Je libo cheesecake?

Tisk

cheesecake200Pokud máte rádi tuto sladkou i slanou pochoutku, neměli byste si nechat ujít knihu Cheesecake od Isabel Pérezové obsahující recepty z cukrárny Aliter Dulcia.

 

 

 

Kniha kromě receptů obsahuje informace o dějinách sýrů nebo stručné historii tvarohových koláčů a dále zde najdete více o typech sýra, krémovém sýru a ricottě, a to včetně návodů na jejich domácí výrobu. Ty vypadají opravdu snadně a rozhodně stojí za vyzkoušení. Také se dozvíte něco o výrobě cheesecaků v cukrárně Aliter Dulcia.

„Pro každý okamžik, který si zaslouží být oslazen velkolepým tvarohovým dezertem, najdete odpověď na stránkách, jež se chystáte objevit. A tak, bez dalších řečí, vzhůru na oslavu,“ vyzývá před recepty autorka knihy Isabel Pérezová. Samotné recepty se pak dělí na ty z cukrárny (hvězdy cukrárny, italské, ovocné, americké, slavnostní a zimní) a ve světě.

Ke knize jsem byla neprávem skeptická, protože jsem si říkala, že u cheesecaků toho nejde příliš vymyslet. My tady známe sušenkový korpus s tenčí vrstvou mascarpone nebo čerstvého sýra, případně s ovocem. Ale kniha toho nabízí mnohem více a úplně jinak. Tvarohové koláče jsou pečené v dortových formách, jsou vysoké a opravdu poctivé!

Díky nádherným fotografiím a také používaným surovinám i lidským popisům, působí cheesecaky opravdu lákavě a člověk při čtení neví, jaký vyzkoušet dříve. Mně zaujala hned první hvězda cukrárny Aliter Dulcia v podobě cheesecaku s bílou čokoládou, dále cheesecake tiramisu, espresso nebo straciatella, ale také například mangový, limetkový s avokádem, borůvkový s ricottou, citronový s pistáciemi nebo ten s vanilkou a kardamomem. V létě musím připravit slaný cheesecake s mozzarellou a rajčaty a ze zahraničních jsem si poznačila cheesecake s baklavou, rumunskou dobrotu placinta cu branza (tvarohový piroh), švédskou ostkaku s cottage sýrem, malinami a mandlemi a zapekanku z Ruska s rozinkami a tvarohem.

Čtivé mi přišly také úvodní popisy o délce jednoho odstavce, kde jsem se často dozvěděla něco nového. Například u cheecake s donuty zjistíte, že „slavná smažená kobliha se zrodila v Holandsku v 17. století, přeplula Atlantik a s prvními emigranty se dostala na území, které se tehdy jmenovalo Nový Amsterdam dnes ho známe pod názvem New York, tedy do města, které nikdy nespí. Námořník Hanson Gregory do těsta udělal v roce 1847 díru, aby se koblihy smažily lépe a rychleji. Nabízíme vám cheesecake, který by potěšil i Homera Simpsona.“ (str. 130)

Cheesecake je opravdu zdařilá a kvalitní kuchařka, o které si troufám říct – víc takových!

cheesecake

Cheesecake
Sladké i slané potěšení
Autor: Isabel Pérezová
Překlad: Barbora Vrátilová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 232
Hodnocení: 92 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/632299-cheesecake-sladke-i-slane-poteseni.html


 

Zobrazit další články autora >>>