Diversa Quartet: For David Matthews

Diversa Quartet: For David Matthews

Tisk

matthews200David Matthews (* 1943) je významný britský skladatel, který má silné vazby na Brno. Subor Ensemble Opera Diversa proto v rámci své komorní kvartetní linie při příležitosti sladatelova životního jubilea připravil komorní koncert, před kterým proběhne beseda s osobně přítomným skladatelem. Zde bude diskutován nejen jeho vztah k městu Brnu, ale také to, jak pracoval na dokončení Symfonie č. 10 Gustava Mahlera, jak vznikala jeho monografie o Benjaminu Brittenovi, o jeho obrazech a malbách nebo na čem v současnosti pracuje.

 

Na programu koncertu kromě české premiéry jubilantova Klavírního kvintetu zazní díla skladatelů, kteří jsou spjati s Matthewsovým životem a dílem: společně s raným a nedokončeným Mahlerovým Klavírním kvartetem, českou premiérou Klavírního kvartetu Pavla Zemka Nováka – zkomponovaného a premiérovaného ve Velké Británii – a dechovým duem Double for David Matthews Petera Grahama bude dále uveden
raný smyčcový kvartet Rhapsody od klasika anglické hudby Benjamina Brittena, pro kterého Matthews pracoval jako asistent ředitele festivalu v Aldeburgh. Společně se myčcovým kvartetem Diversa Quartet se představí klavíristka Kristýna namenáčková, flétnistka Eva Bergerová a klarinetista Jiří Tolar.

Kristýna Znamenáčková (* 1988) pochází z Boskovic. Hře na klavír se věnovala na konzervatoři Brno u Dagmar Pančochové, na AMU v Praze u Františka Malého a na JAMU v Brně pod vedením Aleny Vlasákové a Jana Jiraského. Roku 2021 dokončila doktorské studium na JAMU v Brně obhajobou disertační práce s názvem Sólová klavírní tvorba Bohuslava Martinů. Těžištěm interpretace Kristýny Znamenáčkové je hudba 20. století s důrazem právě na dílo Bohuslava Martinů. Roku 2016 zvítězila v interpretační soutěži Nadace Bohuslava Martinů a získala zvláštní ocenění za interpretaci jeho Sonáty pro klavír. Je koncertně aktivní jako sólistka i komorní a ansámblová hráčka (spolupráce s PS Kantiléna a Činohrou NdB, Ensemble Opera Diversa, se sólisty Janou Vondrů, Markétou Cukrovou, Ivou Bittovou). S Ensemble Opera Diversa a klavíristkami Lucií Schinzelovou a Pavlou Markovou roku 2019 nahrála díla Concentus Biiugis a Rustica Musa II. skladatele Jana Nováka.

Eva Bergerová (* 1985) se hře na flétnu věnuje od svých deseti let. Je absolventkou košické konzervatoře a JAMU v Brně. Během studií se zúčastnila několika národních i mezinárodních soutěží. Sólově vystoupila se Státní filharmonií Košice. Zúčastnila se rovněž mistrovských kurzů s osobnostmi jako Dennis Bouriakov, Clara Novak, János Bálint a další. V současnosti působí v orchestru opery Národního divadla Brno, kde od ledna 2022 zastává pozici sólo flétnistky.

Jiří Tolar (* 1991) je rodákem z Plzně, kde absolvoval tamější konzervatoř. Již během studia na konzervatoři absolvoval sólové turné v Japonsku. Svá studia završil absolvováním JAMU v Brně. Během vysokoškolských studií absolvoval dvouletou stáž v orchestrální akademii Filharmonie Brno a řadu mistrovských kurzů u osobností jako Philippe Cuper, Paolo Beltramini, Harri Mäki a další. Od roku 2017 je členem orchestru opery Moravského divadla Olomouc a od roku 2021 současně působí jako odborný pedagog na Konzervatoři Brno.

Ensemble Opera Diversa je umělecký soubor, který se soustředí na objevné hudební a divadelní programy. Během více než dvacetiletého působení se ze souboru vyvinula hudební společnost, jež ve vlastní produkci organizuje kolem dvou desítek vystoupení ročně, a to především v domovském Brně. Jedinečnost souboru je z části způsobena jeho trojjediností – autorské hudební divadlo, orchestrální nebo komorní koncerty s objevnou dramaturgií a koncerty komorního sboru Ensemble Versus. K tomu těleso iniciuje nebo se podílí na tvorbě CD nosičů či rozhlasových nahrávek. Svou dramaturgií, podněcováním nových skladeb i interpretačním nasazením soubor usiluje o dialog s otevřeným posluchačem.

Diversa Quartet je v loňském roce založené smyčcové kvarteto, skládající se z kmenových členů orchestru. Narozeninový koncert bude druhým koncertem v komorní linii po koncertu Point Nemo v říjnu 2022.

Záštitu nad koncertem převzal J. E. Matthew Field, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska v České republice.

 matthews plakat

PROGRAM

GUSTAV MAHLER: Klavírní kvartet a moll (1876?)
PETER GRAHAM: Double for David Matthews pro flétnu a klarinet (1990)
PREMIÉRA
PAVEL ZEMEK NOVÁK: Klavírní kvartet “on Painswick Hymn” (2000)
ČESKÁ PREMIÉRA
BENJAMIN BRITTEN: Rhapsody pro smyčcové kvarteto (1929)
DAVID MATHEWS: Klavírní kvintet, op. 92 (2004) ČESKÁ PREMIÉRA
ÚČINKUJÍCÍ
klavír Kristýna Znamenáčková
flétna Eva Bergerová
klarinet Jiří Tolar

Diversa Quartet:
1. housle Barbara Tolarová
2. housle Jan Bělohlávek
viola David Křivský
violoncello Iva Wiesnerová

20. září 2023, v 17:30 beseda se skladatelem, v 19.00 koncert
vila Löw-Beer v Brně

Vstupné na koncert i besedu je dobrovolné.

Více informací:
www.operadiversa.cz
www.facebook.com/operadiversa
www.instagram.com/operadiversa


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Míjejí se, milují se…

200recKdyž do názvu knihy vložíte známé místo, zavání to marketingovým kalkulem. Příkladem může být literární počin Heslo: Jazz Dock. Ale tak to autoři Monika Petráková (*1983) a Filip Čenžák (*1984) jistě nemys...

Divadlo

Bigbeatový příběh Špinarka uvede ve čtvrtek 1. září v přímém přenosu ČT ART

spinarka200Divadlo Petra Bezruče zahájí sezónu 1. září 2022, a to představením Špinarky. Životní osudy populární zpěvačky Věry Špinarové na pozadí doby plné politických i společenských změn uvede v přímém přenose také ČT ART, a to ve čtvrtek 1. září ve 20 hod)...

Film

Recenze: Prázdniny v Provence

prazdniny v provence200Tento film vypráví o trojici muzikantů, již znechucených povinností ustavičně vystupovat, kteří se jednoho dne sbalí a prchnou do slunné Provence k tetě jednoho z nich. Záhy vplují do malé české komunity, která se ve francou...