Skupině MANŽELÉ v srpnu vyjde LP s názvem Je to vono (Jižák)

Skupině MANŽELÉ v srpnu vyjde LP s názvem Je to vono (Jižák)

Tisk

manzele-jizak 200Je to vono je 4. album skupiny MANŽELÉ, a je notoricky známé pod názvem Jižák. Bylo nahráno v roce 1984 v bytě Alexandra Hajdovského na pražském Jižním městě a rázem se stalo slavným.

 

 

Dodnes je tato nahrávka považována za kultovní záležitost především mezi domácími rappery. Avšak na rozdíl od dnes už poněkud uniformního hip hopu má v sobě Jižák spoustu muzikantských a textařských nápadů, a také humoru, což mu jednak zajistilo nadčasovost a jednak mnohem širší posluchačskou obec.

V 80. letech se nahrávka šířila jako lavina na kazetách, v roce 2009 vyšla na CD.

Nyní vychází poprvé také na vinylu a to hned ve dvou variantách - jako klasická černá deska a v limitované edici 135 kusů v zářivě žluté rapové barvě. Pro abonenty Black Point music vyšla také v omezeném nákladu v modrém sběratelském provedení.

Deska je vybavena obsáhlým sleevnote Jaroslava Riedela, všemi texty, fotografiemi a původním obalem Marka Naglmullera.

Do sítě prodejen a e-shopů by se měl titul dostat v srpnu.

manzele-jizak


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Uzdravujte se pomocí tajných zbraní přírody

antibio200Nakladatelství Noxi dělá velmi užitečnou práci. V rámci série tématiky spojené s naším zdravím vydalo další knížku, tentokrát věnovanou rostlinným antibiotikům. Ani tentokrát se neodchýlilo od vysoce nastavené laťky a umožnilo čtenářům doplnit si...

Divadlo

Pražská divadla v březnu: emoce, napětí i dojetí

divadlobrezen1 perexNabídka v početných pražských divadlech je při plné sezóně skutečně rozmanitá. Přinášíme tipy, kam se vypravit za nejblizším zážitkem. Divadlo Disk láká na své absolventské Letovisko plné ironické drásavosti, Divadlo Rokoko zve ...

Film

Nejlepší český film roku je podle kritiků PŘIŠLA V NOCI

prislavnoci perexPrávě vyhlášené Ceny české filmové kritiky opanovala černá komedie PŘIŠLA V NOCI. Komorní film autorského dua Jan Vejnar a Tomáš Pavlíček proměnil 3 z 5 nominací a od českých kritiček a kritiků si vysloužil ceny za nejlepší film, režii a ...