Maxim Vengerov zahájí 89. sezónu Pražských symfoniků

Maxim Vengerov zahájí 89. sezónu Pražských symfoniků

Tisk

Maxim Vengerov 200Fenomenální houslista Maxim Vengerov vystoupí 13. a 14. září v pražském Obecním domě na Zahajovacím koncertě 89. sezóny Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK. Pod taktovkou šéfdirigenta orchestru Tomáše Braunera zahraje Brahmsův Houslový koncert. Poté zazní Šestá symfonie Bohuslava Martinů.

 

„Brahmsův Houslový koncert v žádném případě není jen skladba pro housle a doprovod. Je to hluboké symfonické dílo. Mám za sebou dirigentskou zkušenost se všemi Brahmsovými symfoniemi, která v mnohém ovlivnila můj pohled na jeho další tvorbu. Moje nynější interpretace Houslového koncertu je jiná. Jako sólista cítím silnější propojení s orchestrem,“ uvedl Maxim Vengerov, který zavítá do Prahy potřetí ve svém životě. „Když přijedu do Prahy, cítím, že zdejší lidé ještě neztratili kontakt s historií. Všímám si toho, že pražské publikum si stále zachovává staré dobré hodnoty. To považuji za důležité a vážím si toho.“

„Nestává se každý den, že by člověk měl na pódiu vedle sebe takového sólistu, jakým je Maxim Vengerov. Mám radost, že na zahájení sezóny bude naším hostem právě on, houslista, který patří k opravdové světové špičce,“ řekl šéfdirigent Pražských symfoniků Tomáš Brauner.

Tomáš Brauner je specialistou na dílo Bohuslava Martinů. Má za sebou nahrávání kompletního klavírního a violoncellového díla Bohuslava Martinů, za violoncellové nahrávky získal ocenění Classic Prague Awards. S orchestrem FOK postupně zařazuje na program jeho symfonie.

„Bohuslav Martinů se řadí k mým oblíbeným skladatelům. Rád diriguji jeho skladby, protože bych si přál, aby jeho dílo vešlo ve větší známost, aby lidem utkvěla jeho překrásná hudba v hlavě,“ přiznal Tomáš Brauner. „Šestá symfonie je specifická. Martinů v ní překračuje hranice formy, přechází do fantazie.“ Bohuslav Martinů ji složil v Americe pro dirigenta Charlese Muncha, který ji premiéroval v roce 1955. Skladba se opravdu zdařila; byla prohlášena Sdružením kritiků v New Yorku za nejlepší orchestrální skladbu roku.

89. sezóna FOK předznamenává sezónu jubilejní, její druhá polovina totiž už je rokem výročí. Orchestr byl založen roku 1934 Rudolfem Pekárkem, který mu dal do vínku dnes již neodmyslitelnou programovou náplň, shrnutou ve zkratce F.O.K., tedy ve slovech Film – Opera – Koncert. Na hudební dárky se proto posluchači FOK mohou těšit už v průběhu 89. sezóny. Jde například o koncert pod taktovkou legendárního Leonarda Slatkina, mimořádný koncert Česká filmová hudba, všem volně přístupné provedení Mé vlasti pod širým nebem na Vyšehradě a mnoho dalších jedinečných hudebních zážitků.

Slovo dramaturga Martina Rudovského: „Maxim Vengerov bude hrát s FOK. Jeden z nejvýznamnějších světových houslistů se poprvé hudebně setká s Pražskými symfoniky. Splněný sen. Navíc v Brahmsově dokonalém díle, které je radostným a navzájem inspirativním dialogem. Pro druhou polovinu večera vybral šéfdirigent Tomáš Brauner jak jinak než symfonii Bohuslava Martinů, k níž vystoupal po schodech minulých sezón, kdy se svým orchestrem provedl První a Čtvrtou. A je k čemu stoupat, neboť Šestá opouští symfonii a stává se Fantazií. Stejně jako celá následující sezóna.“

Maxim Vengerov

Program

MAXIM VENGEROV – ZAHAJOVACÍ KONCERT 13. a 14. září 2023 od 19:30, Obecní dům

JOHANNES BRAHMS
Koncert pro housle a orchestr D dur op. 77
BOHUSLAV MARTINŮ
Symfonie č. 6 „Symfonické fantazie“

Maxim VENGEROV | housle
SYMFONICKÝ ORCHESTR HL. M. PRAHY FOK
Tomáš BRAUNER | dirigent

Koncert se koná pod záštitou J. E. Anny Azari, velvyslankyně Státu Izrael v ČR.

Zdroj foto: Diago Mariotta

Více informací:

Maxim Vengerov
https://www.maximvengerov.com/
Maxim Vengerov hraje Brahmsův Koncert pro housle a orchestr D dur op. 77
https://www.youtube.com/watch?v=9L6a-JJCCzw&;t=316s
Anglická anotace programu
https://www.fok.cz/en/maxim-vengerov-opening-concert
www.fok.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Na vlnách zvukomalebné knihy

Na vlnach s Petrem Voldanem 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Na vlnách s Petrem Voldánem s podtitulem Ušima, očima i srdcem kolem světa. Budete překvapeni, jak řádky dokážou promlouvat…

 

...

Divadlo

Ta smrt mu zkrátka sluší…

smrt mu slusi  perexBob Barel je diváky milovaný seriálový herec. Na divadelních deskách však své kritiky neoslnil, právě naopak. Nyní je ale nominován na cenu Thálie za nejlepší herecký výkon. Od vítězství ho dělí jen hlas kritika, který ve...

Film

Future gate festival scifi filmů letos proběhl ve znamení něžného pohlaví

futuregatefest perexMilovníci scifi filmů si i letos přišli na své. V pražském kině Lucerna probíhal festival scifi filmů z let minulých i ze současnosti. Tématem letošního ročníku byly ženy ve scifi.

...