kontrolního monitoru na mě zavolal: „Podívejte
se, pane Krampole, my vám dáme vědět.“ Tuhle větu znají všichni neúspěšní adepti z konkurzů. Bral jsem to spíš jako vysvobození. Při odchodu jsem zaslechl něco, co jsem neměl.
Režisér Weiss si totiž myslel, že už jsem pryč, a zvolal: „Andulko, to snad nemyslíte vážně?! Tenhle člověk by podle vás měl hrát prince? Vždyť má nos jako otvírák na lečo.“ To mě urazilo. Šel jsem pryč a plánoval pomstu. Po dvou měsících jsme se s Jiřím Weissem někde potkali a moje kuráž byla ta tam: „Dobrý večer, pane režisére, jak se máte?“

(…)

Vylomeniny

Jiří Krampol – Patrik Rozehnal: VYLOMENINY JIŘÍHO KRAMPOLA
Váz., formát 147×200 mm, 230 stran, fotografie v textu
Edice: Humoriáda

Více informací: https://www.radioteka.cz/detail/crobook-876481-jiri-krampol-patrik-rozehnal-vylomeniny-jiriho-krampola


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vařila jsem pro Picassa - pohádka z jihu Francie

picasso200Snad se nenajde nikdo, kdo by neznal věhlasného mistra kubismu Pabla Picassa. Muž ověnčený slávou a velkou přízní žen. I přesto, že je příběh knihy Vařila jsem pro Picassa smyšlený, můžeme doopravdy vědět, zda k něčemu podobnému nedošlo?

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Ceny udělované v kultuře odrážejí ekonomii prestiže

altMédia nám ráda vnucují představu, že udělení nějaké prestižní ceny skutečně odráží hodnoty oceněného díla. Však také jeho atraktivita jako prodejného produktu tím každopádně vzroste. Stačí si připomenout třeštění pravidelně provázející udílení amerických Oscarů...