Vyjděte ven a nasbírejte si dobroty!

Vyjděte ven a nasbírejte si dobroty!

Tisk

jedle-mesto 200Hurá, hurá, je zde další kniha, za kterou stojí kolektiv Smarticular. Tentokrát se zaměřuje na Jedlé město a vybízí lidi, aby vyšly do ulic.

 

 

 

Smarticular.net je portál s nápady pro jednoduchý a udržitelný život. Cílem jeho autorů je řešit problémy zvláště účinným, chytrým nebo neobvyklým způsobem. Web obsahuje několik rubrik: jídlo a zdraví, do it yourself, zelený dům, eco děti, recyklování a znovuvyužití a tipy na šetření jídlem i penězi. Výsledkem jsou pak knihy zaměřené buď na suroviny (Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, Soda, Ocet), nebo na návody Zkuste to doma sami (kuchyně, péče o tělo a vlasy, zahrada a balkon).

Jedlé město začíná úvodem, následuje kapitola o Jedlém městě, informace o knize a praktické tipy. Nechybí návody, jak naložit se sklizní nebo tipy pro sběr. Následují rady o sběru plodů ze stromů a keřů a také divokých bylin. V závěru kromě zdrojů čtenáři zjistí, jak udělat město jedlejší nebo jak se více zapojit. Zde si přečtete například o české iniciativě Na ovoce nebo bylinkových prohlídkách.

U každé rostliny se nachází její malý obrázek, český i latinský název, čeleď, doba sklizně, odrůda a případně také výskyt nebo možnost záměny. Následují zajímavé informace zaměřené například na to, kde se rostlina vzala, jaké jsou její vlastnosti a jak se dá využít. Ty mě moc bavilo číst, zjistila jsem například, že mirabelky hrály zásadní roli v bestselleru Parfém – příběh vraha.

Dále následují recepty, jak danou plodinu zpracovat nebo využít. Kromě známých pochutin, jako jsou třeba sirupy nebo povidla, jsou zde i ty netradiční. Mně zaujala například čokoláda z lipových pupenů, třešňové pesto, pečená jablíčka ve skle, vegetariánský tažin se sušenými švestkami nebo šípková omáčka na těstoviny. Vše je plné vitamínů a v knížce srozumitelně popsáno, ostatně posuďte sami na základě receptu na mirabelkovou hořčici, kterou si nyní ještě stihnete připravit:

Na jednu skleničku budete potřebovat: 200 g mirabelek, 2 lž. bílého vinného octa, 2 lž. hořčičného prášku, 50 g cukru, sůl a pepř

Mirabelky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Přidejte ocet a rozmixujte. Poté smíchejte s cukrem a hořčičným práškem, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. Nakonec podle libosti osolte a opepřete. Směs naplňte do sterilizované sklenice, uzavřete a nechte vychladnout. Mirabelková hořčice se skvěle hodí k sýru. (str. 60)

Tato kniha je opět skvělá, přečetla jsem ji klasicky se zájmem a odnáším si z ní jak vědomosti, tak novou inspiraci do kuchyně!

jedle-mesto

Smarticular: Jedlé město – Vyjděte do ulic!
Autor: kolektiv Smarticular
Překlad: Dagmar Heeg
Žánr: domácnost, hobby
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 90 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vyhrajte knihu Jedlé město – Vyjděte do ulic!

https://www.knihykazda.cz/jedle-mesto/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yvona Žertová

yvon 200V říjnu letošního roku načne režisérka Yvona Žertová jedenáctý rok s Toboganem. Zdalipak oslavili s moderátorem Alešem Cibulkou své desetiletí? I na to jsme se paní režisérky zeptali.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Ženy, které milují příliš a doufají, že se jejich partner změní

zeny ktere milujiDoufáte, že se váš partner, který vám ubližuje, změní? Ne, nezmění! Kniha z nakladatelství Portál psychoterapeutky Robin Norwood je o citové závislosti ve vztazích a pomáhá ženám najít cestu k sobě a odejít z nevyhovujícího vztahu. Je pln...


Literatura

David Deida a Intimní splynutí. Další bestseller?

DeidaSplynuti perexNo má na to rozhodně našlápnuto. Pokud však znáte všechny jeho předchozí knihy, zejména pak tu první – Cestu pravého muže – zažijete podstatně menší čtenářský šok. Či prozření. Nebo snad osvícení? Kdoví, jak tento...

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Hudba z Marsu je hudba historie

hudba z marsu 200Budovatelská komedie Hudba z Marsu, ve které hrají hlavní roli tehdejší Československé hvězdy, jako Jaroslav Marvan nebo Oldřich Nový, nabízí možnost podívat se na povahu tehdejší spo...