Koncert americkej speváčky Simrit Kaur môže mať pozitívny účinok na zdravie

Koncert americkej speváčky Simrit Kaur môže mať pozitívny účinok na zdravie

Tisk

Do bratislavského Ateliéru Babylon mieri americká speváčka world music Simrit Kaur. 18. septembra 2018 tak na vlastnej koži zistíme, že hudba môže byť liečivá. Môže nás zaviezť do zmeneného stavu vedomia a možno aj do procesu uzdravovania. Podľa profesora Andrewa Newberga, ktorý sa zaoberá výskumom vzťahu medzi spiritualitou a zdravím a je aj autorom mnohých kníh o neurológii, má meditačná hudba a spievanie mantier silu. Ľudia pri nej pociťujú stavy radosti, uvoľnenie, či šťastie. Môže mať dlhodobo pozitívny účinok na naše zdravie.

Profesor Andrew Newberg sa v jednej zo štúdií zameral na skúmanie mozgu pri meditáciách. Keď sa ľudia venujú určitej meditačnej činnosti, pri ktorej sú vysoko koncentrovaní, mozog robí dve veci. Koncentruje svoju pozornosť – čiže ak ste zameraný na mantru a dookola opakujete určitú frázu, alebo verš, tak váš mozog aktivuje predný lalok. Na jednej zo štúdií sa zamerali na opakovanie štyroch slabík: SA TA NA MA. Pokusom podrobili ľudí, ktorí nikdy predtým nemali žiadnu meditačnú prax. Uvedené slabiky opakovali dookola každý deň 12 minút. U všetkých zaznamenali veľmi špecifické zmeny už po niekoľkých mesiacoch, mali zvýšenú aktivitu predného mozgového laloku.

Príďte si vyskúšať silu hudby 18. septembra 2018 do Ateliéru Babylon. Koncerty speváčky Simrit Kaur sú dôkazom, že aj meditatívna hudba pritiahne široké spektrum poslucháčov. V zahraničí trónila aj na prvých priečkach hitparád.

simrit live

Keď žijete hudbou, rastie počas života, vyvíja sa s vašou osobnosťou. Ani si to nemusíte uvedomovať, ale druhí ľudia to vnímajú. Prvé dva albumy a hlavne ten prvý bol o hľadaní môjho smerovania. Milujem zvuky Indie, ale niečo sa vo mne začalo diať počas tvorby druhého albumu a začala som chcieť byť proste len sama sebou. Zrazu som sa chcela do seba ponoriť. Podarilo sa mi to až v treťom albume. Až vtedy som sa cítila komfortne, sama sebou“, hovorí o svojej tvorbe Simrit.

Mladá Simrit je matka, speváčka, rebelka a hovorí sa o nej, že aj tak trochu punk-rockerka. Môžete ju vidieť na fotkách v nežných bielych šatách s červenými teniskami. „Mojim vzorom bol Bob Marley, z jeho piesní prúdi múdrosť. Učí, ako žiť na svojej vlne. V tom je pre mňa podstata života. Nie je dôležité, čo si myslia ostatní, ale byť sám sebou. Niektorí ma nazývajú rebelkou, ale ja som takou duševnou rebelkou. My sme generácia X, už vieme prekuknúť veci, ktoré sú nám podsúvané. Netúžime po peknej fasáde. Chceme autentické, reálne verzie nás samých,“ vyznáva sa so zmeny v prístupe k tvorbe aj k životu speváčka a skladateľka.


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Mezi řádky 1: Tommy Taylor a falešná identita

Tommy 200Dostal se mi do mých rukou další komiks. Po Želvách Ninja a dalších komiksech, recenzuji pro mě neznámé dílo. Dostali se ke mně autoři Mike Carey a Peter Gross. Napsali a nakreslili Mezi řádky – Tommy Taylor a falešná identita.  Autoři jsou už uzná...

Divadlo

Smetanova Litomyšl přivítá hvězdnou Dagmar Peckovou a její Mistrovskou lekci

dagmar200V rámci bohatého programu festivalu Smetanova Litomyšl proběhne 26. června v 19 hodin oceňované divadelní představení Mistrovská lekce. Magnetem představení je samozřejmě mezinárodně proslulá pěvkyně Dagmar Pecková, která se představuje ve své první ve...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...