Konec plýtvání jídlem! Jak efektivně využít zbytky z kuchyně?

Konec plýtvání jídlem! Jak efektivně využít zbytky z kuchyně?

Tisk

Konec plýtvání jídlemJedním z důležitých témat je bezesporu plýtvání jídlem. Zkuste si sami sáhnout do svědomí a jděte se podívat, co máte v kuchyni v odpadkovém koši. Nejenže lidé často “zapomínají” třídit odpad, oni také vyhazují jídlo. Knížka Konec plýtvání jídlem, kterou loni vydalo nakladatelství Kazda, přináší zajímavé tipy na to, jak zpracovat to, co by jiní třeba už dávno vyhodili. Není na škodu si připomenout, co všechno lze v domácnosti umět využít, obzvláště pokud máme zahradu.

Kniha Konec plýtvání jídlem je plná inspirací a praktických tipů, jak využít zbytky jídla v kuchyni, a to od slupek z banánů, přes skořápky z vajíček, zbytky brambor od obědu či bramborové slupky až po starou zeleninu. Jedná se o sesbírané tipy čtenářů německého webu www. smarticular. net, který již od roku 2014 prezentuje návody na jednoduchý a udržitelný život. Kniha nabízí více než 333 udržitelných receptů a nápadů, jak beze zbytku zužitkovat potraviny, jak hlásá již ve svém podtitulku.

Publikace je pojatá velmi prakticky. Už obálka přináší přehledné informace, na přední straně obálky najdete barevné fotografie s nápisy o co jde a čísly stránek knihy pro snadné dohledání (např. staré pečivo, zavařování, …), zadní strana obálky knihy obsahuje barevnou tabulku − sezónní kalendář pěstování zeleniny. Kniha je vytištěna na recyklovaném ekologickém papíře, což je další plus.

V knize se dozvíte, proč stojí za to šetřit potravinami a žít ekologicky, jak správně nakupovat, skladovat potraviny, ohřívat jídlo, co udělat ze slupkami od ovoce a zeleniny, skořápkami od vajíček, kávovou sedlinou, semínky z dýně, jak si vyrobit různé domácí lektvary, jak fermenovat potraviny, jak mrazit potraviny, jak zavařovat, jak nakládat zeleninu, co s čajovými sáčky, jak sušit ovoce, co se starým pečivem, jak si vyrobit kompost, jak si vyrobit to či ono a nechybí ani spousta skvělých receptů.

Konec plýtvání jídlem

Zdroj foto: knihcentrum.cz

V závěru knihy pak ještě ajdete množství užitečných internetových odkazů.

Kniha přináší ucelený a praktický návod na to, jak zvládat svou domácnost a neplýtvat jídlem. Informace jsou pěkně pohromadě, kniha je přehledná a velmi užitečná. Hodí se opravdu jako skvělý pomocník do každé rodiny!

Název: Konec plýtvání jídlem
Autor: kolektiv Smarticular
Překlad: Štěpánka Podlešáková
Počet stran: 288
Vydání: 2020
Nakladatelství: Kazda
Hodnocení: 100 %

Konec plýtvání jídlem

https://www.knihykazda.cz/konec-plytvani/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Vědecká knihovna Olomouc

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zvířata na nás mají pozitivní vliv

leciva-sila-zvirat200Specialisté na terapii pomocí zvířat psychoterapeut Rainer Wohlfarth a koučka Bettina Mutschlerová napsali knihu Léčivá síla zvířat. Pojďte zjistit, co v ní najdete a jaká je.

...

Literatura

Musím tě zradit

MusimTeZradit200Je to už skoro 35 let od konce komunistické éry a pro nás, kdo jsme v ní žili, je neustále obtížnější, ba nemožnější těm, kdož přicházejí po nás a tu dobu nezažili, vysvětlit, proč jsme tehdy byli smutní a v neustálé depresi. Naštěstí jso...

Divadlo

Zlínské divadlo součástí celosvětového unikátního projektu na podporu Běloruska

Urazeni200Městské divadlo Zlín se jako první v České republice zapojí do scénických čtení současné běloruské hry Uražení. Bělo/R/usko. Akce je součástí celosvětového projektu Insulted. Belarus(sia) Worldwide Readings. Jde o vyjádření podpory a sounáležitosti...

Film

Myslet filmem je těžké – zvláště když se něco takového úplně vytratilo

Myslet filmem perexPo téměř čtyři měsíce se v Domě U Kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí konala výstava MYSLET FILMEM. Navštívil jsem ji nedlouho před uzavřením (tento okamžik nastal 18.2.2023) a nestačil se divit.