Mangovo rajčatový salát s červenou cibulí a koriandrem

Tisk

salat1 perexPřed dvěma lety jsem měla možnost strávit příjemné chvíle s partou kamarádek na sportovně relaxačním pobytu v severních Čechách. Pohodový program byl plný výletů, cvičení, ale i odpočinku. Snídaně a večeře jsme si připravovaly společně a každý večer jsme plánovaly, co nachystáme další den. Jedním z nejzajímavějších kulinářských překvapení týdne pro mě ale jednoznačně byl Alenin salát s netradiční kombinací rajčat a manga, který jsem si velmi oblíbila a zařadila ho i do svého kuchařského repertoáru.  

Mangovo rajčatový salát s červenou cibulí a koriandrem

Co budete potřebovat (množství na cca 4 porce):
Středně vyzrálé mango – 1 kus
Středně velká rajčata – 4 až 5 kusů
Červená cibule – 1 kus
Koriandr (čerstvý) – hrst
Sůl – půl čajové lžičky
Cukr krystal – 1 čajová lžička
Vinný ocet nebo limetková (citronová) šťáva – polévková lžíce
Olivový (slunečnicový) olej – 1 až 2 polévkové lžíce

Postup:
Mango oloupejte, nakrájejte na větší kousky. Rajčata také nakrájejte. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na čtvrtky a ty nakrájejte na širší proužky. Koriandr nasekejte nahrubo. Vše vložte do mísy, přidejte olej, sůl, cukr a vinný ocet (nebo limetkovou, případně citronovou šťávu). Lehce promíchejte a nechte alespoň 10 minut odležet. Podávejte samotné, s pečivem nebo k masu.

salat1
Tipy pro vás:
• Mango by nemělo být příliš měkké, protože potom už jeho aroma dominuje a ztrácí se delikátní chuťová vyváženost s rajčaty a cibulí
• Použít můžete i bílou či žlutou cibuli, ale právě červená dodává tomuto salátu tu pravou chuť a barevnost
• Experimentujte s bylinkami, místo koriandru zkuste například bazalku, řeřichu nebo pažitku
• Improvizujte i s dalšími ingrediencemi, do salátu nakrájejte třeba čerstvé jahody, přidejte klíčené mungo či jiné klíčky
• Milovníci ostřejší chuti přidají nadrobno nakrájenou chilli papričku nebo nahrubo namletý zelený pepř

Dobrou chuť!

Foto: autorka


 

Zobrazit další články autora >>>