Lucie Bechynková: Od Opravdových zločinů k vlastní tvorbě. Neodpovídej je název jejího beletristického debutu

Lucie Bechynková: Od Opravdových zločinů k vlastní tvorbě. Neodpovídej je název jejího beletristického debutu

Tisk

bechynkova 200Ženy zločinu jsou po úspěšných titulech Opravdové zločiny I a II a Vrah je v každém z nás čtvrtou knihou Lucie Bechynkové. Autorka je i nositelkou řady ocenění za podcast Opravdové zločiny. Na podzim Lucii Bechynkové vyjdou ještě dva další tituly – detektivní román Neodpovídej, který je jejím beletrististickým debutem, a Vrah je v každém z nás II, jehož je s kriminalistou Janem Štočkem spoluautorkou.

 

„V knize jsem se snažila najít rovnováhu. Rovnováhu mezi temnou a světlou stranou zločinu. I my ženy jsme občas schopné tak děsivých činů, až mě to samotnou při pátrání po příbězích pro Ženy zločinu překvapovalo. Naštěstí ale existuje spousta žen, které se rozhodly vidět na světě i dobro a bojovat za ně na straně zákona. Mají za sebou mnoho zajímavých zkušeností a situací. Nejen o nich mi vyprávěly… A já jsem jim za to vděčná. I když v knize najdete zločin v nejsyrovější podobě, neztrácejte víru, dobro v nás pořád ještě je! Alespoň podle těch, kdo se ho snaží hájit každý den v rámci své profese,“ říká o své knize Lucie Bechynková.

Kniha Ženy zločinu (CPress, vychází i jako e-kniha, cena 449 Kč) je unikátním mixem příběhů žen, které se ocitly za mřížemi, a těch, které léta pracují na straně zákona. Případy žen zločinu v Česku i ve světě jsou prokládány rozhovory s profesionálkami z řad policie, psychologie a vězeňství.

Čtenář si může přečíst o brutálních činech například Ruth Ellis, poslední ženy popravené ve Velké Británii, Sharon Carr, ďáblovy dcery, travičky Anny Píčové nebo Emilie Bučkové, řezníkovy ženy. Druhou linku knihy tvoří rozhovory s ženami, které stojí na straně zákona. S Helenou Kahnovou, českou policistkou, která s kolegou a partnerem Tomášem Gregorem z Odboru pro boj s organizovaným zločinem odhalila tvz. Berdychův gang, se soudní znalkyní a forenzní psycholožkou Ludmilou Čírtkovou nebo s Gabrielou Slovákovou, bývalou ředitelkou ženské věznice Světlá nad Sázavou a později mužské věznice Kuřim.

Milovnice true crime a influencerka Lucie Bechynková klade skrz vybrané případy i v dialozích otázky, v čem jsou ženy v zločinu jiné a v čem naopak stejné jako muži. Jaké jsou nejčastější příčiny „ženského" porušení zákona a jaké jsou naopak jeho nejpalčivější dopady? A jak se žije těm, které se se zločinem potkávají jako s běžnou náplní svých dní?

bechynkova Zeny zlocinu

Debutový detektivní román Lucie Bechynkové Neodpovídej (CPress, vychází i jako e-kniha) se věnuje hodně aktuálním tématům, která se mohou dotknout kohokoliv. Ve spletitých pavučinách virtuálního světa se pohybuje přitažlivý muž, který vstupuje do života mladých žen. Když má ale dojít k osobnímu setkání, nikdy se na schůzce neobjeví. Je možné, že to nějak souvisí s vraždou, která tak otřásla Prahou? To musí zjistit policista Marek Tengler. Ten už za svou kariéru zažil ledacos, ale teď je čas proti němu. Zdá se totiž, že pachatel si vyhlíží další oběť… Svět online seznamek a sociálních sítí otevírá své brány – a toho, kdo jimi projde, může pohltit navždy.

„Krimi tématika mi byla vždycky blízká a tak k detektivce nebylo daleko. Chvíli jsem sbírala podklady a inspiraci a pak už to šlo samo. Moje okolí o mě ví, že čtu každý večer a v podstatě jen detektivky, takže volba byla jasná,“ vysvětluje Lucie Bechynková, proč se vydala na vlastní beletristickou tvorbu.

bechynkova Neodpovidej

Vrah je v každém z nás II navazuje na úspěšný první díl rozhovoru s elitním kriminalistou Janem Štočkem, který se podílel na vyšetřování orlických vražd či Ivana Roubala.

Vrah je v každém z nás II (CPress, vychází i jako e-kniha) je podle spoluautorky knihy Lucie Bechynkové ještě drsnější než první a obsahuje například takové případy, jako jsou příběh z Vinohradského hřbitova z počátku 90. let, vražda hádavé manželky, matky, bohatého homosexuála, těžké újmy na zdraví z důvodu roznášení HIV z roku 1986, promlčené vraždy pro peníze nebo brutální vraždy milenky, jejíž tělo se našlo v bedně, která vyplavala na Orlíku po 17 měsících.

bechynkova Vrah je v kazdem z nas

O autorce:

Lucie Bechynková, moderátorka, je známá především svým podcastem Opravdové zločiny, který založila se svou kolegyní a kamarádkou Bárou Krčmovou. Obě dvě milují zločiny, ovšem jen jako příběhy. Lucie Bechynková sama s oblibou říká: Zůstaňte na svobodě a naživu!
https://www.facebook.com/opravdovezlociny, https://www.instagram.com/luciebechynkova/

Ocenění:
• Podcast roku 2023: 1. místo (celkové prvenství a kategorie True crime)
• Křišťálová lupa 2022: 1. místo (Podcast roku a Cena popularity)
• Nejposlouchanější podcast na Spotify 2022
• Podcast roku 2022: 1. místo (Autorský podcast)
• Křišťálová lupa 2021: 2. místo (Podcast roku a Cena popularity)
• Podcast roku 2021: 1. místo (Autorský podcast)
• Nejposlouchanější podcast na Spotify 2021
• Nejposlouchanější podcast na YouRadio Talk 2021

bechynkova autorka

Více informací: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vyhrát v loterii se někdy nevyplácí

jen moje stesti200Jen moje štěstí je název knihy od oblíbené britské spisovatelky Adele Parksové. Má podtitul Co když vyhrát znamená vše ztratit?

 

...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Kouzelný svět cirkusu ožívá na stránkách knihy Orbis cirkus

Orbis cirkus 200O cirkusu vyšla už řada knížek i časopiseckých úvah, ovšem důsledně shrnující publikací je teprve Orbis cirkus. Skládá ze dvou rozsáhlých textů, jednak Hanuše Jordana (Příběh českého cirkusu), jednak Ondřeje Cihlá...